Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 4. 2016,
14.36

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Michelin

Foto: Michelin

Natisni članek

Michelin pnevmatike MICHELIN CrossClimate advertorial

Torek, 12. 4. 2016, 14.36

2 meseca, 2 tedna

Inovativna pnevmatika, ki obvlada vse vremenske razmere

Vsebino omogoča Michelin

Foto: Michelin

Razviti letno pnevmatiko, ki odlično funkcionira tudi kot zimska, je drzna odločitev. A so jo uresničili in vozniki že lahko svoje jeklene konjičke obujejo v novo generacijo pnevmatik.

Voznik od dobre pnevmatike pričakuje kar nekaj prvorazrednih lastnosti, saj je od njihove kakovosti odvisna potovalna izkušnja. Na prvem mestu najbolj iskanih lastnosti je seveda varnost – torej stabilnost in dober oprijem cestišča, visoka zmogljivost pri zaviranju, preciznost vožnje –, poleg tega vozniki pričakujejo tudi energetsko učinkovitost in dolgo življenjsko dobo pnevmatike.

Zelo dobrodošlo bi bilo tudi, da pnevmatik ne bi bilo treba menjati ob različnih letnih časih, saj večini voznikov to predstavlja nepotreben opravek in strošek.

Pnevmatike, ki bi združile vsa visoka pričakovanja voznikov in ustrezale vožnji v vseh vremenskih razmerah ter bi jih odlikovala zelo nizka obraba, so sanje vsakega ozaveščenega voznika. Te sanje je zdaj uresničil MICHELIN.

Tri leta razvoja za inovativno pnevmatiko, ki obvlada vse vremenske razmere

Pri MICHELINU so po treh letih intenzivnega razvoja dosegli zgodovinsko prelomnico – razvili so pnevmatiko, ki dosega brezhibno ravnovesje med naprednimi tehnologijami in uporabo pnevmatik.

Rezultat vrhunskega znanja in uporabe najkakovostnejših materialov ter najnaprednejše tehnologije je pnevmatika MICHELIN CrossClimate, ki se prilagaja različnim vremenskim razmeram. Je edina pnevmatika, ki združuje prednosti letnih in zimskih pnevmatik:

- ima kratko zavorno pot na suhi podlagi,

- na evropski lestvici je razvrščena v najvišji razred A za zaviranje na mokri podlagi,

- homologirana je za zimske vozne razmere, kar dokazuje logotip (3-Peak Mountain with Snow Flake – simbol treh vrhov s snežinkami na bočnici pnevmatike), ki označuje, da je primerna za vožnjo pozimi (tudi v tistih državah, kjer tamkajšnja zakonodaja predpisuje vožnjo z zimskimi pnevmatikami).

Pnevmatike MICHELIN že sicer slovijo kot izjemno zmogljive, energetsko učinkovite in udobne, z novo generacijo pnevmatik MICHELIN CrossClimate pa si bodo samo še utrdile sloves elitnih pnevmatik za najzahtevnejše voznike.

Ko vas vreme ne skrbi več

Pnevmatika MICHELIN CrossClimate se lahko pohvali z izjemno zmogljivostjo, ki poskrbi za varnost v vseh vremenskih razmerah.

V njej sta uspešno združeni tehnologiji izdelave zimskih in letnih pnevmatik. Naj vas ne preslepi podatek, da je pnevmatika MICHELIN CrossClimate primerna za vse vremenske razmere – ne gre namreč za novo celoletno pnevmatiko.

Ponuja odlične prednosti letne pnevmatike pri zaviranju na mokrem cestišču, zaviranju na suhem cestišču, dolgi življenjski dobi in varčnosti z gorivom, hkrati pa ponuja prednosti zimske pnevmatike pri oprijemu in učinkovitosti zaviranja za voznike, ki občasno vozijo v hladnih in snežnih razmerah.

Vrhunske prednosti nove pnevmatike MICHELIN CrossClimate:

Inovativni materiali: Izdelana je iz inovativne zmesi tekalne plasti. Tekalna površina je tako izjemno prožna in povečuje sposobnost zmesi, da se oprijema tudi najmanjše hrapavosti na cestišču, pri vseh razmerah (suho, mokro, sneg). Nova plast pod tekalno površino optimizira energetsko učinkovitost pnevmatike.

