Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
28. 11. 2016,
15.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Lufthansa letalo nasvet stavka

Ponedeljek, 28. 11. 2016, 15.09

6 let, 7 mesecev

Kaj morajo potniki vedeti, ko piloti razglasijo stavko?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Stavke pilotov največjih letalskih družb ohromijo letalski promet in povzročijo živčnost in skrb med potniki. Tem pripadajo nadomestni leti prek partnerskih letalskih družb, njihove pravice pa ščiti tudi direktiva Evropske unije. Ta velja tako za največje kot tudi nizkocenovne letalske prevoznike, pot do nadomestil pa za potnike največkrat ni kratka in lahka.

Prejšnji teden je Lufthansa do petka odpovedala 2.618 letov, kar je vplivalo na 315 tisoč potnikov. Vsak dan stavke stane nemškega prevoznika 10 milijonov evrov, trdijo pri Lufthansi. | Foto: Reuters Prejšnji teden je Lufthansa do petka odpovedala 2.618 letov, kar je vplivalo na 315 tisoč potnikov. Vsak dan stavke stane nemškega prevoznika 10 milijonov evrov, trdijo pri Lufthansi. Foto: Reuters

V dveh letih in pol so pri Lufthansi stavkali že štirinajstič

Prejšnji teden je evropski letalski promet ohromila nova stavka sindikata pilotov pri nemški družbi Lufthansa. Od aprila leta 2014 je bila to že štirinajsta stavka med sindikati in vodstvom družbe, ki se ne morejo dogovoriti glede ustrezne višine letne povišice plač pilotom. Sindikati hočejo z vidika letne inflacije povišico za 3,66 odstotka, uprava pa jim je plačo pripravljena dvigovati le za 2,5 odstotka. Člani uprave so dejali, da je zahteva sindikatov nerealna in da svoje pilote že zdaj plačujejo precej bolje kot konkurenčni letalski prevozniki.

Čeprav je Lufthansa proti koncu prejšnjega tedna stavko končala, lahko potniki kmalu pričakujejo novo. Prav potniki so tisti, ki stavko občutijo najbolj neposredno. Prejšnji teden so do petka odpovedali 2.618 letov, kar je vplivalo na 315 tisoč potnikov. Vsak dan stavke stane nemškega prevoznika 10 milijonov evrov, trdijo pri Lufthansi.

Kdor potuje v času stavke, mora skrbno preverjati status svojega leta (najbolje prek mobilne aplikacije) in oditi na letališče še precej kot sicer. | Foto: Reuters Kdor potuje v času stavke, mora skrbno preverjati status svojega leta (najbolje prek mobilne aplikacije) in oditi na letališče še precej kot sicer. Foto: Reuters

Potnikom omogočijo preusmeritve na lete partnerskih družb

Večina potnikov sicer ne ostane brez svojega leta, jim pa vse s stavko povezane nevšečnosti lahko precej zagrenijo potovanje. Lufthansa potnikom zagotavlja brezplačno preusmerjanje na nadomestni polet Lufthansinega partnerja ali pa odpoved rezervacije s povračilom plačane cene za vozovnico.

Lufthansa bo odpovedala 1700 letov

Piloti Lufthanse bodo v torek začeli z novo dvodnevno stavko, zaradi katere bodo v letalskem prevozniku v dveh dneh odpovedali 1700 letov. Prizadetih bo okrog 180 tisoč potnikov.

Gre za nov udarec družbi, ki je morala zaradi stavke pilotov od prejšnje srede do sobote odpovedati več tisoč letov. Piloti še vedno zavračajo ponudbo, da bi spor o višini plače rešili s pomočjo arbitraže.

Lufthansa je sicer popoldne zaprosila sodišče v Münchnu, da presodi o zakonitosti napovedane stavke. Odločitev naj bi sporočili še danes.

STA

Za potovanje znotraj Nemčije so na voljo tudi nadomestna potovanja s hitrimi vlaki. Lufthansa je prejšnji teden v okolici Münchna rezervirala kar štiri tisoč hotelskih sob, za potnike, ki zaradi omejitev glede viz ne bi smeli zapustiti letališča, so imeli na voljo okrog 400 zložljivih postelj.

Kdor potuje v času stavke, mora skrbno preverjati status svojega leta (najbolje prek mobilne aplikacije) in oditi na letališče še precej kot sicer.

Kljub direktivam Evropske unije rade letalske družbe zagrenijo uradno pritožbo in terjanje kompenzacij.  | Foto: Reuters Kljub direktivam Evropske unije rade letalske družbe zagrenijo uradno pritožbo in terjanje kompenzacij. Foto: Reuters

Potnike v primeru odpovedi ali zamud letov ščiti direktiva EU

Vsi potniki na območju Evropske unije so sicer upravičeni do določenih pravic, ki jih zajema direktiva EU 261/2004, ki je začela veljati februarja leta 2005. To direktivo morajo upoštevati vse letalske družbe, torej tudi nizkocenovni letalski prevozniki.

Uradno do letalske zamude pride, ko let za dolžino 3.500 kilometrov zamuja več ko štiri ure, ali na primer zamuja več kot 2 uri let, dolg 1.500 kilometrov. Kadar prevoznik predvideva daljšo zamudo, mora potnike oskrbeti s hrano in pijačo, omogočiti jim mora dva brezplačna telefonska klica oziroma dve elektronski sporočili, po potrebi jim mora zagotoviti tudi brezplačno prenočišče v hotelu. Ko je zamuda daljša kot pet ur, lahko potnik zahteva povračilo zneska vozovnice.

Ob zamudah tudi kompenzacije do 600 evrov

Kadar letalo na cilj prispe več kot tri ure prepozno, je potnik upravičen do določene kompenzacije. To velja v primeru, ko zamuda ni nastala zaradi nepričakovanih dogodkov (slabo vreme, varnostna tveganja, politične nestabilnosti …). Med temi neupravičenimi dejavniki letalski prevozniki omenjajo tudi stavko oziroma spore z zaposlenimi. Potnik lahko vsaj na prvi stopnji postopka pričakuje odpor letalskega prevoznika.

Če potnik dobi vozovnico za nadomestni let, a se zaradi števila potnikov nanj ne more vkrcati, lahko počaka nadomestni let ali pa zahteva kompenzacijo. Ta je odvisna od dolžine leta. Za potovanje do 1.500 kilometrov lahko potnik dobi 250 evrov, za lete nad 3.500 kilometrov pa 600 evrov. Za lete od 1.500 do 3.500 kilometrov je upravičen do 400 evrov. Potnikom, ki se odločijo za nadomestni let, pripadajo navedene kompenzacije v polovičnem znesku.

Če je nadomestni let za potnika na voljo že v roku ene ure od prvotnega predvidenega časa odhoda, do kompenzacije vseeno ni upravičen.

Ne spreglejte