Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
4. 1. 2017,
6.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

promet promet nasvet Italija Avstrija

Sreda, 4. 1. 2017, 6.03

6 let, 6 mesecev

Nova prometna pravila za slovenske voznike v tujini #nasvet

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Kdor se bo z avtomobilom peljal v tujino, bo moral v Italiji in tudi Avstriji paziti predvsem na telefoniranje med vožnjo brez prostoročnega sistema. V Sloveniji za zdaj še brez testnih križišč z dovoljenim zavijanjem v desno pri rdeči luči.

V Italiji so povišali denarne kazni za prometne prekrške, še posebej bodo pozorni na telefoniranje med vožnjo brez uporabe sistema prostoročnega telefoniranja. | Foto: Reuters V Italiji so povišali denarne kazni za prometne prekrške, še posebej bodo pozorni na telefoniranje med vožnjo brez uporabe sistema prostoročnega telefoniranja. Foto: Reuters

Preizkusnega zavijanja v desno ob rdeči luči na semaforju - tako ureditev na primer poznajo že dalj časa v ZDA - za zdaj na slovenskih cestah še ni. | Foto: Ana Kovač Preizkusnega zavijanja v desno ob rdeči luči na semaforju - tako ureditev na primer poznajo že dalj časa v ZDA - za zdaj na slovenskih cestah še ni. Foto: Ana Kovač Testnih križišč z zavijanjem v desno pri rdeči luči še ne bo

Na slovenskih cestah se letos z vidika cestnoprometnih predpisov ne bo veliko spremenilo. Registracija in tehnični pregled bosta po novem postala obvezna za mopede, s čimer želi ministrstvo za infrastrukturo vzpostaviti pregled nad vsemi mopedi na slovenskih cestah.

Prav tako se bo ob slovenskih cestah nadaljevala nadgradnja z novimi prometnimi znaki, ki so v skladu z novim pravilnikom o prometni signalizaciji. Ta je začel veljati že julija lani, za nekatere prometne znake pa je predviden rok zamenjave celo deset let. Med novimi prometnimi znaki je najbolj izstopala možnost zavijanja v desno pri rdeči luči, česar pa za zdaj na slovenskih cestah še ni.

"Uvedba tega znaka je pogojena z uveljavitvijo predpisa, ki bo podrobnejše določal načine izvedbe eksperimenta in vsebino elaborata eksperimentalne prometne ureditve, zato se znak še ne uporablja," so nam pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo. Za ta precej revolucionaren prometni znak sprva načrtujejo preizkusno obdobje na enem izmed križišč, ki bi tako prometno ureditev sploh omogočalo.

Na tovrstno telefoniranje med vožnjo bo treba paziti tudi v Avstriji ... | Foto: Reuters Na tovrstno telefoniranje med vožnjo bo treba paziti tudi v Avstriji ... Foto: Reuters

Ko tujec v Sloveniji stori prekršek, za katerega je po zakonodaji predviden odvzem vozniškega dovoljenja, mu sodišče le prepove vožnjo po slovenskih cestah za določeno obdobje. | Foto: STA , Ko tujec v Sloveniji stori prekršek, za katerega je po zakonodaji predviden odvzem vozniškega dovoljenja, mu sodišče le prepove vožnjo po slovenskih cestah za določeno obdobje. Foto: STA , Italijani v boj proti telefoniranju med vožnjo

V okoliških državah najpomembnejšo novost vpeljujejo Italijani. Uporaba mobilnega telefona - izvzet je sistem za prostoročno telefoniranje - med vožnjo bo strožje sankcionirana. Takemu vozniku lahko pri zahodnih sosedih pristojni organi odvzamejo vozniško dovoljenje tudi za dva meseca. Italijani skupaj z Nizozemci tudi povišujejo denarne kazni za prometne prekrške, opozarjajo pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC.

Za zdaj sicer ni povsem znano, ali bi tak prekršek slovenskemu vozniku v Italiji prav tako odvzel dovoljenje. Italijani imajo tudi med seboj več ločenih policijskih organizacijskih enot. Ko na primer tujec v Sloveniji stori prekršek, za katerega je po zakonodaji predviden odvzem vozniškega dovoljenja, mu sodišče le prepove vožnjo po slovenskih cestah za določeno obdobje.

Kaj vse bo dokazala fotografija stacionarnega radarja iz Avstrije 

V Avstriji so v skladu z inflacijo podražili vinjeto, novost pa je tudi uporaba fotografij s stacionarnih radarjev kot dokazno gradivo za storjene prometne prekrške. Te fotografije ne bodo več namenjene zgolj prehitrim voznikom, temveč bodo prek njih dokazovali tudi nekatere druge prekrške. Avstrijci so še posebej osredotočeni na uporabo mobilnega telefona med vožnjo in vožnjo brez pripetega varnostnega pasu. Za tak prekršek seveda denarno odgovarjajo tudi tujci.

Avstrijci bodo letos sredi leta začeli tudi petletno testno obdobje morebitne uporabe sistemov (t. i. alkolock), ki preprečijo vžig vozila alkoholiziranim voznikom.

Kdor se bo z motorjem odpravil do Francije, mora imeti na rokah obvezno rokavice. Ta predpis sicer velja že nekaj mesecev.  

Ne spreglejte