Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2020,
7.47

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

Tesla Porsche spletna prodaja

Petek, 18. 12. 2020, 7.47

3 leta, 5 mesecev

Prodaja avtomobilov prek interneta z vidika zakonodaje

Kupiti avto prek interneta? To so že znane pasti.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Porsche taycan Norveška | Foto Porsche

Foto: Porsche

Porsche je razširil spletno prodajo avtomobilov v Slovenijo in tako med prvimi v Sloveniji zagnal spletno prodajo novih in rabljenih vozil. Kupci bodo tako lahko korake nakupnega procesa opravili prek spleta, kadarkoli in kjerkoli jim to najbolj ustreza. Le preverjanje pristnosti kupca in sklenitev pogodbe bo na začetku še treba opraviti v Porsche Centru.

V Nemčiji je Porsche prodajo svojih modelov prek spleta omogočil že oktobra lani, zdaj pa so Nemci to storitev omogočili še v osmih evropskih državah, med njimi je tudi Slovenija. Storitev je bila omogočena tudi v Italiji, kjer so rezultati za Porsche izjemno vzpodbudni. Kar štirideset odstotkov kupcev, ki je svojega novega porscheja kupilo prek spleta, je novih, a je delež prodanih avtov prek spletne prodaje močno na strani rabljenih. Kar 90 odstotkov vseh prodanih je v preteklosti že imelo svojega lastnika. A v Sloveniji ne gre za polno prodajo prek spleta, gre za rezervacijo, avto pa se še vedno prevzame v salonu.

Pravne težave v Sloveniji povzročajo precej sivih las

Na nedavni tiskovni konferenci ob zaključku poslovnega leta skupine Porsche Slovenija je nekaj besed o prodaji avtomobilov prek spleta povedal tudi Slavko Ažman iz Porsche Slovenija, ki je tudi vodja delovne skupine za davke pri Sekciji za osebna motorna vozila. Kot je poudaril, največ sivih las prodajalcem v Sloveniji povzroča zakonodaja.

Pravne težave pri nas nam povzročajo precej sivih las. Sam zakon o varstvu potrošnikov ne ločuje med prodajo kozmetike in trajnih potrošnih dobrin, kot je avtomobil. Če kupite avtomobil prek spleta, smo vas dolžni obvestiti, da imate v štirinajstih dneh pravico vrniti vozilo, ne glede na to, da ste vozilo vmes registrirali in prevozili nekaj kilometrov. To dejansko onemogoča prodajo prek spleta. Ko je vozilo enkrat registrirano, precej izgubi na svoji vrednosti, še posebej, če se naredi nekaj kilometrov. Če želimo začeti prodajati avtomobile prek spleta v Sloveniji, potem je nujna sprememba zakonodaje.

Porsche je kot prvi uradni proizvajalec avtov pri nas začel s spletno prodajo, a gre za vzporedno rešitev, ki še vedno zahteva obiska salona. | Foto: Porsche Porsche je kot prvi uradni proizvajalec avtov pri nas začel s spletno prodajo, a gre za vzporedno rešitev, ki še vedno zahteva obiska salona. Foto: Porsche

Pri Tesli izključno prodaja prek spleta, pri Porscheju bo to vzporeden svet

"Zelo smo ponosni, da lahko našim strankam ponudimo možnost digitalnega nakupa znotraj vzpostavljenega Porschejevega sistema – in da lahko to integrirano rešitev implementiramo za Porsche na slovenskem trgu. Digitalna izkušnja sicer ne more nadomestiti obiska v Porsche Centru, lahko pa to izkušnjo nadgradi in optimizira. Ponosni smo na to, da lahko našim strankam omogočimo, da svoj sanjski avto naročijo iz udobja svojega doma, kot to najbolj ustreza njihovemu življenjskemu slogu in urniku," je dejal Vasja Potočnik, vodja znamke Porsche v Sloveniji.

Kot je še pojasnil Potočnik, bo prodajni kanal deloval vzporedno z uveljavljeno prodajo v salonu. Ker so kupci Porschejev drugačni in si želijo občutiti, sesti v vozilo porsche, ta digitalna izkušnja ne more nadomestiti obiska.

Rezervacija stane 911 evrov

Kako potekata rezervacija in obveza za nakup avtomobila, smo preizkusili tudi sami (video zgoraj). No, nismo šli čisto do konca, saj si dvesto tisočakov vrednega taycana vsekakor ne moremo privoščiti. Bi ga pa ob naročilu morali prevzeti v prodajnem salonu. Za zdaj bo namreč spletna prodaja delovala vzporedno z uveljavljeno prodajo v prodajnih salonih. Kupci lahko do produktne palete dostopajo prek Porsche Online Shopa, kjer imajo možnost rezervacije želenega vozila. Če želijo opraviti nakup staro za novo, lahko osnovne informacije za to prav tako vnesejo prek spleta.

Tesla Slovenija
Avtomoto Prvi Slovenci so teslo prevzeli v Ljubljani #foto

Pri Tesli se avto v tednu dni lahko vrne

Ko je Tesla uradno pred nekaj meseci prišla v Slovenijo, so se pohvalili tudi z novim načinom prodaje avtov. Do konca oktobra je bilo omogočeno vračilo kupljenega avtomobila v sedmih koledarskih dneh. Avto ni smel imeti prevoženih več kot 1.600 kilometrov, ni smel biti poškodovan oziroma je moral biti takšen kot ob nakupu. Hkrati za kupljen avto, ki ga želi kupec vrniti, ni smela biti vložena zahteva za nepovratna sredstva Eko sklada.

"V podjetju Tesla naročilo res vedno poteka prek spletnega konfiguratorja, tudi če se oglasite v salonu in naročilo uredimo skupaj, gremo skozi enak spletni postopek. Politika možnosti vračila v roku 7 dni od dobave sicer od zadnjega tedna oktobra 2020 ni več na voljo, medtem ko smo 14-dnevni možnosti vračila zavezani v skladu s potrošniško zakonodajo, zato je vračilo po teh pogojih možno," so nam odgovorili iz slovenske podružnice Tesle.

Ne spreglejte