Profil zmagovalca: Ima zmagovalno strukturo profila, ki si jo je sposodila pri zimskih vrstnicah – odlikuje jo kombinacija edinstvenega profila v obliki črke V z novimi tridimenzionalnimi, samozapirajočimi se lamelami. Te dosegajo celotno globino profila in ustvarjajo učinek krempljev na snegu ter s tem povečujejo oprijem.

Stik s cestiščem: Prav kombinacija profila s prirezanimi robovi in visoko zmogljivimi lamelami zagotavlja optimalno stično površino s cesto in s tem boljše zmogljivosti pri zaviranju.

Certifikat: Zaradi vseh naštetih lastnosti je dobila certifikat za zimske vozne razmere, zato je primerna za vožnjo pozimi tudi v tistih državah, kjer zakonodaja predpisuje vožnjo z zimskimi pnevmatikami.

125-krat okrog Zemlje

 

Tri leta intenzivnega razvoja in pet milijonov kilometrov - zagotovilo, da bo vaše vozilo obuto v najboljše pnevmatike.

Pnevmatiko MICHELIN CrossClimate so testirali v Nemčiji, Kanadi, Franciji, Španiji, na Finskem, Poljskem in Švedskem. Testiranja so izvajali pri zunanjih temperaturah od –30 do 40 stopinj Celzija. Pri testiranju dinamike, obrabe in vzdržljivosti so prepotovali pet milijonov kilometrov, kar je enako kot 125 voženj po ekvatorju okrog Zemlje.

Pri snovanju, testiranju, uvedbi v proizvodnjo in proizvodnji pnevmatike MICHELIN CrossClimate je sodelovalo 150 inženirjev in strokovnjakov. Razvoj pnevmatike je trajal tri leta.

VIDEO: Primerjava zmogljivosti različnih pnevmatik v različnih vremenskih razmerah

Pnevmatika MICHELIN CrossClimate v primerjavi z zimsko pnevmatiko

Pnevmatika MICHELIN CrossClimate v primerjavi z letno pnevmatiko

Pnevmatika MICHELIN CrossClimate v primerjavi celoletno pnevmatiko

 

Kdaj zamenjati pnevmatike?

 

Michelin priporoča, da zamenjate pnevmatike, ko preteče 10 let od datuma njihove izdelave. Pnevmatike MICHELIN slovijo kot zelo zmogljive. Vozniku omogočajo veliko število prevoženih kilometrov in so energetsko učinkovite. Vseeno pride čas, ko jih je treba zamenjati – zaradi obrabe, starosti ali poškodbe.

Obraba: Če je površina tekalne plasti tako obrabljena, da se gumena zmes tekalne plasti stika z indikatorjem obrabe, se profil bliža zakonsko dovoljeni meji obrabe 1,6 milimetra. (Indikator obrabe profila je v vsaki izmed glavnih zarez tekalne plasti.)
Michelin priporoča, da pnevmatike zamenjate, še preden dosežejo mejo obrabe. Pnevmatike v takšnem stanju ne ponujajo zadostne varnosti, lahko pa pridete tudi v nasprotje z zakonom.

Poškodba: Pnevmatike se lahko resno poškodujejo zaradi naleta ob trde ali ostre predmete, na primer ob rob pločnika ali zaradi udarne jame. Da se izognete nevarnosti, je nujno, da takšno pnevmatiko pregleda strokovnjak, ki bo povedal, ali je pnevmatiko mogoče popraviti ali jo je treba zamenjati.
Michelin priporoča, da nikoli ne uporabljate poškodovanih ali predrtih pnevmatik, ki jih ni pregledal strokovnjak, saj lahko resno ogrozijo vašo varnost.

Staranje: Za pnevmatike ni predvidenega roka uporabe. Zaradi tega je pomembno redno preverjanje morebitnih znakov staranja ali utrujenosti. Zaradi čezmernega staranja pnevmatik je oprijem slabši, varnost pa manjša. Ko so pnevmatike v uporabi pet in več let, je dobro, da jih strokovnjak temeljito pregleda vsaj enkrat letno.
Michelin priporoča, da zamenjate pnevmatike, ko preteče deset let od datuma njihove izdelave.

Ne spreglejte