Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
21. 4. 2017,
9.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Fiat

Petek, 21. 4. 2017, 9.46

6 let, 7 mesecev

Fiat 124 spider v Sloveniji: Koliko bo stal dinamični italijanski roadster?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Fiat je v Slovenijo pripeljal svoj najbolj dinamičen model, ki slavi 50-letno zgodovino modela 124 spider. Italijanski avto, ki so ga v Torinu razvili v sodelovanju z Mazdo, bo Slovence brez popusta stal vsaj 29 tisoč evrov.

Prva vožnja - fiat 124 spider


Fiat ima s svojim športnim oddelkom Abarth bogato zgodovino, ki je prežeta tudi z uspehi na avtomobilskih dirkah. Nekoliko starejši ljubitelji športnega avtomobilizma se bodo v povezavi z imenom Abarth in 124 spider spomnili na portugalskega dirkača Rafaela Pinta ali Tržačanko Donatello Tominz (leta 1973 je zmagala na YU reliju). Številni Slovenci so bili tudi v neposrednem stiku s Carlom Abarthom, ki je bil zaradi poškodbe na škofjeloški dirki med drugo svetovno vojno v Ljubljani.

Ime, ki marsikateremu Slovencu požene kri po žilah. | Foto: Gregor Pavšič Ime, ki marsikateremu Slovencu požene kri po žilah. Foto: Gregor Pavšič

V nasprotju z Mazdo je Fiat v roadsterja vgradil motor s turbopuhalom

Na tej osnovi je Fiat zdaj v sodelovanju z Mazdo po 50 letih obudil svoj legendarni model. Originalni 124 spider namreč izhaja iz leta 1966. Če primerjamo original in njegovo današnjo izvedbo, opazimo veliko podobnih oblikovalskih elementov. Novi spider je zadržal nazaj pomaknjen vozniški prostor, pogon na zadnji kolesi, nizko težišče in poudarjeno uživanje v vožnji.

Fiat je avtomobil izdelal v klasični in športni različici abarth, pri razvoju pa so se v Torinu zatekli tudi k Mazdi na Japonsko. Novi 124 spider si deli osnovo z mazdo MX-5, v nasprotju s katero pa so uporabili motor s turbopuhalom.

Video: Fiat 124 spider na reliju San Remo leta 1975

Predelava v različico abarth v delavnicah Mirafiori

Osnovni 1,4-litrski motor ima moč 103 kilovate. Pri pripravi športnih modelov abarth pripeljejo avtomobil iz tovarne Fukušima na Japonskem v Torino, kjer ga dodelajo v znamenitih delavnicah Mirafiori. Avtomobil s preobleko abarth pridobi dodatnih 30 "konjev", znižano Bilsteinove vzmetenje, Brembove zavore, štiri zaključke izpušne cevi in podobno.

Dinamični fiat za vsaj 29 tisoč evrov

Fiatov najbolj dinamičen in vozniško osredotočen avtomobil v Sloveniji ne bo poceni, saj osnovna različica 124 spider stane skoraj 29 tisoč evrov. Ta ima le tripalčni zaslon, doplačati je treba tudi povezavo bluetooth. Druga stopnja opreme brez popusta stane vsaj 29.490 evrov. Različica abarth stane vsaj 39 tisoč evrov, različica s samodejnim menjalnikom pa 41.490 evrov.

Ne spreglejte