Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
21. 3. 2017,
5.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

2

Natisni članek

test letne gume gume

Torek, 21. 3. 2017, 5.36

6 let, 6 mesecev

Autobildov test letnih gum: Vozniki, pazite, le vsaka tretja je varnostno zadovoljiva

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

2

Pri izbiri novih letnih ali zimskih gum so vse pomembnejši raznovrstni primerjalni testi gum, kjer so še posebej pod drobnogledom njihove varnostne, a tudi vozniško naravnane lastnosti. Nemški Autobild je primerjal 17- in 20-palčne gume in večina ni izpolnila varnostnih kriterijev.

Kombinacija mehkejših zimskih gum in visokih temperatur povečuje zavorno pot, povečuje njihovo obrabo in na cesti tudi pomeni manj vozniške natančnosti ter ostrine, torej užitkov. | Foto: Nokian Tires Kombinacija mehkejših zimskih gum in visokih temperatur povečuje zavorno pot, povečuje njihovo obrabo in na cesti tudi pomeni manj vozniške natančnosti ter ostrine, torej užitkov. Foto: Nokian Tires

AMZS Test letnih gum 2017: izenačene gume, odločale so malenkosti


Tako pri letnih kot zimskih gumah je izbira na trgu velika, tudi cenovne razlike med večino gum pa niso drastične. Dobra izbira je zato zagotovilo, da bo imel vaš avtomobil štiri dobre točke oprijema s cestiščem. | Foto: Nokian Tires Tako pri letnih kot zimskih gumah je izbira na trgu velika, tudi cenovne razlike med večino gum pa niso drastične. Dobra izbira je zato zagotovilo, da bo imel vaš avtomobil štiri dobre točke oprijema s cestiščem. Foto: Nokian Tires Prihod pomladi pospešuje razmišljanja o zamenjavi avtomobilske obutve. Čeprav presenečenj v obliki snežnih padavin ne smemo odmisliti in tako ne smemo hiteti z menjavo zimskih gum, nekatere sosedne države jih še vedno zahtevajo, so višje temperature marsikoga v to že prisilile.

Kombinacija mehkejših zimskih gum in visokih temperatur povečuje zavorno pot, povečuje njihovo obrabo in na cesti tudi pomeni manj vozniške natančnosti ter ostrine, torej užitkov.

Zadovoljiva je le vsaka tretja preizkušena guma

Pri nemškem Autobildu so na test postavili kar 52 gum dimenzije 225/50 R17. Te uporabljajo na primer limuzine srednjega razreda, za testni avtomobil so tako uporabili BMW serije 3. To so torej priljubljene gume, ki so na zunaj videti vse enako, v praksi pa so v kritičnih razmerah med njimi velike razlike.

Enako kajpak velja tudi pri gumah drugih dimenzij, zato je dobra ozaveščenost kupcev po različnih testih vsekakor priporočljiva. Le vsaka tretja preizkušena guma na Autobildovem testu je namreč zadovoljila temeljne varnostne standarde nemškega primerjalnega testa.

Največje razlike pri gumah so pri zaviranju in oprijemu na mokri podlagi. | Foto: Nokian Tires Največje razlike pri gumah so pri zaviranju in oprijemu na mokri podlagi. Foto: Nokian Tires

Odločilno je bilo opravilo zaviranje na mokri in suhi podlagi

Veliko selekcijo je med 52 gumami naredil že prvi preizkus, to je bilo zaviranje z vso močjo na mokri podlagi. Ko so merili zavorno pot od hitrosti 80 kilometrov na uro do popolne zaustavitve, je bilo med najboljšo in najslabšo gumo kar štiri dolžine avtomobila razlike. To v praksi pomeni 16 metrov daljšo zavorno pot. To so merili tudi na suhem asfaltu, nato pa so v zadnji del izbora uvrstili le 20 najboljših gum z zaviralnega testa.

17-palčne gume: na vrhu Continentalova guma premiumcontact6

Končni vrstni red so določali parametri, kot so vedenje gume pri splavanju, obrabi, omogočanju vozniških užitkov, nakupni ceni in podobno. Šest gum je dobilo oceno zgledno, zmagala pa je Continentalova guma premiumcontact 6. Med najboljšimi so bile še Dunlopova guma sport maxx RT2, Falkenova guma azenis FK510, Pirellijeva cinturato P7 blue, Hankookova guma ventus prime3 in Fuldina guma sportcontrol2.

Še dve gumi – Bridgestonova turanza T001 evo in Goodyearova eagle F1 asymmetric – sta dobili oceno dobro, še deset gum pa je dobilo oceno zadovoljivo. Med temi je bila tudi Savina guma intensa UHP2.
20-palčne gume: med deseterico štiri zgledne, nepriporočljiva le kitajska guma

Nemci so na primerjalni test postavili tudi deset letnih 20-palčnih gum, ki so namenjene športnim terencem. Z oceno so najbolj izstopale Goodyearova guma eagle F1 asymmetric 3, Hankookova guma ventus S1 evo2 SUV, Dunlopova guma SP quattro maxx in Michelinova guma primacy 3. Vse omenjene gume so dobile oznako zgledno.

Med deseterico gum je bila tudi guma kitajskega izvora, ki na trgu prepričuje s polovično ceno v primerjavi z gumami uveljavljenih proizvajalcev. Kitajci se tehnologije dobro in hitro učijo ter zmanjšujejo zaostanek, a je v večini primerov še vedno precejšen. Preizkušena guma star performer SUV-1 je bila še najslabša pri zaviranju na mokri cesti. V primerjavi z najboljšo gumo je potrebovala dodatnih 12 metrov za zaustavitev, nedavno pa je ta razlika vendarle znašala tudi 20 metrov in več. Kitajska guma je vseeno kot edina med deseterico dobila oznako nepriporočljivo.
Ne spreglejte