Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
17. 1. 2017,
6.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Natisni članek

Zeleni avtomoto elektrika električna vozila Renault Nissan Slovenija Renault

Torek, 17. 1. 2017, 6.26

6 let, 6 mesecev

Električni pogon vse bolj prodira tudi v ponudbo gospodarskih vozil

Master Z.E. – največji Renaultov dostavnik dobil električno srce

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Električni dostavniki Renault: kangoo Z.E. in master Z.E. | Foto Renault

Foto: Renault

Pri Renaultu, ki velja za vodilno znamko električnih vozil v Evropi, so predstavili električno različico svojega največjega dostavnika. V master Z.E. so vgradili 57-kilovatni elektromotor in baterijo s kapaciteto 33 kilovatnih ur. Velikan je s teoretičnim 200-kilometrskim dosegom namenjen predvsem dostavi ter tovorni logistiki v mestih in predmestjih.

Tihi velikan z motorjem iz avtomobila ZOE

Master Z.E. poganja elektromotor R75 z močjo 57 kW (76 KM). Gre za enak motor, kot je vgrajen v električnem avtomobilu ZOE, izdelujejo pa ga v tovarni Cléon v Franciji. Ta preverjeni elektromotor po zagotovilih inženirjev velikemu dostavniku omogoča dovolj moči in navora, da brez težav obvladuje vožnjo po mestnih ulicah in primestnih cestah. Master Z.E. doseže največjo hitrost 115 kilometrov na uro, ki pa jo je mogoče omejiti glede na potrebe uporabnika. | Foto: Renault Master Z.E. poganja elektromotor R75 z močjo 57 kW (76 KM). Gre za enak motor, kot je vgrajen v električnem avtomobilu ZOE, izdelujejo pa ga v tovarni Cléon v Franciji. Ta preverjeni elektromotor po zagotovilih inženirjev velikemu dostavniku omogoča dovolj moči in navora, da brez težav obvladuje vožnjo po mestnih ulicah in primestnih cestah. Master Z.E. doseže največjo hitrost 115 kilometrov na uro, ki pa jo je mogoče omejiti glede na potrebe uporabnika. Foto: Renault Master Z.E. bo odlična rešitev za vse dostavne in logistične službe, ki morajo predvsem v zgodnjih jutrih ali pozno zvečer opraviti dostavo v strnjenih stanovanjskih, blokovskih naseljih, saj je tak dostavnik v primerjavi s klasičnimi dizelskimi veliko tišji. Konec ropota in neprijetnega vonja pod oknom ob štirih zjutraj, ko trgovinica v pritličju dobi svež kruh ali trafika dnevno časopisje.

Po trenutnem veljavnem meritvenem ciklu porabe (NEDC1) električnih vozil ima master Z.E. 200 kilometrov dosega. Toda ob polni obremenitvi pri vožnji v realnem prometu to pomeni realnih sto kilometrov. Glede na tovorne zmogljivosti je doseg za mestno dostavo še vedno uporaben, sploh ker je čas polnjenja prilagojen potrebam poslovnih uporabnikov v mestih in predmestju. Ob slovenskih razdaljah bo tak dostavnik zmogel tudi nekatere medkrajevne naloge. Prihod električnega masterja Z.E. v Slovenijo bo odvisen predvsem od povpraševanja, pravijo v podjetju Renault Nissan Slovenija.

Pri Renaultu so od leta 2010 do danes prodali že več kot 475 tisoč masterjev s klasičnim dizelskim pogonom, saj ta velik dostavnik uporabniki cenijo zaradi tvornih zmogljivosti in varnosti.  

Njegova električna različica je namenjena predvsem uporabnikom z večjimi voznimi parki, ki opravljajo dostavo do končnih naslovnikov v urbanem okolju.


Renault zoe - majhni francoz, ki je ugnal Teslo, Volkswagen in General Motors


Družina gospodarskih vozil Renault pro+ je razširila svojo evropsko ponudbo električnih lahkih dostavnikov na skupno štiri modele: twizy cargo (leta 2014 predstavljeni štirikolesnik), novi dostavnik ZOE (različica septembra 2016 predstavljenega novega ZOE z dosegom 400 kilometrov po NEDC) ter novi kangoo Z.E. in master Z.E. | Foto: Renault Družina gospodarskih vozil Renault pro+ je razširila svojo evropsko ponudbo električnih lahkih dostavnikov na skupno štiri modele: twizy cargo (leta 2014 predstavljeni štirikolesnik), novi dostavnik ZOE (različica septembra 2016 predstavljenega novega ZOE z dosegom 400 kilometrov po NEDC) ter novi kangoo Z.E. in master Z.E. Foto: Renault

Po elektriko ponoči

Inženirji so vanj vgradili nov akumulator, ki je plod razvojnega sodelovanja Renaulta in LG Chema. Baterija s kapaciteto 33 kilovatnih ur ponuja predvsem povečano energijsko gostoto zaradi izboljšanih kemijskih procesov v celicah.

