Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
11. 3. 2014,
11.46

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Goodyear

Torek, 11. 3. 2014, 11.46

2 leti, 10 mesecev

15. marca v Sloveniji spet letne gume: naše sosednje države še zahtevajo zimske

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na avtomobilih v Sloveniji bodo 15. marca spet lahko letne gume (brez dodatnih verig), toda naše sosedne države zimskega obdobja še niso končale, vreme pa lahko preseneti tudi pri nas.

Pazite, v Avstriji in Italiji je zimska oprema zakonsko obvezna do 15. aprila

Prvo spomladansko sonce je letos Slovenijo obsijalo skoraj v trenutku, ko se na naših cestah ta teden končuje zakonsko obdobje uporabe zimske opreme. Vozniki avtomobilov bodo zimske gume postopno spet zamenjali z letnimi. Pri tem je treba opozoriti, da je zimsko obdobje na cestah v Sloveniji precej krajše kot v naših sosednjih državah. V Avstriji in Italiji je namreč zimsko opremo treba imeti še do 15. aprila, na Hrvaškem in Madžarskem pa ta obvezna v primeru zimskih razmer.

Tudi slovenski vozniki naj ne hitijo

Ker lahko tudi v Sloveniji še pričakujemo zimsko obarvana vremenska presenečenja, nam z menjavo gum še ni treba hiteti. Kljub sončnim žarkom se tudi povprečna temperatura še ni dvignila tako visoko, da bi zaradi toplejšega asfalta že potrebovali letne gume. Če pa slučajno še pade sneg, bo zimska oprema obvezna seveda tudi na slovenskih cestah.

Pri letnih gumah je treba biti pozoren na njihovo starost, ta je prav tako pomembna kot profil. Zakonski minimum profila je 1,6 milimetra. Paziti je treba tudi na primeren tlak v gumah, ki lahko vpliva na vozne lastnosti, zavorno pot in tudi porabo goriva.

Na teste ADAC še čakamo, kupci se bodo še mesec dni zanašali na kakovostne nalepke

Evropski avtomobilski klubi bodo pripravili preizkus letošnjih letnih gum, ki pa bo letos zaradi dobro znane afere v nemškem ADAC zamujal za kakšen mesec dni. Potrošnikom za zdaj ostajajo v uteho predvsem nalepke na gumah, ki sporočajo njihovo kakovost pri oprijemu na mokri podlagi, hrupu in porabi goriva.

Pomlad je seveda tudi čas za obnovo naših avtomobilov, sestavnih delov in platišč. Kot smo spoznali v naši reportaži o njihovem peskanju, je mogoče v kratkem času in za razmeroma majhen znesek z novimi platišči dati avtomobilu nov spomladanski utrip.

Ne spreglejte