Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
13. 8. 2015,
13.30

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

jadrnica

Četrtek, 13. 8. 2015, 13.30

8 let, 1 mesec

Hrvati bodo gradili največjo jadrnico na svetu, iz Splita bo izplula čez dve leti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Monaška družba Star Clippers že ima uradno največjo križarsko jadrnico na svetu, ki je pred dnevi priplula tudi v Piran. Čez dve leti pa bodo v Splitu prevzeli še večjo naslednico podobne zasnove.

Iz Splita bo rekorderka odplula proti koncu leta 2017

Pred dnevi je po Jadranskem morju vse do Pirana in Benetk priplula največja jadrnica na svetu, ki navdušuje ob vsakem obisku severnega Jadrana. Toda jadrnica Royal Clipper, ki ima svoje mesto tudi v Guinnessovi knjigi rekordov, bo kmalu dobila resno tekmico. Po naročilu družbe Star Clippers iz Monaka, ki ima v lasti tudi zdajšnjo rekorderko, bodo namreč v splitski ladjedelnici začeli izdelovati še večjo jadrnico s pravokotno postavljenimi jadri.

Kot so nam sporočili iz splitske ladjedelnice, je ta za zdaj v fazi projektiranja, že jeseni pa se bo začela njena gradnja. Primopredajo v Splitu pričakujejo do konca leta 2017.

V primerjavi z zdajšnjo rekorderko večja površina jader in dve dodatni palubi

Nova rekorderka bo dolga 162 in široka 18,5 metra. Imela bo pet jamborov in jadra s skupno površino 6.347 kvadratnih metrov. Palubo bodo pokrili s tikovino najvišje kakovosti, na krovu bo prostor za tri bazene s sladko in morsko vodo. Eden izmed bazenov bo omogočal tudi resnejše potapljanje, v največjem izmed treh bazenov pa bo 50 kubičnih metrov vode.

Ladja bo imela pet palub, na katerih bo prostora za 300 potnikov. Ti bodo nameščeni v 150 kabin. Za njihovo udobje in varnost bo na ladji skrbelo še 150 članov posadke. Medtem ko bodo imele vse potniške kabine brezžični internet, telefon in televizijo, bodo deli ladje zasnovani tudi v retro slogu. Največji salon se bo razprostiral prek treh palub, tam ne bodo manjkale ograje, velik klavir in celo knjižnica.

Po svoji zasnovi bo nova rekorderka spominjala na ladjo France II iz leta 1911, kar je že uveljavljena praksa preostalih ladij monaške družbe.

V idealnih vremenskih razmerah in z izkušeno posadko bo zmogla hitrost 20 vozlov

Jadrnico bodo za križarjenja uporabljali na vseh morjih, predvidoma tudi v bližini Antarktike in Arktike, zato bo prilagojena plutju skozi bolj skrajne razmere. Ladja bo s pomočjo jader ustvarila hitrost do največ 20 vozlov, kar je za tako veliko ladjo vsekakor spoštljiv dosežek. Imela bo tudi dva motorja, stranski potisnik na premcu in dve krmili za boljše sposobnosti manevriranja.

Na ladji bo za varnost nameščenih šest čolnov za reševanje, ki jih bodo uporabljali tudi za prevoz potnikov na obalo, osem splavov, štirje športni čolni in še dva manjša čolna. Ladja bo imela podvojene skoraj vse pomembnejše sisteme, na krovu bosta celo dva kapitanska mosta.

Dogovarjanje med naročniki in splitsko ladjedelnico trajalo 11 mesecev

Družba Star Clippers ima trenutno v lasti tri velike jadrnice, ki naj bi bile v svetu križark vse bolj priljubljene. Dogovarjanje med vlagatelji in splitsko ladjedelnico je trajalo 11 mesecev, poleg Hrvatov pa so bile v igri za gradnjo tudi ladjedelnice v Španiji, Nemčiji in Italiji. Za zavarovanje posojila je k projektu pristopila tudi hrvaška banka za obnovo in razvoj.

Ne spreglejte