Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
20. 6. 2023,
8.34

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

avtošport Slovenija 2023 Gorjanci gorska dirka

Torek, 20. 6. 2023, 8.34

10 mesecev, 2 tedna

GHD Gorjanci

Na priljubljeni dolenjski cesti spet nov spektakel #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
GHD Gorjanci | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Konec tedna bo nad Novim mestom potekala prva letošnja gorskohitrostna dirka na slovenskih cestah. Organizatorji iz AMD Novo mesto so za tradicionalne Gorjance prejeli zavidljivih 137 prijav.

Po dveh gorskih dirkah za državno prvenstvo, ki sta potekali v Avstriji in na Hrvaškem, se bo državno prvenstvo konec tedna prvič letos predstavilo tudi v Sloveniji. Prva izmed treh slovenskih gorskohitrostnih dirk - sledita še prireditvi v Podnanosu in Ilirski Bistrici - bo štela tudi za evropski gorski pokal FIA za moderna in starodobna vozila, pa tudi za srednjeevropsko cono FIA in avstrijsko državno prvenstvo. Vse to napoveduje odlično dirko na 4,3 kilometra dolgi progi s štartom na Dolnji Težki Vodi, organizatorji pa so prejeli kar 137 prijav.

V soboto bosta na Gorjancih potekala dva uradna treninga, tretji pa bo na sporedu v nedeljo zjutraj. V nedeljo od 12.30 naprej sledita še obe tekmovalni vožnji.

GHD Gorjanci | Foto: GHD Gorjanci Foto: GHD Gorjanci

Zmagovalec lani s povprečjem več kot 148 kilometrov na uro

Obiskovalci tradicionalne slovenske gorske dirke, ki so jo na cesti proti Gorjancem prvič organizirali že pred več kot 50 leti, bodo veseli pisane zasedbe tekmovalcev. V skupni razvrstitvi bodo v ospredju formule in športni prototipi. Teh je prijavljenih dvajset. Najbolj slovita imena so Sebastien Petit (osella PA30), Federico Liber (wolf GB08) in Tizano Riva (reynad 92D).

Med Slovenci bi moral najvišje meriti Vladimir Stankovič (osella PA21), ki pa je imel v začetku sezone precej težav s sistemom obvolanskih ročic za pretikanje prestav. Med Slovenci je nastop s športnim prototipom napovedal tudi Mark Ivanov (wolf GB08).

Lani je dirko na Gorjance dobil Liber s prednostjo 8,5 sekunde pred Petitom. Povprečna hitrost zmagovalca je bila več kot 148 kilometrov na uro.

Matej Grudnik renault clio 4x4 | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Prvič letos Bubnič proti Grudniku

Zelo kakovostna bo zasedba med klasičnimi avtomobilskimi dirkalniki. Prvo ime bo Avstrijec Karl Schagerl (VW golf R TFSI), eden najhitrejših voznikov v Evropi. Stara znanca Gorjancev sta tudi Dan Michl (lotus elise) in Reinhard Taus (subaru impreza), med Slovenci pa imata največ možnosti Milan Bubnič (lancia delta) in Matej Grudnik (renault clio E1). Bubnič in Grudnik sta tudi favorita v državnem prvenstvu. Konec lanske sezone je Grudnik v Podnanosu ugnal Bubniča, uvodni dirki letošnje sezone pa je izpustil. Na Gorjancih, kjer je pred enim letom Grudnik prvič nastopil s štirikolesno gnanim cliom, bomo tako videli prvi njun medsebojni dvoboj z letnico 2023.

Letos v Sloveniji tri gorske dirke za DP

Za njima je kandidatov za visoka mesta v državnem prvenstvu veliko. Bubniču in Grudniku se bo poskušal približati Matevž Čuden (porsche GT3), za njim bosta kot najhitrejša v razredu 3 vozila Anže Dovjak (hyundai i30 TCR) in Patrik Ruzzier (fiat punto kit car). Dirkalnik škoda proto bo imel Marjan Smrdelj, ki tako kot Grudnik in Filip Tornič Milharčič (fiat 126 proto) vozi  v razredu 1.

V razredu 4 sta kandidata za vrh Boštjan Baša (renault clio) in Teo Čekada (škoda octavia), v razredu 5a pa Alojz Udovč in Klemen Trček (oba renault clio RS). Zanimiv bo tudi prvi nastop Primoža Kavška z novim dirkalnikom citroen saxo. V razredu 5b so letošnjo sezono najbolje začeli Nejc Trček (MG ZR 105), Tadej Ravbar (suzuki swift) in Boštjan Tratnik (MG ZR 105), a konkurenca bo tokrat številčnejša kot v Rechbergu in Skradinu. Med starodobniki sta spet favorita Matjaž Korošec (BMW 325i) in Boštjan Urbančič (fiat 128 coupe). Na Gorjancih bo vozilo tudi 15 pokalnih renault twingov, med katerimi je na domači dirki prvi favorit predlanski prvak Miha Fabijan.

Ne spreglejte