Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2024,
7.59

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

razstava Beneški bienale

Sobota, 20. 4. 2024, 7.59

1 teden, 5 dni

Glavni nagradi na 60. beneškem bienalu Avstraliji in Novi Zelandiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Beneški bienale | Slovenski paviljon je na letošnjem bienalu v Benetkah prvič umeščen v obliki projekta v javnem prostoru. | Foto STA

Slovenski paviljon je na letošnjem bienalu v Benetkah prvič umeščen v obliki projekta v javnem prostoru.

Foto: STA

V Benetkah se je danes uradno odprl 60. beneški umetnostni bienale z glavno razstavo Tujci povsod. Zlatega leva, najpomembnejšo nagrado svetovno znanega umetniškega dogodka, sta ob odprtju bienala letos prejela Avstralec Archie Moore in novozelandska umetniška skupina Mataaho Collective, ki zastopata staroselske prebivalce obeh držav.

Archie Moore je zasnoval avstralski paviljon pod naslovom kith and kin (prijatelji in družina) in prejel zlatega leva za najboljši nacionalni paviljon. V avstralskem paviljonu v Vrtovih se ukvarja z zgodovino aboriginov, ki jim tudi sam pripada. Na stenah in stropu paviljona je med drugim s kredo napisal družinsko drevo dveh avtohtonih avstralskih plemen.

Umetniška skupina Mataaho Collective je prejela zlatega leva za najboljše delo na glavni razstavi, ki letos poteka pod geslom Tujci povsod. Umetniško skupino sestavljajo štiri Maorke, pripadnice novozelandskega avtohtonega prebivalstva. V Arzenalu so ustvarile instalacijo iz vlaken velikega formata, ki se ukvarjajo z zapletenostjo življenja in sistemi znanja Maorov.

Srebrnega leva za obetavnega mladega udeleženca mednarodne razstave je prejela britanska umetnica nigerijskega rodu Karimah Ashadu, ki živi v Hamburgu, Nemčiji in Lagosu, je beneški bienale objavil na svoji spletni strani.

Posebno omembo za nacionalni paviljon je žirija beneškega bienala letos namenila Kosovu, posebno omembo z glavne razstave pa palestinski umetnici Samii Halaby, ki živi v ZDA, in argentinski umetnici La Choli Poblete.

Zlatega leva za življenjsko delo sta prejeli italijansko-brazilska slikarka in kiparka Anna Maria Maiolino ter turška grafičarka in fotografinja Nil Yalter.

Na čelu mednarodne žirije beneškega bienala je letos profesorica sodobne umetnosti in LGBTQ+ študij na univerzi Columbia Julia Bryan-Wilson.

Na razstavi sodeluje več kot 300 umetnikov z vsega sveta

Glavno razstavo Tujci povsod tokrat kot prvi iz Južne Amerike kurira Brazilec Adriano Pedrosa. Ta je h glavni razstavi povabil več kot 300 umetnikov z vsega sveta.

V Vrtovih in Arzenalu ter samem središču Benetk letos skupno sodeluje 88 držav. Letos prvič na beneškem bienalu sodelujejo štiri države: Benin, Etiopija, Tanzanija in Vzhodni Timor. Nikaragva, Panama in Senegal prvič sodelujejo z lastnim paviljonom.

Slovenski paviljon je na letošnjem bienalu v Benetkah prvič umeščen v obliki projekta v javnem prostoru. Država se predstavlja s projektom konceptualne umetnice Nike Špan Skrivnost vrta zate, ki je umeščen v bližnjem parku med Vrtovi in Arzenalom. Kustos slovenske predstavitve je Vladimir Vidmar.

Umetniška dela 60. beneškega bienala na tradicionalnih prizoriščih v Vrtovih in Arzenalu bodo na ogled do 24. novembra.

Como
Trendi Po Benetkah vstopnino načrtujejo tudi pri jezeru Como
Ne spreglejte