Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2022,
5.24

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

6

Natisni članek

Sardinija električna energija ogljikov dioksid #resitvezaprihodnost

Četrtek, 30. 6. 2022, 5.24

1 leto, 10 mesecev

Elektrika iz CO2

Italijani z noro rešitvijo: elektriko dobijo s pomočjo CO2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

6

Italijansko zagonsko podjetje Energy Dome je kot prvo na svetu pričelo tržiti sistem, ki baterijo polni s pomočjo ogljikovega dioksida. Gre za zanimivo in zelo napredno rešitev, ki za pridobivanje energije ne potrebuje redkih zemeljskih kovin in v zaprtem okolju nenehno proizvaja energijo.

Ogljikov dioksid je odgovoren za ogrevanje zemeljskega ozračja, zato želijo države omejiti njegov izpust in tako preprečiti prehiter dvig temperatur na Zemlji. A nekateri so se stvari lotili drugače in želijo ogljikov dioksid ujeti ter s tem poskrbeti, da se ozračje na Zemlji ne bo prehitro segrevalo.

Energy dome CO2 | Foto:

Ne izgleda najlepše, a najboljše se skriva pod grdo zunanjostjo

Številni želijo ujeti ogljikov dioksid iz atmosfere in ga shraniti, toda pri italijanskem podjetju Energy Dome želijo ta plin uporabiti za shranjevanje energije. Gre za prvo takšno rešitev, ki jo lahko postavimo kjerkoli in deluje v vseh okoljih. Celotna naprava ni najlepša na pogled, toda tehnologija, ki se skriva pod belo kupolo, je impresivna.

Ogljikov dioksid lahko kondenziramo in shranimo kot tekočino pri sobni temperaturi. Kot je razložil Claudio Spandicini, izvršni direktor podjetja, se ogljikov dioksid pri normalni temperaturi in normalnem tlaku (shranjen v masivni kupoli) stisne, da se pretvori v tekočo obliko. Toplota, ki nastane med tem postopkom, poganja turbino, ta ustvarja električno energijo, ki se nato shrani v bateriji. Postopek se nato ponavlja, saj je celoten sistem neprodušno zaprt. Ogljikov dioksid ob ohladitvi zopet zopet stisnejo, ustvari se toplota, ki poganja turbino in s tem ustvarja električno energijo. S tem se polni tudi baterija, obenem se lahko na takšen način shrani tudi energija, ki so jo pridobili z obnovljivih virov.

Po le dveh letih celoten sistem že na voljo za nakup

Energy Dome so pričeli z delom februarja leta 2002 in v kratkem času iz idejne zasnove že pričeli z realnimi testi. V podjetju so zaposleni inženirji iz mehanike, procesnega inženirstva in energije. Kot pravijo, lahko objekt (zgoraj na fotografiji) postavijo hitro in kjerkoli. Obenem je cena pridobivanja te energije pol cenejša, kot če bi energijo shranjevali v litij-ionski bateriji. Ker je za izdelavo nujno le jeklo, ogljikov dioksid in voda, ni potrebe po redkih zemeljskih materialih (kobalt in litij).

Ne spreglejte