Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
4. 10. 2016,
19.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Avtosalon Pariz 2016 BMW

Torek, 4. 10. 2016, 19.04

6 let, 6 mesecev

BMW napovedal električno širitev

Bavarski velikan širi zeleno ponudbo: prihajata električna MINI in BMW X3

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
BMW elektrika | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prvi mož bavarskega premium velikana Harald Krueger je v pogovoru za Bloomberg potrdil, da bodo do leta 2019 pripravili povsem električno gnano različico minija, leto pozneje pa še električnega športnega X3.

Tudi BMW pripravlja nov električni udar

Električni BMW i3 | Foto: Reuters Električni BMW i3 Foto: Reuters Elektrika igra vse močnejšo vlogo. Trije evropski premium velikani Audi, BMW in Mercedes ter največji evropski avtomobilski proizvajalec Volkswagen so preprosto morali odgovoriti na izziv, ki jim ga je postavil tako trg kot tudi Elon Musk, čigar Tesla motors namerava letos na ceste poslati okoli 80.000 svojih električnih avtomobilov, pri tem pa ta ameriški fenomen trdi, da imajo za model 3 že blizu 400.000 rezervacij.

Pri BMW imajo trenutno samo en serijski model, ki ga poganja izključno elektrika, BMW i3. Gre za avtomobil sodobne gradnje (karbon in reciklirani materiali), ki je ob hibridnem športniku BMW i8 začetnik povsem nove serije i zelenih vozil tega avtomobilskega proizvajalca.

Električno mobilnost oziroma vozniške navade, povezane z zeleno energijo, pa so že raziskovali tudi z omejeno serijo prototipov mini. | Foto: Reuters Električno mobilnost oziroma vozniške navade, povezane z zeleno energijo, pa so že raziskovali tudi z omejeno serijo prototipov mini. Foto: Reuters

 

BMW je svojo študijo futurističnega avtomobila prihodnosti, ki bo imel ničelni ogljični izpust in bo znal samostojno voziti, predstavil ob proslavitvi stoletnice podjetja. Študija vision next 100 je dolga 4,9 metra in visoka 1,37 metra, torej malenkost krajša in nižja od zdajšnjega BMW serije 5. | Foto: Reuters BMW je svojo študijo futurističnega avtomobila prihodnosti, ki bo imel ničelni ogljični izpust in bo znal samostojno voziti, predstavil ob proslavitvi stoletnice podjetja. Študija vision next 100 je dolga 4,9 metra in visoka 1,37 metra, torej malenkost krajša in nižja od zdajšnjega BMW serije 5. Foto: Reuters

Pri BMW so se tako kot pri drugih evropskih proizvajalcih znašli pod pritiskom okoljskih standardov, ki zahtevajo znižanje izpustov na ravni celotne palete vozil, poleg tega pa je Tesla dokaz, da si trg želi premium električnih vozil.

BMW se tudi na nekaterih svojih ključnih trgih sooča z rastjo povpraševanja po električnih avtomobilih, ki presegajo želje, ki jih je ta hip zmožen ponuditi kompaktni BMW i3. V ZDA so si denimo Kalifornija in še nekaj drugih zveznih držav zadale, da bo do leta 2025 delež novih električnih vozil na leto dosegel 15 odstotkov celotnega trga.

Ne spreglejte