Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
26. 9. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

1

Natisni članek

Jaguar Alfa Romeo Mercedes-Benz BMW Audi Prodaja avtomobilov

Ponedeljek, 26. 9. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

Deset najbolje prodajanih poslovnih avtomobilov v Evropi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

1

Audi, BMW in Mercedes-Benz so vodilni med najbolje prodajanimi premium avtomobili srednjega razreda v Evropi. Na vrhu so audi A4, BMW serije 3 in mercedes-benz razreda C, v najboljši deseterici tudi že nova alfa romeo giulia. Čeprav so karavani v Evropi najbolj priljubljeni, je delež limuzin narasel na eno tretjino.

Audi je v prvem polletju po podatki JATO Dynamics v Evropi prodal 85.467 modelov A4 in se zavihtel na prvo mesto premium vozil srednjega avtomobilskega razreda. Ta bo po napovedih analitikov v Evropi rasel še vsaj do leta 2020. | Foto: Ciril Komotar Audi je v prvem polletju po podatki JATO Dynamics v Evropi prodal 85.467 modelov A4 in se zavihtel na prvo mesto premium vozil srednjega avtomobilskega razreda. Ta bo po napovedih analitikov v Evropi rasel še vsaj do leta 2020. Foto: Ciril Komotar

Čeprav je srednji avtomobilski razred še vedno daleč od prodajnih številk v zlatih časih (leta 2001 v Evropi prodali 1,5 milijona avtomobilov), prodaja v zadnjih letih spet raste. Tako kot se v Evropi povečuje prodaja srednjega razreda (volkswagen passat, škoda superb, ford mondeo, opel insignia …), se znotraj tega razreda povečuje tudi povpraševanje po premium avtomobilih. Ti se borijo za naklonjenost kupcev višjega cenovnega razreda, toda kljub svojemu potencialu zaostajajo za generalnim kraljem razreda – volkswagen passatom.

Deset najbolje prodajanih premium avtomobilov srednjega razreda v Evropi:

 

Prodaja januar-junij 2016

Sprememba 2016/2015

Audi A4

85 tisoč

+29 %

BMW serije 3

75 tisoč

+ 2,4 %

Mercedes-benz razred C

74 tisoč

- 12 %

Volvo V60

22 tisoč

+ 0,9 %

BMW 4 gran coupe

19 tisoč

+ 14 %

Jaguar XE

14 tisoč

+ 473 %

Volvo S60

4 tisoč

- 6,8 %

Lexus IS

3 tisoč

-  18 %

Alfa romeo giulia

1,6 tisoč

/

Infiniti Q50

1,3 tisoč

-13 %

Mercedes-Benz je kljub novim karoserijskim izvedbam razreda C, kakršna sta kabriolet in kupe, zdrsnil za Audi in BMW. | Foto: Ciril Komotar Mercedes-Benz je kljub novim karoserijskim izvedbam razreda C, kakršna sta kabriolet in kupe, zdrsnil za Audi in BMW. Foto: Ciril Komotar

Audi A4 z novo generacijo s tretjega na prvo mesto, BMW kot znamka najuspešnejši

Audi je v prvih šest mesecih leta izkoristil novo generacijo modela A4 in njegovo prodajo povečal za 29 odstotkov. S tem so se Nemci zavihteli na prvo mesto, saj so z A4 prehiteli tako mercedes-benz razreda C kot tudi BMW serije 3.

Medtem ko je Audi v prvem polletju prodal dobrih 85 tisoč avtomobilov, je v celotnem razredu Volkswagen s passatom že do konca maja našel več kot 91 tisoč kupcev, kažejo analitični podatki Jato Dynamics.

V primerjavi z lanskim prvim polletjem je mercedes-benz razreda C padel na tretje mesto, na drugem mestu je ostal BMW serije 3. Bavarci so kot avtomobilska znamka med premium konkurenco srednjega razreda najuspešnejši, saj je prodaji pomagala tudi rast zanimanja za BMW serije 4 gran coupe.

Alfa Romeo z novo giulio povečuje delež prodanih limuzinskih karoserijskih izvedb. Karavanske giulie Italijani za zdaj še ne načrtujejo. | Foto: Vinko Kernc Alfa Romeo z novo giulio povečuje delež prodanih limuzinskih karoserijskih izvedb. Karavanske giulie Italijani za zdaj še ne načrtujejo. Foto: Vinko Kernc

Delež limuzin narasel na tretjino, karavani ostajajo vodilni le v Evropi

Tudi po zaslugi novih modelov v najboljši deseterici, kot je alfa romeo giulia, je delež limuzin v premium konkurenci narasel na tretjino. V Evropi tudi med premium vozili prevladujejo karavani, drugače pa je na globalni ravni. Proizvajalci nekaterih modelov, na primer omenjene giulie in jaguarja XE, prav zato ne nameravajo izdelati dodatne karavanske karoserijske izvedbe.

Med posameznimi državami so premium avtomobili srednjega razreda najbolj priljubljeni v Nemčiji (114 tisoč), Veliki Britaniji (84 tisoč), Italiji (26 tisoč) in Franciji (24 tisoč). Na lestvici držav so po podatkih JATO Dynamics na desetem mestu tudi naši severni sosedje Avstrijci (šest tisoč).

Ne spreglejte