Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2016,
9.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

1

Natisni članek

Zeleni avtomoto Andrej Pečjak

Četrtek, 16. 6. 2016, 9.08

6 let, 6 mesecev

Andrej Pečjak: Kaj pa parkirišča in garaže? Niti električnega skuterja še ne moremo imeti …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

1

Andrej Pečjak

Slovenski pionir električne mobilnosti Andrej Pečjak meni, da višje cene električne energije ob slovenskih avtocestah ne bodo ogrozile električne mobilnosti v Sloveniji. Zanj pomembneje je razvoj ustreznih polnilnic pred bloki in stanovanjskimi naselji.

Ključne so polnilnice pred bloki in stanovanjskimi naselji

Včeraj smo pisali o novem ceniku za polnjenje električnih avtomobilov na 26 hitrih polnilnicah ob avtocestah. V ponedeljek se bodo cene polnjenj podražile, kar je precej razburilo tudi večino voznikov električnih avtomobilov v Sloveniji. Za komentar smo prosili tudi slovenskega inovatorja in pionirja električne mobilnosti Andreja Pečjaka, ki je prepričan, da tudi višje cene električne mobilnosti ne bodo ogrozile.

"Javna infrastruktura ni tako pomembna, kot govorijo - primer je Hrvaška, kjer so s primerljivimi subvencijami dosegli enako stopnjo elektrificiranja prometa, kot jo imamo mi, čeprav imajo polnilnic desetkrat manj kot pri nas. Bolj pomembno od teh polnilnic bi bilo omogočiti ljudem v blokih, da dobijo svoje priključke na parkirišču ali v garaži, ker dokler tega nimajo, sploh ne morejo imeti električnega vozila - še skuterja ne," poudarja Pečjak. 

Ena izmed hitrih polnilnic ob slovenskih avtocestah, kjer bo v ponedeljek začel veljati novi cenik električne energije. | Foto: Ena izmed hitrih polnilnic ob slovenskih avtocestah, kjer bo v ponedeljek začel veljati novi cenik električne energije.

Gostinci že vedo, zakaj hitro polnilnico postavijo zraven svojega lokala

Slovenski pionir električne mobilnosti glede novega cenika pravi, da take cene ne bodo pile vode. Ker je elektrika poceni in lahko dosegljiv energent, bodo vozniki preprosto izbrali cenejšega ponudnika. Izognili se bodo tistim, ki bodo hoteli zaračunati desetkratno ceno. Kot pravi sam, lahko danes električni avtomobili, pri tem je izjema pravzaprav le tesla S, z enim polnjenjem v baterijo spravijo dobrih 20 kilovatnih ur električne energije. Baterije pred polnjenjem namreč navadno tudi niso povsem prazne.

"Po ceni dnevne tarife je to nekaj čez dva evra, kar je tako malo, da se visoke investicije v neke drage polnilne postaje nikoli ne povrnejo. Gostilničarji in hotelirji na zid privijejo osnovno vtičnico ali celo industrijsko 32A vtičnico in z veseljem ponujajo brezplačna polnjenja. Vozniki električnih avtomobilov se v času polnjenja tako nimamo kam dati, zato pijemo kave, jemo tortice in podobno. Ko sem v Avstriji na hitri polnilnici DC pri gostilni polnil e-golfa, je bila elektrika brezplačna. Skratka, denar ne gre k šejkom, ampak se porablja lokalno. Lastnik je pač preračunal, da kdor bo tam polnil, bo pri njem tudi pojedel kosilo," nadaljuje Pečjak. 

Slovenski pionir električne mobilnosti glede novega cenika pravi, da take cene ne bodo pile vode. Ker je elektrika poceni in lahko dosegljiv energent, bodo vozniki preprosto izbrali cenejšega ponudnika. | Foto: Slovenski pionir električne mobilnosti glede novega cenika pravi, da take cene ne bodo pile vode. Ker je elektrika poceni in lahko dosegljiv energent, bodo vozniki preprosto izbrali cenejšega ponudnika.

Ob avtocesti predvsem polnjenja tujcev v tranzitu

Po Pečjakovi oceni bodo hitre polnilnice ob avtocestah služile predvsem tujcem v tranzitu in ti bodo prisiljeni za elektriko plačevati, kakršnakoli bo že cena. Za zdaj večino tujih voznikov z električnimi vozili tvorijo kupci Tesle Motors, ki pa imajo lastne polnilnice.

"Hitre polnilnice DC bodo zaradi visokih stroškov priključne moči in vzdrževanja finančna zguba, kdor tega ni predvidel, nima dosti pojma o električni mobilnosti. Če bodo zaračunavali preveč, bo ta zguba večja, ker skoraj nihče ne bo tam polnil - zelo preprosto," še poudarja Pečjak.

Ne spreglejte