Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
12. 2. 2014,
12.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Audi Športni Avtomoto

Sreda, 12. 2. 2014, 12.10

8 let

Audi S1 – do stotice v 5,8 sekunde, povprečna poraba goriva pa 7 litrov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Audijevi atletski družini modelov S se je pridružil še kompaktni audi A1. Slednjemu je oznaka S1 prinesla značilno ostrino, štirikolesni pogon in odlično razmerje med zmogljivostmi in porabo.

Strupeni malček je podedoval legendarno oznako

V osemdesetih letih je Audi v bitko za prestol v svetovnem reli prvenstvu poslal dirkaško pošast s stalnim štirikolesnim pogonom, ki je nosila oznako audi quattro S1. Ta reli specialka je med zvezde izstrelila quattro pogon in moč oznake S postopoma prenesla tudi med Audijeve serijske modele. Oznako brutalnega dirkalnika pa je zdaj podedoval nov, najmanjši predstavnik športne družine S, ki najbolj kompaktni Audijev model A1 postavlja v kontekst resnega športnega avtomobila. Audi S1 oziroma S1 sportback je zmogljivejši od svojih neposrednih konkurentov.

"Audi S1 združuje vse ključne vrline športnega avtomobila. Je zelo zmogljiv. Z neposrednim in natančnim krmiljenjem ter stalnim quattro pogonom pa zmore vso moč na cesto prenesti na res superioren način," je glede prenosa dediščine velikega imena na majhne avtomobile stvari pojasnil prof. dr. Hackenberg, član uprave Audijevega oddelka za tehnični razvoj.

Dvolitrski turbo TFSI motor z 231 "konji"

Srce audija S1 predstavlja znani dvolitrski prisilno polnjeni TFSI štirivaljnik. Inženirji so iz njega iztisnili 170 kilovatov največje moči in kar 370 njutonmetrov največjega navora. Impresivne pogonske številke v avtomobilu kompaktnih mer in mas seveda prinašajo prepričljive zmogljivosti. S1 do stotice pospeši v 5,8 sekunde, S1 sportback pa je v enakem šprintu desetinko počasnejši. Merilnik hitrosti pa se pri obeh ustavi pri vrednosti 250 km/h.

V Ingolstadtu poudarjajo tudi zmernost glede energijskih zahtev. Čeprav zmogljivosti audija S1 spadajo v družbo resnih športnikov, pa je na drugi strani avtomobil lahko tudi relativno varčen. Na 100-kilometrski razdalji naj bi se S1 zadovoljil s sedmimi litri goriva, njegov izpuh pa je glede na vse kilovate še vedno precej prizanesljiv do okolja. Na vsak prevoženi kilometer ta hitri malček v povprečju za seboj pusti 166 gramov ogljikovega dioksida.

Quattro podprt z elektronsko zaporo diferenciala

Audijevi inženirji so seveda prenos moči na cesto, kot pri vseh S modelih, speljali prek stalnega štirikolesnega pogona quattro. Audi S1 tako v svoj velikostni segment kot prvi vstopa s štirikolesnim pogonom. Pri postavkah glede vodljivosti, lege na cesti in zagotavljanju oprijema želi postati razredni prvak, kar pomeni, da nič ne prepušča naključju. Srce njegovega quattro prenosa je hidravlična večploščna sklopka na zadnji osi. Njena odzivnost pa je prek posebej prilagojenega elektronskega nadzora še dodatno nastavljena v prid dinamičnega karakterja tega avtomobila.

Zmogljiv pogon se tako lahko pohvali še z natančnejšo in hitrejšo distribucijo navora na vsako kolo posebej, elektronsko zaporo diferenciala in dvostopenjsko prilagodljivim delovanjem sistema stabilnosti vozila (ESC).

Ne spreglejte