Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2024,
8.46

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Nepal šerpa Kami Rita Mount Everest

Sreda, 22. 5. 2024, 8.46

1 teden, 5 dni

Himalaja

Nepalski gorski vodnik na Everestu postavil novi rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Kami Rita šerpa | Šerpa, znan tudi kot Mož z Everesta oziroma Everest Man, je na 8849 metrov visokem vrhu prvič stal leta 1994. | Foto Guliverimage

Šerpa, znan tudi kot Mož z Everesta oziroma Everest Man, je na 8849 metrov visokem vrhu prvič stal leta 1994.

Foto: Guliverimage

Nepalski gorski vodnik iz plemena višinskih nosačev Šerp, Kami Rita Šerpa, premika meje mogočega. V razmiku desetih dni se je drugič povzpel na Mount Everest, najvišjo goro sveta. Števec vzponov je povečal na 30 ter podrl svoj lastni svetovni rekord v številu vzponov na 8849 metrov visokega očaka.

"Kami Rita je danes zjutraj dosegel vrh. Zdaj je dosegel nov rekord s 30 vzponi na Everest," je povedal Mingma Šerpa iz organizacije Seven Summit Treks, ki je izpeljala njegovo odpravo. Štiriinpetdesetletni veteran je gorski vodnik po Himalaji že tri desetletja. Šerpa, znan tudi kot Mož z Everesta oziroma Everest Man, je na 8849 metrov visokem vrhu prvič stal leta 1994, ko je delal za komercialno odpravo. Od takrat se skoraj vsako leto povzpne na Everest in vodi stranke.

"Vesel sem rekorda, a rekordi so sčasoma preseženi," je Kami Rita povedal po 29. vzponu. "Bolj sem vesel, da moji vzponi pripomorejo k prepoznavnosti Nepala v svetu." Lani se je ta nepalski šerpa dvakrat povzpel na Everest, da bi si povrnil rekord, potem ko je drugi vodnik, prav tako šerpa, Pasang Dava, izenačil njegovo število vzponov. Kami Rita je pred tem dejal, da je zgolj opravljal svoje delo in ni nameraval postavljati rekordov.

Osvojil je tudi druge osemtisočake, vključno z drugo najvišjo goro na svetu, K2 v Pakistanu. Njegov uspeh pri vzponu na Everest je zasenčil nov tragični dogodek. Smrtni davek v letošnji sezoni se je povzpel na pet žrtev.

Maja je nov rekord postavil tudi Britanec Kenton Cool iz Gloucestershira, ki je nanizal 18 vzponov na najvišjo goro sveta. Gre za rekord po številu vzponov na Everest, ki jih je opravil plezalec, ki ni iz Nepala oziroma tuji gornik.

Smrt v Nepalu

Iz Nepala poročajo o novi smrti. Med poskusom vzpona na Lhotse, četrto najvišjo goro, je umrl 48-letni romunski plezalec Gabriel Viorel Tabara, ki je nameraval plezati brez dodatnega kisika, je potrdil organizator njegove odprave. "Normalno se je odpravil spat, v ponedeljek zjutraj ga je vodnik našel mrtvega v šotoru v tretjem baznem taboru," je povedal Mohan Lamsal iz agencije Makalu Adventure. Everest in Lhotse si delita skupno pot, poti se ločita na 7.200 metrih. "Prizadevamo si, da bi njegovo telo prinesli v dolino," je dejal.

Nepalska vlada je za letošnjo pomladno sezono, ki traja od aprila do junija, izdala več kot 900 plezalnih dovoljenj, vključno s 419 za Everest, s čimer so zbrali že več kot 4,6 milijona evrov zgolj iz licenčnin. Skoraj vse plezalce spremlja tudi lokalni vodnik, kar pomeni, da se bo na goro povzpelo več kot 800 ljudi. Lani je vrh doseglo več kot 600 ljudi. Lanska sezona je bila tudi ena najsmrtonosnejših, na gori so zabeležili 18 smrtnih primerov.

Ne spreglejte