Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
6. 7. 2016,
8.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

1

Natisni članek

promet promet

Sreda, 6. 7. 2016, 8.55

6 let, 6 mesecev

Prometni znak, ki ga ne poznajo niti vozniki niti pravilniki

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

1

prometni znak kaplijca

Marsikdo se vsak dan pelje mimo, a njegov pomen mnogim še vedno ni znan. Prometni znak s kapljico tudi zaman iščete v pravilnikih o prometni signalizaciji. Mestom, kjer lahko intervencijska vozila prečkajo oba dela avtoceste, so šteti dnevi. Prehode bodo zamenjale zapornice.

Čas uvajanja nove oziroma spremenjene prometne signalizacije

Včeraj je začel veljati nov pravilnik prometne signalizacije, ki v različnih časovnih obdobjih predvideva spremembo ali nadomestilo nekaterih obstoječih prometnih znakov. Nekaj jih bo ob slovenskih cestah tudi povsem novih in kdor se bo odpravil na teoretični del izpita za vozniško dovoljenje, jih mora znati že zdaj.

Poznate njegovo funkcijo?

Eden izmed prometnih znakov, ki ga slovenski vozniki prav gotovo najmanj poznajo, ostaja nespremenjen. Pred leti so bili na slovenskem avtocestnem križu še dokaj redki, pojavljali so se predvsem v vzhodnem delu države, zdaj jih lahko opazimo na vseh delih avtocestnega križa. Prometni znak je pokončne pravokotne oblike, kjer ima na rdeči podlagi narisano združeno črno in belo kapljo, vendar nima povezave s požari ali izlitjem nevarnih snovi, temveč z intervencijskimi službami.

Prometni znak na tem delu avtoceste označuje prehod za intervencijska vozila. Ograjo je tam mogoče odstraniti, zaradi lažje prepoznavnosti je tudi obarvana rdeče. Intervencijska vozila, torej policisti, gasilci ali reševalci, lahko v nujnem primeru tam prečkajo smerni vozišči, ki sta sicer vedno fizično ločeni.

 

Nekateri prometni znaki iz novega pravilnika, ki je začel veljati včeraj. | Foto: Nekateri prometni znaki iz novega pravilnika, ki je začel veljati včeraj.

Prometnega znaka ni ne v starem ne v novem pravilniku Obstoječi prometni znak za intervencijsko pot, ki pa ni primeren za avtoceste. | Foto: Obstoječi prometni znak za intervencijsko pot, ki pa ni primeren za avtoceste.

Gre za prometni znak, ki ga zaman iščemo v pravilniku o prometni signalizaciji. Ne predvideva ga ne stari ne novi pravilnik. Na podlagi zakona o cestah, kjer je mogoče postaviti sredstva za obveščanje, ki izboljšujejo prometno varnost, sta ga skupaj izumila Dars in uprava za zaščito in reševanje.

Prometna signalizacija sicer predvideva opozorilni prometni znak za prehod intervencijskih vozil, ki pa je namenjen predvsem naseljem in ne uporabi na avtocestah.

Prehodi intervencijskih služb bodo postali bolj varni

V nekaj letih se bodo ti prometni znaki z avtocest poslovili. Poleg prehodov prek klasičnih izvozov in uvozov na avtoceste bodo v prihodnje intervencijske službe uporabljale nov sistem zapornic, ki jih je Dars že začel postavljati na nekaterih z vidika tveganja najbolj izpostavljenih delih. Te zapornice bodo prav tako omogočale preprost prehod med obema deloma avtoceste.

Take spremembe bodo zagotovo pozitivno sprejeli gasilci, saj so v preteklosti že opozarjali na nevarnost tovrstnih prehodov. Ta zahteva ustavitev vozila na avtocesti in odmontažo ograje, gasilci (ali reševalci) pa opreme za zaščito in opozorilo drugim voznikom pri sebi nimajo.

Kako dobro poznate prometne znake?

  • Zelo dobro
    38,16 %
    232 glasov
  • Zadovoljivo
    51,81 %
    315 glasov
  • Površno
    4,61 %
    28 glasov
  • Slabo
    5,43 %
    33 glasov
Oddanih 608 glasov
Ne spreglejte