Master Z.E. se na običajni vtičnici polni vso noč (okoli 11 ur), na močnejših polnilnicah ali na polnilnem mestu wall box z močjo sedem kilovatov pa celovito polnjenje traja največ šest ur.  

Master Z.E. bo ponujal tudi specifično opremo in funkcije: že znani R-Link s povezljivimi storitvami, predgretje, omejevalnik hitrosti za vozne parke in sistem za opozarjanje peščev Z.E. voice.

Renault svoj novi veliki električni dostavnik master Z.E. predstavlja kot koncentrat tehničnega in tehnološkega znanja, ki naj bi združeval strokovnost s področja gospodarskih vozil z znanjem in izkušnjami električnih vozil. Pravijo, da vgradnja baterije in elektromotorja v velik dostavnik tehnično ni ravno lahka naloga, saj mora dostavnik obdržati vse tovorne atribute – vključno z nosilnostjo in prostornino tovornega prostora. | Foto: Renault Renault svoj novi veliki električni dostavnik master Z.E. predstavlja kot koncentrat tehničnega in tehnološkega znanja, ki naj bi združeval strokovnost s področja gospodarskih vozil z znanjem in izkušnjami električnih vozil. Pravijo, da vgradnja baterije in elektromotorja v velik dostavnik tehnično ni ravno lahka naloga, saj mora dostavnik obdržati vse tovorne atribute – vključno z nosilnostjo in prostornino tovornega prostora. Foto: Renault

Neokrnjen tovorni prostor, baterija pod karoserijo

Tovorni prostor je po obljubah inženirjev popolnoma enak kot v različicah z motorjem z notranjim izgorevanjem. Novo baterijo so namreč vgradili pod karoserijo, kar je mogoče zaradi njegovih zunanjih mer. Električni master ima kot furgon v treh dolžinah in dveh višinah (L1H1, L2H2 in L3H2, L = dolžina in H = višina) na voljo od osem do 13 kubičnih metrov prostora in uporabno nosilnost od 1.000 do 1.100 kilogramov.

Master v konfiguraciji kabine s ploščadjo L3 (brez nadgradnje) ima uporabno nosilnost 1.400 kilogramov. Ta mu omogoča različne predelave in nadgradnje, predvsem v različico z zaprtim kesonom prostornine do 22 kvadratnih metrov. Med dostavniškimi triki, ki lajšajo uporabo, pa so razmeroma nizka višina praga tovornega prostora (54-56 cm) in zadnja krilna vrata z možnostjo odpiralnega kota 270 stopinj, kar omogoča preprosto nakladanje in razkladanje.

Kangoo Z.E. je bil zadnjih šest let najbolje prodajani električen mali dostavnik v Evropi. Na trg je prišel jeseni leta 2011. Do danes so jih na ceste poslali več kot 25 tisoč. Novi kangoo Z.E. je dobil zmogljivejšo baterijo in nov elektromotor, s katerima ima zdaj doseg 270 kilometrov po NEDC namesto prejšnjih 170 kilometrov. Prenovljeni kangoo Z.E. bo v Evropi na prodaj sredi letošnjega leta. | Foto: Renault Kangoo Z.E. je bil zadnjih šest let najbolje prodajani električen mali dostavnik v Evropi. Na trg je prišel jeseni leta 2011. Do danes so jih na ceste poslali več kot 25 tisoč. Novi kangoo Z.E. je dobil zmogljivejšo baterijo in nov elektromotor, s katerima ima zdaj doseg 270 kilometrov po NEDC namesto prejšnjih 170 kilometrov. Prenovljeni kangoo Z.E. bo v Evropi na prodaj sredi letošnjega leta. Foto: Renault

Prenovljeni kangoo Z.E.

Električni dostavniki Renault: kangoo Z.E. in master Z.E. | Foto: Renault Foto: Renault Renault je prenovil tudi najuspešnejšega lahkega evropskega električnega dostavnika. Kangoo Z.E. ima po novem z zmogljivejšo baterijo (33 kWh) za polovico daljši doseg: 270 kilometrov po NEDC, doseg predhodnika pa je znašal 170 kilometrov.

Poleg tega je dobil nov elektromotor R60 z močjo 44 kW - gre za izvedenko elektromotorja R75/90 iz modela ZOE - z boljšim energijskim izkoristkom in optimizirano elektronsko upravljanje delovanja akumulatorja. Med ključnimi novostmi, ki vplivajo na boljšo uporabniško izkušnjo in praktičnost, je še nov polnilnik s podvojeno zmogljivostjo. Kangoo Z.E. je opremljen s polnilnikom novega rodu z močjo sedem kilovatov (moč 32 A, enofazni izmenični tok napetosti 230 V). Zaradi tega polnilnika se hitreje napolni: povsem prazna baterija se napolni v šestih urah na polnilnem mestu wall box z močjo sedem kilovatov, tako kot pri velikem mastreju Z.E. Za 35 kilometrov dosega je dovolj že ena ura polnjenja (v zmernih podnebnih razmerah), kar je lahko čas odmora za kosilo ali nakladanja oziroma razkladanja tovora.

Ne spreglejte