Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 7. 2012,
10.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 24. 7. 2012, 10.11

8 let

E-call tudi na motociklih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po vzoru avtomobilov, ki bi naj leta 2015 v EU vsi dobili sistem e-call za samodejni klic reševalcev v primeru trka, se to zdaj obeta tudi motociklom.

Spomnimo, za kaj pri sistemu e-call sploh gre

Ker so ob nesreči udeleženci preveč poškodovani, da bi poklicali na pomoč, in ker velikokrat ne znajo ali ne zmorejo natančno opisati lokacije, kjer so, sistem e-call s pomočjo integriranega GPS-a in prenosnega telefona sam pokliče 112 ter sporoči lokacijo nesreče. Odziv reševalcev je tako lahko do polovico hitrejši, kar bi po ocenah strokovnjakov v Evropi rešilo več sto življenj.

Zakaj e-call na motociklih

Na motociklih se zdi e-call še bolj smiseln, saj se motoristi velikokrat vozijo sami in lahko ob zdrsu s ceste skoraj neopazno "izginejo", tako da nihče od udeležencev v prometu ne more poklicati na pomoč. Toda pri motociklih je v zvezi s tem sistemom precej več težav kot v avtomobilih.

Ob padcu na mestu ali zdrsu motorja, na katerem je voznik nepoškodovan, je tak klic nesmiseln, ob hujši nesreči pa se sistem zaradi večje izpostavljenosti tudi sam lahko poškoduje in je tako nesmiseln.

Obenem bo e-call povečal maso motocikla in ga tudi podražil, čeprav inženirji vlagajo veliko truda v zmanjševanje mase, obenem pa so cene motornih koles zaradi dodatnih obdavčitev že tako previsoke.

Dozdajšnje izkušnje?

Sistem, ki sam pokliče na pomoč v primeru nesreče, se na motornih kolesih že desetletje uporablja na vzdržljivostnih relijih. Ta sistem je dvojni – motocikli imajo stikalo, s katerim ob težavah motoristi javijo svoj položaj in pokličejo na pomoč, obenem pa satelitska navigacija spremlja hitrost vozila in ob nenadnem zmanjšanju hitrosti v nadzornem centru to zaznajo in pošljejo pomoč.

Izkušnje s teh dirk so mešane: po eni strani je to že rešilo nekaj življenj, po drugi strani pa je v veliko primerih sistem odpovedal, ker se je med trkom pokvaril ali zaradi človeške napake pri interpretaciji signala.

Ne spreglejte