Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
28. 2. 2024,
22.51

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

obnovljivi viri energije Zeleni prehod Zeleni prehod Trajnost Eles električna energija sončna elektrarna

Sreda, 28. 2. 2024, 22.51

1 mesec, 4 tedne

Slovenija lani z eno največjih rasti števila sončnih elektrarn v EU

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Največja sončna elektrarna v Sloveniji v kraju Prapretno | Konec lanskega leta je v Sloveniji obratovalo 49.093 sončnih elektrarn v skupni inštalirani moči 1.110 MW. Na sliki sončna elektrarna Prapretno pri Hrastniku. | Foto STA

Konec lanskega leta je v Sloveniji obratovalo 49.093 sončnih elektrarn v skupni inštalirani moči 1.110 MW. Na sliki sončna elektrarna Prapretno pri Hrastniku.

Foto: STA

V Sloveniji je bilo v lanskem letu postavljenih za več kot 400 MW kapacitet sončnih elektrarn. S tem je bila presežena meja enega gigavata skupne inštalirane moči sončnih elektrarn v državi. Lanska rast je Slovenijo uvrstila med eno izmed vodilnih držav EU glede na inštalirano moč sončnih elektrarn na prebivalca.

Slovenija je po preliminarnih podatkih Slovenskega portala za fotovoltaiko (PVportal) v lanskem letu presegla mejo enega gigavata (GW) skupne inštalirane moči sončnih elektrarn. Po podatkih Elesa je konec leta 2023 v državi obratovalo 49.093 sončnih elektrarn v skupni inštalirani moči 1.110,5 MW. Od tega polovica elektrarn obratuje v režimu individualne samooskrbe.

Odprtje velike sončne elektrarne ob vodnem zajetju hidroelektrarne Brežice
Novice V Brežicah odprli največjo sončno elektrarno v državi #foto #video

"V skupno število sončnih elektrarn so zajete vse elektrarne od nekaj kW, ki se uporabljajo za samooskrbo, do največje sončne elektrarne (6 MW), ki je priključena na prenosni sistem. Na nizko napetostno omrežje je priključenih 48.407 sončnih elektrarn, od tega jih je kar 44.430 za individualno samooskrbo, na srednje napetostno omrežje jih je priključenih 685 ter na visokonapetostno omrežje ena sončna elektrarna," pojasnjuje na Elesu.

sončna elektrarna, Tehnološki park
Novice Z največjo sončno elektrarno v Sloveniji elektrike za 800 gospodinjstev

 

Lani za 400 MW novih elektrarn

Samo v lanskem letu je bilo po podatkih Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko postavljenih za več kot 400 MW novih sončnih elektrarn. "Leta 2023 je Slovenija presegla mejo en gigavat postavljenih sončnih elektrarn. S takšno rastjo je Slovenija dejansko bila ena izmed vodilnih držav v Evropski uniji glede na kazalec postavljene kapacitete sončnih elektrarn na prebivalca," so zapisali na družbenem omrežju LinkedIn. Napovedujejo, da bo letošnja proizvodnja električne energije iz sonca presegla eno teravatno uro (TWh).

sončna elektrarna
Avtomoto Kaj minister sporoča Slovencem, ki ostajajo brez sončne elektrarne?

V Elesu navajajo, da je bilo lani v Sloveniji skupno proizvedeno 14.020 GWh električne energije. Proizvodnja energije iz sončnih elektrarn je znašala 816 GWh, kar predstavlja 5,8 odstotni delež vse proizvedene električne energije. Ob tem opozarjajo, da je izračun narejen na podlagi trenutno dostopnih podatkov, ki pa se bodo v naslednjih mesecih še nekoliko spremenili. Delež proizvodnje električne energije, tako imenovani viški električne energije iz individualnih oskrb, se bodo skladno s pravili za delovanje trga z elektriko pripisali šele v aprilu 2024. Na podlagi tega se bo tudi delež proizvedene električne energije iz sončnih elektrarn nekoliko povišal, še pojasnjujejo v Elesu.

Sončna elektrarna Zlatoličje je med največjimi v Sloveniji. | Foto: STA Sončna elektrarna Zlatoličje je med največjimi v Sloveniji. Foto: STA "Sončno novico" je na omrežju LinkedIn objavil tudi slovenski proizvajalec solarnih modulov Bisol Group:

 

Ne spreglejte