Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
7. 10. 2021,
12.22

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

6

Natisni članek

proizvodnja vozil Revoz Prodaja avtomobilov

Četrtek, 7. 10. 2021, 12.22

2 leti, 7 mesecev

Pomanjkanje polprevodnikov

Kriza v Revozu: letos že 73 dni brez dela

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

6

Renault twingo electric, clio I feel Slovenia Revoz | Foto Renault

Foto: Renault

V novomeškem Revozu, kjer je proizvodnja zaradi pomanjkanja elektronskih delov, ki jih vgrajujejo v avtomobilske modele, letos stala skupaj 73 dni, so v zadnjem letu število zaposlenih zmanjšali za tretjino.

Kriza s polprevodniki je močno prizadela avtomobilsko industrijo in v Revozu jo občutijo že vse leto. Do zdaj so našteli že 73 dni, ko je proizvodnja stala zaradi pomanjkanja sestavnih delov, ki vsebujejo elektronske komponente, kar predstavlja več kot 40 odstotkov do zdaj predvidene proizvodnje.

Prav Renaultovo znamko je kriza s polprevodniki zelo prizadela, saj so v primerjavi s preostalimi letos v Sloveniji na bruto trgu doživeli več kot 50-odstotni upad prodaje svojih vozil. Del tega padca je sicer povezan tudi z manjšim izvozom v tujino.

Volkswagen t-cross
Avtomoto Lani in letos: ti podatki kažejo zanimiva gibanja prodaje v Sloveniji
Polprevodniki so ena ključnih komponent modernih avtomobilov oziroma njihovih električnih komponent. A zaradi epidemije se je povpraševanje po zabavni elektroniki po celotnem svetu znatno povečalo, zato proizvajalci ne morejo dobaviti dovolj delov, da bi lahko zadostili potrebam računalniških in avtomobilskih podjetij. Stanje se je znatno poslabšalo še z večjim dvigom prodaje v zadnjih treh mesecih leta, dobavitelje pa je zaradi dviga prodaje presenetilo pozno naročilo številnih avtomobilskih proizvajalcev. Na pomanjkanje pa vpliva tudi preklic naročil s strani avtomobilistov, ki so zaradi epidemije pričakovali slabšo prodajo novih vozil. Ta previdnost se zdaj vrača v obliki velikih motenj v teh dobaviteljski verigi.

Revoz Clio | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič V primerjavi z lanskim septembrom zdaj tisoč manj zaposlenih

Konec septembra je bilo v Revozu okoli 2.400 zaposlenih, kar je občutno manj kot pred začetkom pandemije covid-19 (3.400). Takrat je proizvodnja obratovala še v treh izmenah, zdaj pa je predvidena v dveh.

"Oblike prilagajanja so različne. Od nedelovnega dne za celotno tovarno do tega, da ne dela samo ena izmena. Trenutno je predvideno obratovanje proizvodnje v dveh izmenah. Potem ko so pri zaposlenih izčrpane vse možnosti za fleksibilnost, to so neproizvodni dnevi, ki so plačani stoodstotno ter jih imamo določeno število predvideno v socialnem sporazumu in v dopustih, gredo zaposleni na čakanje z 80-odstotnim plačilom," so za Siol.net povedali v Revozu.

 

Ne spreglejte