Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
18. 10. 2016,
10.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Natisni članek

Autopilot Nemčija Tesla Motors

Torek, 18. 10. 2016, 10.22

6 let, 7 mesecev

Nemški prometni minister bi Tesli Motors prepovedal oglaševanje Autopilota

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Nemški prometni minister Alexander Dobrindt je prek nemškega homologacijskega urada KBA pozval Teslo Motors, naj v oglaševanju preneha uporabljati naziv Autopilot za sisteme polsamodejne vožnje v svojih električnih avtomobilih.

Kljub vse bolj napredni tehnologiji so tako imenovani samovozeči avtomobili danes šele zametek tehnologije prihodnosti. Voznik mora biti še vedno povsem osredotočen na promet okrog sebe in imeti roke na volanskem obroču. | Foto: Reuters Kljub vse bolj napredni tehnologiji so tako imenovani samovozeči avtomobili danes šele zametek tehnologije prihodnosti. Voznik mora biti še vedno povsem osredotočen na promet okrog sebe in imeti roke na volanskem obroču. Foto: Reuters

Obstoj tega pisma in uradne zahteve so potrdili tudi naknadno na Dobrindtovem ministrstvu. KBA je že prejšnji teden izdal opozorilo za vse nemške lastnike tesel, da morajo sistem Autopilot uporabljati zgolj ob popolni osredotočenosti na cesto in promet okrog sebe. Ime sistema so označili za zavajajoč. Če sklepamo po zahtevi, bo Tesla morala ime izpuščati le v oglaševanju, kot del avtomobila pa ga bodo najbrž lahko uporabljali še naprej.

Nemški prometni minister Alexander Dobrindt je proti uporabi imena Autopilot v Teslinem oglaševanju. | Foto: Reuters Nemški prometni minister Alexander Dobrindt je proti uporabi imena Autopilot v Teslinem oglaševanju. Foto: Reuters Nemci opozarjajo na zavajajoče ime sistema

Autopilot zna v teslah samodejno držati razdaljo do vozila pred njim, samodejno zna tudi prehiteti vozilo in se izogniti morebitnemu trku, ko se drugi avtomobil tesli na cesti nenadoma približa. Pri Tesli Motors sicer poudarjajo, da ne gre za samodejno vožnjo in da morajo biti vozniki zbrani ter imeti roke na volanskem obroču. Predstavniki ameriške družbe so v odgovor Dobrindtovemu pismu dejali, da termin Autopilot v smislu sodelovanja tehnologije in človeka že več desetletij obstaja v letalski industriji.

"Kdor sistem uporablja pravilno, je med vožnjo manj obremenjen, sistem pa omogoča dodatno varnost. Podobno je tudi v letalih," je dejala predstavnica Tesle.

Tudi v Kaliforniji so se zvezne oblasti odzvale na oglaševalske kampanje različnih avtomobilskih proizvajalcev, ki so vozila zavajajoče označevali za samovozeča.

Nizozemski homologacijski urad še ni sprejel odločitve

Nizozemski homologacijski organ RDW, ki je Tesli (evropske tesle sestavljajo na Nizozemskem) dovolil uporabo sistema Autopilot na cestah v Evropi, bo prav tako pretehtal različne možnosti nastalega položaja. Nizozemci poudarjajo, da so odgovorni za tehnični nadzor sistema in da se do zdaj še nikoli niso ukvarjali s spornim imenom sistema.

Ne spreglejte