Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
6. 4. 2017,
8.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

1

Natisni članek

SUV Mercedes-Benz

Četrtek, 6. 4. 2017, 8.15

6 let, 6 mesecev

Nov rod najzmogljivejših športnih terencev

Mercedes-AMG GLC 63 4MATIC+ in GLC 63 4MATIC+ coupé - biturbo V8 SUV-vihar

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

1

Mercedes-AMG GLC 63 4MATIC+ in GLC 63 4MATIC+ coupé | Foto Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Na Mercedesovem športnem oddelku so znova poskrbeli za tehnični presežek. Z modeloma mercedes-AMG GLC 63 4MATIC+ in 4MATIC+ coupé predstavljajo pravi biturbo V8 SUV-vihar. To sta športna terenca, ki fiziko postavljata na glavo, saj sta zmožna do stotice pospešiti v vsega 3,8 sekunde.

Začelo se je leta 1999 

Mercedes-AMG GLC 63 4MATIC+ in GLC 63 4MATIC+ coupé | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Pri Mercedesu so s svojim izvornim SUV-modelom ML premaknili precej meja. Eno zagotovo leta 1999, ko so inženirji AMG tega velikega športnega terenca prvič v zgodovini postavili v športne in po zmogljivostih morda celo vsaj malce dirkaške kolesnice. V svoji pol stoletja trajajoči superšportni zgodbi je AMG seveda naredil veliko izjemnih strojev, a s popolno športno preobrazbo ML je takrat odprl povsem drugo tržno poglavje in fiziko ter dojemanje dimenzij in oblike športnega avtomobila postavil na glavo. Da, to zdaj znova dokazujeta najnovejša športna terenca, ki bosta na ceste zapeljala septembra letos.

Mercedes-AMG GLC 63 4MATIC+ in GLC 63 4MATIC+ coupé | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Mercedes-AMG GLC 63 4MATIC+ in GLC 63 4MATIC+ coupé sta srednje velika športna terenca, ki sta obdržala značilno udobje, prostor za pet oziroma štiri potnike in njihovo prtljago, obenem pa sta zmožna v zavojih za seboj pustiti črne sledi ječečih vlaken kavčuka. Inženirji obljubljajo epske zmogljivosti in superiorni oprijem tudi v slabših voznih razmerah. To sta športna terenca, ki zmoreta z brutalnim biturbo strojem V8, štirikolesnim pogonom in diferencialom z omejenim zdrsom izpuhe pokazati tudi prenekateremu športniku z veliko nižjo bočno silhueto. Pri Mercedesu pravijo, da udobje in varnost še nikoli nista bila tako hitra, tako viharna in hkrati elegantna. Mehkim linijam, ki jih je pri novem GLC zarisal slovenski avtomobilski umetnik Robert Lešnik, so v AMG dodali žarečo energijo, dobesedno.


AMG-izkušnja: Za volanom mercedesa s 612 "konji", ki do sto pospeši v spektakularnih 3,4 sekunde #video

Mercedesov tehnični tempelj, kjer "konji" dobijo vrhunsko dresuro #foto


Pri AMG poudarjajo, da oba superšportna modela GLC odličen stik z asfaltom držita zaradi dovršenega podvozja, zračnega vzmetenja (tri komore) z aktivno prilagodljivim blaženjem,  štirikolesnega pogona performance 4matic+ in diferencialne zapore z omejenim zdrsom na zadnji osi. Oba po zagotovilih inženirjev zmoreta kljubovati fiziki in hkrati ponuditi izjemno udobje, ki mu superšportni avtomobili praktično ne morejo parirati.  | Foto: Mercedes-Benz Pri AMG poudarjajo, da oba superšportna modela GLC odličen stik z asfaltom držita zaradi dovršenega podvozja, zračnega vzmetenja (tri komore) z aktivno prilagodljivim blaženjem, štirikolesnega pogona performance 4matic+ in diferencialne zapore z omejenim zdrsom na zadnji osi. Oba po zagotovilih inženirjev zmoreta kljubovati fiziki in hkrati ponuditi izjemno udobje, ki mu superšportni avtomobili praktično ne morejo parirati. Foto: Mercedes-Benz

Tehnični podatki, ki dajo misliti tudi divizijama M in RS

Mercedes-AMG GLC 63 4MATIC+ in GLC 63 4MATIC+ coupé | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Pod motornim pokrovom obeh modelov domuje tehnični silak nove generacije superzmogljivih motorjev butične delavnice. Gre za preverjeni 4,0-litrski osemvaljnik zasnove V z biturbo pljuči, ki je na voljo v dveh različicah moči: s 476 ali 510 "konji". Čar tega stroja je seveda navor, kar 650 oziroma 700 njutonmetrov je iz osmih valjev sposoben poslati na kolesa.

