Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
25. 6. 2023,
23.13

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

Natisni članek

avtošport Slovenija 2023 Gorjanci gorska dirka

Nedelja, 25. 6. 2023, 23.13

10 mesecev, 1 teden

GHD Gorjanci

Prizori z Gorjancev: tudi tokrat pravi koridor Dolenjcev #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

Tudi letos se je gorskohitrostna dirka na Gorjancih končala s koridorjem navdušenih navijačev, ki so z baklami pričakali najuspešnejše voznike. Skupno zmaga Italijanu Federicu Liberju, med Slovenci tokrat najhitrejši Matej Grudnik. Naslednja gorska dirka čez dva tedna v Podnanosu.

 

Gorjanci tudi v letošnji izvedbi niso razočarali. V vroči poletni nedelji se je na 4,2 kilometra dolgem odseku pomerilo 128 tekmovalcev.  

V skupni razvrstitvi je dirko tudi letos dobil Federico Liber (wolf GB08), ki si je odločilno prednost privozil že v prvi vožnji. Liber je imel 1,6 sekunde prednosti pred Avstrijcem Christophom Lampertom (nova proto NP01), tretji pa je bil z zaostankom 4,7 sekunde Sebastien Petit (osella PA30). Liber je do zmage vozil s povprečno hitrostjo 153 kilometrov na uro.

Gojanci gorska dirka
Avtomoto Ob cesto zabili 572 kolov: tako je ozadje dolenjskega spektakla

Gorjanci gorska dirka | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Tehnična okvara v izjemnem dvoboju Bubnič-Grudnik

Slovenec Vladimir Stankovič (osella PA21) je imel preveč tehničnih težav z dirkalnikom, da bi se lahko boril za mesta v prvi deseterici mednarodno zelo kakovostne dirke. Ritem so namreč narekovali tekmovalci iz FIA evropskega gorskega pokala in avstrijskega državnega prvenstva.

Kljub temu pa se je najbolj dramatičen obračun obetal prav v slovenskem državnem prvenstvu. Prvič letos sta se na isti dirki pojavila desetkratni državni prvak Milan Bubnič (lancia delta) in glavni izzivalec Matej Grudnik (renault clio E1). Ob sta prek zime še nekoliko izboljšala dirkalnika, po prvi vožnji pa je oba v Bubničevo korist ločilo le pet stotink sekunde. Obetal se je vrhunski finale v drugi vožnji. Bubnič je moral svojo vožnjo ponoviti, ker je imel voznik pred njim težave, v drugem poizkusu pa je nato njegova lancia odpovedala poslušnost. Odstop za Bubniča, ki z Gorjanci že tradicionalno nima veliko sreče, je bil tako neizbežen.

Matej Grudnik (renault clio E1), zmagovalec državnega prvenstva. | Foto: Gregor Pavšič Matej Grudnik (renault clio E1), zmagovalec državnega prvenstva. Foto: Gregor Pavšič

Anže Dovjak (hyundai i30 TCR) vodi v državnem prvenstvu, v ozadju porsche GT3 Matevža Čudna. | Foto: Gregor Pavšič Anže Dovjak (hyundai i30 TCR) vodi v državnem prvenstvu, v ozadju porsche GT3 Matevža Čudna. Foto: Gregor Pavšič

Med Slovenci za državno prvenstvo na vrhu Grudnik, Dovjak in Čuden

V konkurenci državnega prvenstva sta Grudniku družbo na stopničkah delala še Anže Dovjak (hyundai i30 TCR) in Matevž Čuden (porsche GT3). Dovjak je zaostal le 3,6 sekunde, Čuden pa 10 sekund.

Razvrstitve za slovensko DP:

Skupno: 1. Grudnik, 2. Dovjak, 3. Čuden, 4. Ruzzier, 5. Kovačič

Razred 1: Grudnik, Tornič-Milharčič, Smrdelj
Razred 2: Čuden
Razred 3: Dovjak, Ruzzier
Razred 4: Baša, Mikuletič, Delalič, Čekada
Razred 5a: Kovačič, Kavšek, Udovč, Trček, Benčiča
Razred 5b: Trček, Pivk, Ravbar, Tratnik, Kukec
Divizija 1: Stankovič, Ivanov
Pokal Twingo: Fabijan, Ahčin, Vidergar, Bovha, Lozar
Dekleta: T. Vidmar, Eržen, L. Vidmar, Trček
Do 25 let: Dovjak, Ivanov, Trček, Cankar, Kukec
 

Dovjak je bil na vseh treh letošnjih gorskih dirkah tretji. | Foto: Gregor Pavšič Dovjak je bil na vseh treh letošnjih gorskih dirkah tretji. Foto: Gregor Pavšič Bubnič in Grudnik tudi v Podnanos

S tretjim drugim mestom in odstopom Bubniča je vodstvo v skupnem seštevku državnega prvenstva prevzel Dovjak. Mladi voznik, ki je bil že lani mladinski gorski prvak, ima pred Bubničem 12 točk prednosti. To je vse odlična napoved za naslednjo gorsko dirko, ki bo čez dva konca tedna v Podnanosu. Tam nas čaka nov dvoboj Bubnič-Grudnik, tudi Dovjak pa bi bil lahko na tekoči progi nevaren obema najhitrejšima voznikoma slovenskega gorskega prvenstva.

Nejc Trček je zmagal v Razredu 5b. | Foto: Gregor Pavšič Nejc Trček je zmagal v Razredu 5b. Foto: Gregor Pavšič

Gorjanci gorska dirka | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Gorjanci gorska dirka | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte