Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
3. 8. 2016,
6.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Sreda, 3. 8. 2016, 6.42

6 let, 7 mesecev

Ekskluzivni bugatti chiron iz Ženeve v roke savdskega princa

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Bugatti chiron | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Bugatti je prodal in dostavil prvi primerek chirona. Kupil ga je savdski princ, ki je dobil razstavljeni superšportnik z avtomobilskega salona v Ženevi.

Princ kupil ženevskega chirona in še študijo gran turismo

Chiron je neposredni naslednik Buggatijevega veyrona, po Guinnessu uradno najhitrejšega serijskega avtomobila na svetu. Francoska znamka, ki je sicer del Volkswagnovega koncerna, je chirona predstavila spomladi na avtomobilskem salonu v Ženevi. Prav tam razstavljeni superšportnik, dejansko je šlo za prototip in ne še za serijski avtomobil, je dobil svojega kupca. K sebi domov ga je odpeljal savdski princ Badr bin Saud, ki je poleg salonskega chirona kupil še Bugattijevo študijo vision gran turismo.

Premoženje bin Sauda je ocenjeno na več kot 20 milijard evrov, za oba francoska prototipa pa je odštel okrog pet milijonov evrov. S tem bo dopolnil svojo avtomobilsko zbirko, ki je pri arabskih šejkih in princih pogosto zelo raznovrstna in dragocena. Ker še ne gre za serijskega chirona, bo kupljen avtomobil za princa predvidoma predvsem razstavni eksponat. Saj veste, nekateri kupujejo dragocene umetnine in slike, drugi ekskluzivne avtomobile.

Prav v tem chironu, ki smo ga spomladi občudovali v Ženevi, bo sedel bogati savdski princ. | Foto: Ciril Komotar Prav v tem chironu, ki smo ga spomladi občudovali v Ženevi, bo sedel bogati savdski princ. Foto: Ciril Komotar

Skoraj 1.500 "konjev" in 1.600 njutonmetrov navora

Kot smo poročali z avtosalona v Ženevi, bo proizvodnja chirona omejena na 500 vozil, že letos spomladi pa je bila domnevno razprodana polovica avtomobilov. S ceno 2,4 milijona evrov chiron vendarle ni prepričal vseh bogatašev, saj je manj revolucionaren, kot je bil njegov predhodnik. Tudi chirona sicer poganja osemlitrski šestnajstvaljni motor z močjo 1.103 kilovatov (skoraj 1.500 "konjev") in 1.600 njutonmetrov navora. Moč se prenaša na vsa štiri chironova kolesa.

Video - Bugatti chiron na stezi avtomobilskega festivala v Goodwoodu:

Ne spreglejte