Gregor Pavšič

Torek,
23. 5. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

Natisni članek

cars&coffee Piran kbm

Torek, 23. 5. 2017, 5.30

6 let, 7 mesecev

Cars & Coffee prvič v Sloveniji: Piran bo gostil okrog 60 ekskluzivnih avtomobilov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

Čez en mesec prihaja na slovensko obalo od 50 do 60 ekskluzivnih športnih, starodobnih in prestižnih avtomobilov. Njihovi lastniki se bodo medsebojno družili, nato pa se odpeljali do Pirana in tam svoje dragocene lepotce predstavili tudi vsem avtomobilskim navdušencem.

Avtomobilska srečanja Cars&Coffee so pravi spektakli, ki v tujini privabijo kopico resnično vrhunskih avtomobilov. Čeprav bo tak dogodek v Sloveniji potekal prvič, lahko tudi zaradi geografske lege pričakujemo zanimivo udeležbo. Organizatorji bodo letos na srečanje spustili od 50 do 60 avtomobilov. | Foto: Cars&Coffee Avtomobilska srečanja Cars&Coffee so pravi spektakli, ki v tujini privabijo kopico resnično vrhunskih avtomobilov. Čeprav bo tak dogodek v Sloveniji potekal prvič, lahko tudi zaradi geografske lege pričakujemo zanimivo udeležbo. Organizatorji bodo letos na srečanje spustili od 50 do 60 avtomobilov. Foto: Cars&Coffee

Superšportniki na Tartinijevem trgu, Piranskem mandraču …

Cars & Coffee je serija srečanj lastnikov dragih luksuznih avtomobilov, ki izvirajo tako iz ZDA kot tudi Italije. Ta srečanja so v različnih državah in na njih se zbere tudi po več sto lastnikov superšportnih in prestižnih avtomobilov. Ti z vrednostmi vsaj nekaj sto tisoč evrov privabljajo poglede množic, za lastnike pa so dogodki priložnost za druženje, tkanje novih poslovnih povezav in podobno.

Letos bo tako srečanje prvič tudi v Sloveniji. V nedeljo, 25. junija, bodo superšportni avtomobili pripeljali v Piran. Tam se bodo na javnem delu prireditve obiskovalcem predstavili na Tartinijevem trgu, Piranskem mandraču in na Punti pri svetilniku. Občina Piran je postala tudi eden od glavnih pokroviteljev tega avtomobilskega dogodka in je dovolila parkiranje na omenjenih površinah.

Vozniki dragocenih avtomobilov se bodo v Piran pripeljali v nedeljo, 25. junija popoldne. | Foto: Cars&Coffee Vozniki dragocenih avtomobilov se bodo v Piran pripeljali v nedeljo, 25. junija popoldne. Foto: Cars&Coffee

V Slovenijo tudi najbolj ekskluziven porsche 918 spyder

Organizatorji napovedujejo udeležbo od 50 do 60 avtomobilov, med njimi već superšportnikov, klasičnih starodobnikov in tudi hiperavtomobilov. O udeležbi avtomobilov so še nekoliko skrivnosti, so pa za Siol.net potrdili prihod porscheja 918 spyderja, porscheja carrere GT, astona martina vintagea S roadsterja in drugih vozil.

O skupni vrednosti voznega parka tega dogodka lahko le ugibamo. Če predpostavljamo povprečno vrednost vozila na 300 tisoč evrov – samo omenjeni porsche 918 spyder je vreden že vsaj okrog milijona evrov – bi to pri 60 avtomobilih naneslo 18 milijonov evrov.

Največ bo Slovencev, Italijanov, Švicarjev in Hrvatov

V tujini se jih na tovrstnih srečanjih zbere tudi po več sto, toda ker Slovenija srečanje Cars & Coffee gosti prvič, je temu primerna tudi pričakovana udeležba. Organizatorji so omejili število sodelujočih vozil, kar bo poskrbelo tako za ekskluzivnost kot tudi lažjo organizacijo. V prihodnje bi to mejo števila udeležencev lahko dvignili. Sodeč po zdajšnjih prijavah bo na ogled svoje dragocene avtomobile pripeljalo največ voznikov iz Slovenije, Italije, Švice in Hrvaške.

V Piran prihaja tudi vsaj eden iz omejene serije najboljšega hibridnega porscheja 918 spyder. | Foto: V Piran prihaja tudi vsaj eden iz omejene serije najboljšega hibridnega porscheja 918 spyder.

Zjutraj zasebno srečanje udeležencev, nato vožnja na javno lokacijo v Piranu

Slovensko srečanje bodo izpeljali na dveh ločenih lokacijah. V dopoldanskih urah se bodo lastniki vozil namreč zbrali na lokaciji, ki bo zaprtega tipa in bo namenjena njihovemu zasebnemu srečanju. O tej lokaciji je za zdaj znano, da se bo z nje odpiral "eden od najlepših razgledov v Sloveniji", so v vabilu zapisali organizatorji. Sledilo bo gurmansko kosilo, nato pa približno uro in pol dolga vožnja do Pirana. Tam se bo javni del dogodka začel po 15. uri in bo trajal do 18. ure.

Pri tem je treba poudariti, da se vsi sodelujoči ne bodo udeležili javnega dogodka v Piranu. Ali zaradi pomanjkanja časa ali tudi zaradi zasebnosti. Marsikateri voznik tovrstnega avtomobila se nerad, še posebej poimensko, izpostavlja v javnosti.

Video - Letošnje srečanje Cars&Coffee v Brescii

Konec meseca bodo podobno avtomobilsko srečanje Cars & Coffee organizirali v Oslu na Norveškem, za srečanjem v Piranu pa nato še v Frankfurtu in Münchnu. Dogodki se sicer organizacijsko med seboj precej razlikujejo. Nekateri imajo tudi daljše odseke vožnje, drugi so v celoti zaprte narave in podobno.

Slovenija z visokimi davki ni magnet za lastnike najdražjih avtomobilov

Slovenija sicer precej pogosto gosti manjša srečanja navdušencev z dragimi in ekskluzivnimi avtomobili. To nam omogočata tudi geografska lega ob Italiji, enem od največjih avtomobilskih trgov v Evropi in domu proizvajalcev, kot so Ferrari, Lamborghini in Pagani, ter na drugi strani bližina severnega dela z Avstrijo in Nemčijo. Tudi po slovenskih cestah ne vozi malo avtomobilov, ki so ob nakupu stali nekaj sto tisoč evrov. Najdražji med vsemi je ferrari enzo, ki ga bo morda njegov lastnik Loris Požar pripeljal tudi do Pirana. Tam prav zagotovo ne bodo manjkali tudi porscheji, saj je med pokrovitelji dogodka tudi Porsche Center Ljubljana.

Slovenija sicer ne spada med države, ki bi bile posebej prijazne do nakupov najdražjih avtomobilov. Večina porschejev je v Sloveniji dražjih kot v Avstriji, tudi zaradi nižjega davka na dodano vrednost pa so bistveno dražji kot v Nemčiji. Podobno velja tudi za preostale avtomobile z motorji velikih delovnih prostornin. Marsikateri luksuzni avtomobil, ki je neuradno v lasti Slovenca, ima zato na sebi tuje registrske tablice in je uradno pisan na podjetje iz te države.