Ekskluzivnost tega stroja je tudi v tem, da mojstri v Affalterbachu še vedno prisegajo na natančno rokodelstvo, kar pomeni en motor en človek. Vsak motor ima torej svojega inženirja, ki bdi nad sestavo tega zmogljivega srca stroja. Zaradi večje odzivnosti in bolj konstantnega tlaka sta obe turbini pomaknjeni v vroči center motorja na notranjo stran valjev, v sredino objema med valji. Moč in navor se na vsa štiri kolesa prenašata prek devetstopenjskega samodejnega menjalnika AMG speedshift MCT, katerega glavna odlika je bliskovita odzivnost.

Da gre za prava AMG-stroja, nakazuje tudi nos z značilno podobo maske, ki je bila do zdaj rezervirana le za družino superšportnikov AMG GT. | Foto: Mercedes-Benz Da gre za prava AMG-stroja, nakazuje tudi nos z značilno podobo maske, ki je bila do zdaj rezervirana le za družino superšportnikov AMG GT. Foto: Mercedes-Benz

  AMG GLC 63 4MATIC+ AMG GLC 63 S 4MATIC+ AMG GLC 63 4MATIC+ coupé AMG GLC 63 S 4MATIC+ coupé
Motor: 4,0-litrski V8 z dvema turbinama in direktnim vbrizgom 4,0-litrski V8 z dvema turbinama in direktnim vbrizgom 4,0-litrski V8 z dvema turbinama in direktnim vbrizgom 4,0-litrski V8 z dvema turbinama in direktnim vbrizgom
Prostornina: 3982 cm3 3982 cm3 3982 cm3 3982 cm3
Moč: 350 kW (476 KM) od 5500 do 6250 vrt./min. 375 kW (510 KM) od 5500 do 6250 vrt./min. 350 kW (476 KM) od 5500 do 6250 vrt./min. 375 kW (510 KM) od 5500 do 6250 vrt./min.
Navor: 650 Nm od 1750 do 4500 vrt./min. 700 Nm od 1750 do 4500 vrt./min. 650 Nm od 1750 do 4500 vrt./min. 700 Nm od 1750 do 4500 vrt./min.
Pogon: AMG performance 4MATIC+ stalni štirikolesni s spremenljivo distribucijo navora, AMG speedshift MCT 9-stopenjski športni samodejni menjalnik AMG performance 4MATIC+ stalni štirikolesni s spremenljivo distribucijo navora, AMG speedshift MCT 9-stopenjski športni samodejni menjalnik AMG performance 4MATIC+ stalni štirikolesni s spremenljivo distribucijo navora, AMG speedshift MCT 9-stopenjski športni samodejni menjalnik AMG performance 4MATIC+ stalni štirikolesni s spremenljivo distribucijo navora, AMG speedshift MCT 9-stopenjski športni samodejni menjalnik
Povprečna poraba in izpusti: 10,3 do 10,7 l/100 km in 234 do 244 g CO2/km 10,7 l/100 km in 244 g CO2/km 10,3 do 10,7 l/100 km in 234 do 244 g CO2/km 10,7 l/100 km in 244 g CO2/km
Teža: 1925 kg 1935 kg 1935 kg 1945 kg
Pospeški: 4,0 sekunde do 100 km/h 3,8 sekunde do 100 km/h 4,0 sekunde do 100 km/h 3,8 sekunde do 100 km/h
Največja hitrost:  250 km/h (elektronsko omejena) 250 km/h (elektronsko omejena) 250 km/h (elektronsko omejena) 250 km/h (elektronsko omejena)

Ekskluzivnost tega stroja je tudi v tem, da mojstri v Affalterbachu še vedno prisegajo na natančno rokodelstvo, kar pomeni en motor, en človek. Vsak motor ima torej svojega inženirja, ki bdi nad sestavo tega zmogljivega srca stroja. | Foto: Mercedes-Benz Ekskluzivnost tega stroja je tudi v tem, da mojstri v Affalterbachu še vedno prisegajo na natančno rokodelstvo, kar pomeni en motor, en človek. Vsak motor ima torej svojega inženirja, ki bdi nad sestavo tega zmogljivega srca stroja. Foto: Mercedes-Benz

Štirikolesni pogon in diferencial z omejenim zdrsom: optimalni oprijem v vseh razmerah

Brutalno pospeševanje zahteva tudi brutalne pojemke. Čeljusti grizejo v 390-milimetrske naluknjane kolute, ki so na voljo tudi v kompozitni različici. Inženirji izpostavljajo tudi odličen nadzor in distribucije zavorne sile. | Foto: Mercedes-Benz Brutalno pospeševanje zahteva tudi brutalne pojemke. Čeljusti grizejo v 390-milimetrske naluknjane kolute, ki so na voljo tudi v kompozitni različici. Inženirji izpostavljajo tudi odličen nadzor in distribucije zavorne sile. Foto: Mercedes-Benz Za popolno obvladovanje vozniške dinamike in zabavo skrbi štirikolesni pogon 4matic, ki mu pri učinkoviti vektorski distribuciji navora na kolesa pomaga še diferencial z omejenim zdrsom na zadnji osi. Pri modelu GLC 63 4MATIC+ pomaga smer in trakcijo obdržati mehanski diferencial, GLC 63 S 4MATIC+ pa ima elektronsko nadzorovan diferencial z omejenim zdrsom.

