Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2024,
9.44

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

Natisni članek

Mount Everest

Torek, 21. 5. 2024, 9.44

1 teden, 6 dni

Prvi žrtvi letošnje sezone na Mount Everestu

Tragični teden na Mount Everestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76
Mount Everest | Prvi žrtvi letošnje sezone na Mount Everestu. | Foto Reuters

Prvi žrtvi letošnje sezone na Mount Everestu.

Foto: Reuters

Reševalci so našli truplo drugega mongolskega plezalca, ki je bil pogrešan na Mount Everestu, so v nedeljo sporočili organizatorji odprave in potrdili drugo smrtno žrtev na najvišjem vrhu sveta v tej sezoni odprav na Everest.

Kami Rita šerpa
Sportal Nepalski gorski vodnik se je 29. povzpel na Mount Everest

Triinpetdesetletni Usukhjargal Tsedendamba in 31-letni Purevsuren Lkhagvajav sta bila nazadnje v stiku v nedeljo zvečer iz baznega tabora štiri, ki je manj kot kilometer pod vrhom.

Tsedendambajevo truplo so našli v petek zjutraj na nadmorski višini 8600 metrov po večdnevnih iskalnih in reševalnih akcijah, ki jih je oviralo slabo vreme.

"Tudi drugo truplo so našli v petek, vendar je bilo potrebno preverjanje. V nedeljo smo potrdili, da je šlo za pogrešanega mongolskega plezalca," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Pemba Šerpa iz agencije 8k Expeditions, ki je za dvojico uredil dovoljenje za plezanje in bivanje v baznem taboru.

Lkhagvajavovo truplo so nato našli blizu območja, imenovanega Balkon. Gre za majhno ploščad na nadmorski višini približno 8400 metrov.

everest bazni tabor
Novice Nepalci odločni: Alpinisti, svoje iztrebke odnesite s seboj!

Brez pomoči vodnikov

Šerpa je povedal, da sta moška plezala brez pomoči vodnikov in da so njuno dvosmerno radijsko postajo našli v njunem šotoru. Nepalski par so nazadnje opazili prejšnji ponedeljek, ko sta bila na poti proti vrhu Everesta.

Mount Everest | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nepalske oblasti so letos izdale več kot 900 plezalnih dovoljenj, vključno s 419 za Everest, s čimer so zbrali že več kot 4,6 milijona evrov zgolj iz licenčnin.

Približno 80 plezalcev je že doseglo 8849 metrov visok vrh Everesta, potem ko je ekipa za pritrjevanje vrvi prejšnji mesec dosegla vrh.

Makalu zahteval dve smrtni žrtvi

Na bližnjem Makaluju, petem najvišjem vrhu sveta, sta letos umrla dva plezalca. Francoski plezalec Johnny Saliba je prejšnji teden umrl na višini 8120 metrov med vzponom na vrh. Prejšnji teden je na istem vrhu med sestopom z vrha umrl 53-letni nepalski vodnik.

Ne spreglejte