Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
31. 3. 2016,
11.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 31. 3. 2016, 11.42

6 let, 7 mesecev

Nova tesla 3: bo njena realna cena za slovenskega kupca pod 30 tisoč evri?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Nova tesla 3 bo v Evropi predvidoma stala okrog 40 tisoč evrov, kupec v Sloveniji bi lahko ob njenem nakupu računal tako na subvencijo ekosklada kot v velikem delu brezplačno pogonsko "gorivo". Bodo pogoji nakupa leta 2019 še enaki?

Avtomobil nestrpno čakajo tudi konkurenčni menedžerji in inženirji

Pri Tesli Motors danes že odštevajo ure do predstavitve novega modela 3, ki bo njihovo avtomobilsko tehnologijo postavil v precej bolj množično dostopni cenovni razpon. Čeprav jutri zjutraj po slovenskem času v Kaliforniji zagotovo ne bodo še znane vse podrobnosti električnega avtomobila – serijska proizvodnja se navsezadnje začenja šele leta 2018 –, bodo nov izdelek ekipe Elona Muska in oblikovalca Franza von Holzhausna zagotovo budno spremljali tudi vodilni menedžerji in inženirji drugih avtomobilskih proizvajalcev.

V Evropi bo treba za teslo 3 predvidoma odšteti vsaj 40 tisočakov

Bo torej nova tesla 3 primerna tudi za slovenski žep? Musk je prek Twitterja že napovedal začetno ceno vozila, ki bo v ZDA znašala 35 tisoč ameriških dolarjev oziroma preračunano 31 tisoč evrov. V Evropi bodo zaradi različnih dajatev cene nekoliko višje, v Nemčiji se bodo osnovne cene na primer gibale okrog 40 tisoč evrov.

Serijska oprema modela 3 še ni znana in prav vprašanje, ali bo Tesla Motors znala iz modela S v cenejši avtomobil prestaviti tudi vse glavne tehnološke prednosti dozdajšnjih avtomobilov (veliki 17-palčni digitalni zaslon, stalna povezava z internetom, vse Googlove aplikacije, funkcija avtopilot …), bo v marsičem pisala usodo modela 3.

Ali bo Tesla Motors znala iz modela S v cenejši avtomobil prestaviti tudi vse glavne tehnološke prednosti dozdajšnjih avtomobilov  | Foto: Ali bo Tesla Motors znala iz modela S v cenejši avtomobil prestaviti tudi vse glavne tehnološke prednosti dozdajšnjih avtomobilov

Dovolimo si naslednji okvirni izračun …

Če bi za slovenskega kupca znašala maloprodajna cena tesle 3 45 tisoč evrov, bi lahko hitro izkoristil subvencijo ekološkega sklada in ceno znižal na 38 tisoč evrov. Tudi zaradi relativno visokih subvencij čas za nakup električnega avtomobila, če ta tehnično kajpak zadostuje potrebam posameznika, danes nikakor ni napačen.

Za primerljivo opremljenega neposrednega tekmeca – trije glavni so audi A4, mercedes razred C in BMW serije 3 – bi morali danes plačati vsaj blizu vsaj blizu 50 tisoč evrov. Če bi z njim letno prevozili 25 tisoč kilometrov in bi vsakih 100 kilometrov porabili sedem litrov goriva, bi letno za gorivo odšteli približno 1.700 evrov. V petih letih torej 8.500 evrov.

Prav pri pogonskem gorivu lahko voznik tesle največ privarčuje. Polnjenje na superhitrih polnilnicah – v Sloveniji jih je na dveh lokacijah za zdaj 12 – je brezplačno. Ker je za življenjsko dobo baterije dobro polnjenje opravljati tudi na počasnejših polnilnicah, na primer na 22-kilovatnih v mestnih središčih –, bo treba dolgoročno računati tudi z višjim stroškom tovrstnega polnjenja. V središču Ljubljane danes polnimo še brezplačno, začasna cenovna rešitev na hitrih polnilnicah ob avtocesti za zdaj stane 2,5 evra na polnjenje. To v primeru tesle pomeni 2,5 evra za 300 kilometrov oziroma strošek 80 centov na 100 kilometrov. Če bi polovico polnjenj opravili na teh hitrih polnilnicah, bi letno porabili okrog 100 evrov. Poudariti je treba, da je omenjena cenovna rešitev za polnjenje ob slovenskih avtocestah začasna in da bo treba sčasoma polnjenje plačati po dejanski porabi električne energije.

Z vožnjo tesle bi torej v roku petih let iz naslova goriva privarčevali več kot osem tisoč evrov in realna cena avtomobila bi se že lahko spustila pod mejo 30 tisoč evrov.

Toda prve tesle 3 bodo v Slovenijo pripeljale kvečjemu čez več kot tri leta

To bi kajpak veljalo, če bi lahko Slovenec novo teslo 3 kupil že danes. Toda jutri bo mogoče vplačati le tisoč evrov rezervacije za avtomobil, ki ga v Sloveniji pred letom 2019 zagotovo še ne bo mogoče dobiti. Šele takrat pa bi potencialni kupec lahko unovčil tako subvencije kot za zdaj še ugodne cene električne energije za polnjenje avtomobilov.

Še pred modelom 3 čakajo Teslo dobave prestižnega električnega crossoverja modela X. V Slovenijo bodo predvidoma prvi pripeljali jeseni.  | Foto: Še pred modelom 3 čakajo Teslo dobave prestižnega električnega crossoverja modela X. V Slovenijo bodo predvidoma prvi pripeljali jeseni.

Ne spreglejte