Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 8. 2016,
4.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Airbus, Ekskluzivni Avtomoto

Torek, 16. 8. 2016, 4.25

6 let, 6 mesecev

Najhitrejši in najbolj razkošen prevoz od letališča naprej

Airbus H175 VIP – "limo" med helikopterji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Airbus H175 VIP - poslovni VIP luksuzni helikopter | Foto Airbus Helicopters

Foto: Airbus Helicopters

Pri Airbus Helicopters razkrivajo, kako lahko iz zmogljivega večnamenskega helikopterja nastane 7 ton razkošja za prevoz bogatih in pomembnih ljudi. Airbus H175 VIP je prava limuzina med helikopterji.

Lebdeči luksuz za nove standarde v zasebnem in poslovnem letalstvu #video

Helikopter H175 VIP naj bi po zagotovilih podjetja Airbus Helicopters postavljal nove standarde v zasebnem in poslovnem letalstvu. Potniški del zaznamujejo izjemna prostornost, sodobna in moderna oblika, kakovostni materiali, odlična zasnova in izdelava, najtišja notranjost med podobnimi, sodobne tehnologije, vključno z infozabavnimi sistemi, ter prvovrstno udobje. Po zaslugi velikih oken je vidljivost odlična, kar je pri prevozu (petičnih) potnikov prav tako velikega pomena.

Tudi veliki, delavni  helikopterji očitno postajajo sredstvo za prevoz premožnih

Airbus H175 VIP | Foto: Airbus Helicopters Airbus H175 VIP Foto: Airbus Helicopters Helikopter se ne more meriti z letalom, ima pa v primerjavi z njim ključno prednost: ne potrebuje (dolge in urejene) pristajalne steze. Kar pomeni, da lahko pristane kjerkoli, da je le velikost mesta pristajanja večja od premera njegovega rotorja.

Helikopterji so zračna vozila, ki jih vedno načrtujejo namensko: za vojsko, za policijo, za reševanje, za posebne transporte in podobno. Helikopterjev, načrtovanih le za osebni prevoz, z izjemo tistih najmanjših, praktično ni. Vedno več je povpraševanja med premožnimi ljudmi po posebnih prevozih, ki sicer niso zajeti v okvir, ki služi načrtovanju helikopterjev.

Airbus Helicopters H175 - v osnovi večnamenski garač za najtežje naloge

Helikopter H175 so premierno pokazali leta 2008, prvič je poletel leto pozneje, do "serijske" izdelave pa je prišlo leta 2014. Načrtovana proizvodnja oziroma prodaja je do 1.000 primerkov v 20-letnem obdobju. Načrtovan je bil za opravljanje različnih nalog, predvsem iskanje in reševanje (v gorah, na morju …), opravljanje nalog v naftni industriji (rafinerije na morjih …) in za potrebe policije. | Foto: Airbus Helicopters Helikopter H175 so premierno pokazali leta 2008, prvič je poletel leto pozneje, do "serijske" izdelave pa je prišlo leta 2014. Načrtovana proizvodnja oziroma prodaja je do 1.000 primerkov v 20-letnem obdobju. Načrtovan je bil za opravljanje različnih nalog, predvsem iskanje in reševanje (v gorah, na morju …), opravljanje nalog v naftni industriji (rafinerije na morjih …) in za potrebe policije. Foto: Airbus Helicopters
Upravljata ga dva pilota. Prazen tehta 4,6 tone, največja vzletna masa pa znaša 7,8 tone. Trup je dolg 15,7 metra, upoštevaje skrajno lego obeh rotorjev pa v dolžino meri 18,1 metra. Vsega skupaj je visok 5,3 metra.

Pogonu služita dva motorja znamke Pratt & Whitney z največjo (kratkotrajno) močjo 1.541 kilovatov vsak; vzletna moč pri tem znaša 1.324 kilovatov, potovalna pa 1.227 kilovatov na motor. To zadošča za največjo hitrost 315 kilometrov na uro, a je potovalna hitrost seveda manjša, in sicer še vedno hitrih 274 kilometrov na uro. V posode za gorivo gre 2.616 litrov, kar zadostuje za domet 1.096 kilometrov. Preprost izračun pravi, da znaša poraba goriva okoli 239 litrov na 100 kilometrov – zato se ne gre čuditi, zakaj so helikopterski prevozi tako dragi …

  Notranjost različice VIP seveda ni standardizirana, temveč je odvisna od želja in zahtev naročnika. Pegasus Designa ponuja različne možnosti oblike in vrste sedežev, barv, materialov in dodatne opreme. | Foto: Airbus Helicopters Notranjost različice VIP seveda ni standardizirana, temveč je odvisna od želja in zahtev naročnika. Pegasus Designa ponuja različne možnosti oblike in vrste sedežev, barv, materialov in dodatne opreme. Foto: Airbus Helicopters

Airbus Helicopters + Pegasus Design = (prestižni) H175 VIP

Potniški del H175 VIP spominja na najbolj luksuzna letal  | Foto: Airbus Helicopters Potniški del H175 VIP spominja na najbolj luksuzna letal Foto: Airbus Helicopters Sreča pri tem je, da so (tudi civilni) helikopterji že sami po sebi in v osnovi zelo univerzalni. Tega se dobro zavedajo tudi pri podjetju Airbus Helicopters (del koncerna Airbus Group) s sedežem na marsejskem letališču v južni Franciji. Iz svojega nabora izdelkov so izbrali civilni helikopter H175 in preuredili njegovo notranjost za namen luksuznih prevozov.

H175 ima velika okna, kar je za osebni prevoz tudi ena od pomembnih postavk, večino notranjih sprememb pa so opravili pri specialistu Pegasus Design (London, VB), ki od leta 2006 predeluje in prilagaja predvsem manjša (zasebna ali poslovna) reaktivna letala.

Leteča pisarna ali le prestižno konferenčno okolje za prevoz do želene točke

Airbus H175 VIP - poslovni VIP luksuzni helikopter | Foto: Airbus Helicopters Foto: Airbus Helicopters Namesto do 18 sedežev, kolikor jih ima sicer H175, jih je v različici VIP le še 6 do 8, izjemoma tudi 12. Velika okna, velika drsna vrata in ravno dno so zelo dobro izhodišče za prilagoditev notranjosti za premožne in zahtevne potnike. Potniški del H175 VIP spominja na najbolj luksuzna letala: nekoliko "letalsko" hladen, a sodoben in moden dizajn, razkošni in nastavljivi sedeži, izbrani materiali ter pozornost do podrobnosti. Udobje je prvovrstno, vključno z izjemno zvočno izolacijo proti trušču – pri podjetju Airbus Helicopters trdijo, da je kabina najtišja v svojem razredu.

Seveda ne manjkajo tehnične priprave, ki jih je prinesel sodoben čas in ki jim v avtomobilski industriji pravimo infozabavni sistemi. In – kar je za načrtovano namembnost zelo pomembno – v prtljažniku je za 2.300 litrov ali 2,3 kubična metra prostora.

Kaj vse zmorejo Airbus Helicopters s sedežem na marsejskem letališču v južni Franciji? #video

Ne spreglejte