Oba v zavoju omejujeta zdrse notranjega kolesa brez posegov zavor, kar pomeni, da lahko voznik hitreje pospeši iz zavoja zaradi boljšega oprijema. Zadnja os je tako še bolj prilagojena večji vozniški dinamiki.

AMG sistem dynamic select vozniku omogoča izbiro voznih programov: comfort, sport, sport plus in individual ter pri modelu S tudi race, dirkaškega. Glede na izbrani program se samodejno umeri tudi vedenje vseh preostalih ključnih voznih prametrov: odzivnost motorja, volana, delovanje menjalnika, blaženja, prilagodi se zvok ... | Foto: Mercedes-Benz AMG sistem dynamic select vozniku omogoča izbiro voznih programov: comfort, sport, sport plus in individual ter pri modelu S tudi race, dirkaškega. Glede na izbrani program se samodejno umeri tudi vedenje vseh preostalih ključnih voznih prametrov: odzivnost motorja, volana, delovanje menjalnika, blaženja, prilagodi se zvok ... Foto: Mercedes-Benz Prej omenjeni elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon 4matic združuje prednosti dveh različnih voznih konceptov.

Omogoča namreč povsem spremenljivo distribucijo navora med sprednjo in zadnjo osjo, saj zmore prek elektromehanske sklopke navor iz stalno gnane zadnje osi v hipu prenesti tudi na sprednjo os v povsem spremenljivem razmerju.

Napredna matrica krmiljenja pogonske sile tako omogoča optimalno vlečno silo oziroma oprijem v vseh pogojih tudi na mokrem in zasneženem asfaltu.

GLC 63 4MATIC+ je serijsko opremljen z 19-palčnimi platišči v titanovo sivi barvi, na katerih so gume dimenzij 235/55 R 19 (spredaj) in 255/50 R 19 (zadaj). Še nekoliko zmogljivejši GLC 63 S 4MATIC+ se ponaša z 20-palčnimi platišči ter gumami dimenzij 265/45 R 20 (spredaj) in 295/40 R 20 (zadaj). Za najzahtevnejše so na voljo tudi 21-palčna platišča z gumami 265/40 R 21 na sprednji osi in z orjaškimi valjarji dimenzij 295/35 R 21 na zadnji osi. | Foto: Mercedes-Benz GLC 63 4MATIC+ je serijsko opremljen z 19-palčnimi platišči v titanovo sivi barvi, na katerih so gume dimenzij 235/55 R 19 (spredaj) in 255/50 R 19 (zadaj). Še nekoliko zmogljivejši GLC 63 S 4MATIC+ se ponaša z 20-palčnimi platišči ter gumami dimenzij 265/45 R 20 (spredaj) in 295/40 R 20 (zadaj). Za najzahtevnejše so na voljo tudi 21-palčna platišča z gumami 265/40 R 21 na sprednji osi in z orjaškimi valjarji dimenzij 295/35 R 21 na zadnji osi. Foto: Mercedes-Benz

Piko na i svobodi in znanju voznika ob izdatni varnosti postavlja še tristopenjsko prilagodljiv sistem nadzora stabilnosti ESP. Tega je mogoče tudi popolnoma izklopiti in se spopasti s fiziko brez nadzora elektronike, na voljo pa je še stopnja ESP sport. V tej so meje posredovanja elektronike postavljene višje in vozniku omogočajo več svobode pri vožnji na meji oprijema, a hkrati v skrajnem primeru posežejo, da stabilizirajo avtomobil in preprečijo nepopravljivo napako.

Pri AMG niso nič prepustili naključju. Ob impresivni tehniki in zmogljivosti mora biti ustrezna tudi zvočna kulisa. Nezamenljivi, grmeči zvok stroja V8 prihaja iz izpušnega sistema, ki je opremljen z aktivnimi loputami. Te zvok prilagodijo glede na izbrani vozni program sistema AMG dynamic select, zahtevo po moči glede na voznikove odločitve in hitrost motorja. Opcijsko je na voljo še visokozmogljivi izpušni sistem performance s stikalom, ki na plan spusti tenor boga vojne. | Foto: Mercedes-Benz Pri AMG niso nič prepustili naključju. Ob impresivni tehniki in zmogljivosti mora biti ustrezna tudi zvočna kulisa. Nezamenljivi, grmeči zvok stroja V8 prihaja iz izpušnega sistema, ki je opremljen z aktivnimi loputami. Te zvok prilagodijo glede na izbrani vozni program sistema AMG dynamic select, zahtevo po moči glede na voznikove odločitve in hitrost motorja. Opcijsko je na voljo še visokozmogljivi izpušni sistem performance s stikalom, ki na plan spusti tenor boga vojne. Foto: Mercedes-Benz

Video: Prisluhnite viharju V8

Ne spreglejte