Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2024,
19.52

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

Natisni članek

Smučarska zveza Slovenije Nika Prevc Nika Prevc Zoran Zupančič smučarski skoki

Torek, 16. 4. 2024, 19.52

1 teden, 6 dni

Začutil je, da potrebujejo spremembo

Zoran Zupančič ne bo več trener ženske skakalne reprezentance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82
smučarski skoki, Zoran Zupančič | Zoran Zupančič v prihodnje ne bo več glavni trener slovenskih smučarskih skakalk. Kot pravi, je začutil, da tako sam kot skakalke potrebujejo spremembo. | Foto www.alesfevzer.com

Zoran Zupančič v prihodnje ne bo več glavni trener slovenskih smučarskih skakalk. Kot pravi, je začutil, da tako sam kot skakalke potrebujejo spremembo.

Foto: www.alesfevzer.com

Dobre tri tedne po koncu sezone svetovnega pokala, v katerem je Nika Prevc osvojila glavno nagrado, kristalni globus za skupno zmago, so iz Smučarske zveze Slovenije sporočili, da Zoran Zupančič ne bo več trener slovenske ženske skakalne reprezentance. Kot je povedal za nacionalno televizijo, je začutil, da tako sam kot dekleta potrebujejo spremembo, podrobneje pa bo o razlogih za slovo spregovoril na sredini opoldanski novinarski konferenci. Nasledil naj bi ga Jurij Tepeš, ki je v zadnjem času deloval v mladinski ženski reprezentanci.

smučarski skoki, Zoran Zupančič
Sportal Zoran Zupančič sezono ocenil kot izjemno. Bo ostal trener skakalk? "Mrtev čas, ko je treba razmisliti in potegniti črto."

"Sezone še ni konec, čakajo nas še poročila, to je tudi mrtev čas, ko je treba razmisliti in potegniti črto," je po zadnji tekmi svetovnega pokala smučarskih skakalk v Planici, po kateri je Nika Prevc v zrak kot druga Slovenka dvignila kristalni globus za skupno zmago, dejal Zoran Zupančič.

Tudi vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Gorazd Pogorelčnik je takrat pojasnil, da bodo pri dekletih glede trenerske strukture še razpravljali: "Teden ali dva po tekmah v Planici bomo imeli strokovni svet, na katerem bomo razpravljali o vseh ženskih reprezentančnih selekcijah. Z Zoranom se še nismo dokončno dogovorili o nadaljevanju dela. Verjamem, da se bomo. Naša želja je, da bi Zoran nadaljeval. Videli bomo v prihodnjih tednih."

Nika Prevc je ena od dveh skakalk z osvojenim globusom, odkar je glavni trener Zoran Zupančič. | Foto: www.alesfevzer.com Nika Prevc je ena od dveh skakalk z osvojenim globusom, odkar je glavni trener Zoran Zupančič. Foto: www.alesfevzer.com

Dobre tri tedne pozneje so iz Smučarske zveze Slovenije sporočili, da se Zupančič poslavlja z mesta glavnega trenerja ženske reprezentance.

"Moraš gledati nase, na svojo glavo, na svoje srce. Odločitev je prišla v pravem trenutku, vsekakor je lažje, če odideš z dvignjeno glavo kot s sklonjeno," je dejal v izjavi za nacionalno televizijo.

Podrobneje bo razloge za slovo pojasnil v sredo na novinarski konferenci, na kateri bosta spregovorila tudi predsednik panoge Borut Meh in vodja panoge Pogorelčnik, so še sporočili iz SZS.

Članske trenerske vajeti v roke Tepeša?

Jurij Tepeš naj bi nasledil Zorana Zupančiča. | Foto: Sportida Jurij Tepeš naj bi nasledil Zorana Zupančiča. Foto: Sportida

Zupančiča naj bi nasledil nekdanji skakalec Jurij Tepeš, ki je v zadnjem času trenerske izkušnje nabiral v Državnem panožnem nordijskem centru z mladimi skakalkami, kjer je deloval kot strokovni sodelavec.

Pred dvema letoma podal odstop, a se vrnil

O njegovem morebitnem slovesu od vodenja slovenskih skakalk se je ugibalo že večkrat. Po izvrstni sezoni 2021/22 je odstopil z mesta selektorja ženske skakalne reprezentance, a nato odstop preklical, prav tako se je o tem, ali bo ostal na trenerskem čelu, razpravljajo po sezoni 2022/23, a je tudi takrat nato nadaljeval z delom glavnega trenerja.

Šest let uspehov

Zupančič je vodenje ženske reprezentance prevzel poleti 2018 in se s skakalkami veselil številnih uspehov – dveh kristalnih globusov, Nike Križnar v sezoni 2020/21 in Nike Prevc letos. 

Ema Klinec je leta 2021 postala svetovna prvakinja na srednji skakalnici v Oberstdorfu, Križnarjeva je bila takrat tretja na veliki napravi, Slovenke pa ekipno druge.

Slovenke bodo v novo sezono vstopile z novim trenerjem. Zupančiča naj bi nasledil Jurij Tepeš. | Foto: www.alesfevzer.com Slovenke bodo v novo sezono vstopile z novim trenerjem. Zupančiča naj bi nasledil Jurij Tepeš. Foto: www.alesfevzer.com

Sledila je olimpijska sezona, v kateri je Urša Bogataj skočila do olimpijskega zlata na posamični tekmi, Križnarjeva do bronaste medalje, slovenski kvartet pa je na mešani ekipni tekmi osvojil zlato.

Slovenska ženska reprezentanca je tisto sezono na koncu prvič osvojila še pokal narodov za najboljšo reprezentanco v seštevku svetovnega pokala. Prav ta sezona mu bo ostala v najlepšem spominu. "Pokal narodov je največ, kar kot trener lahko dosežeš. V tistem letu smo bili najbolj povezani," je še dodal za TV Slovenija, ob tem pa priznal, da ni bilo vselej lahko "vsega držati skupaj".

Dodal je še, da si bo zdaj vzel nekaj časa počitka, nato pa pretehtal ponudbe, ki jih že dobiva: "To delo obvladam, ga je pa vsekakor težje opravljati v tujini. Čez dve leti je Cortina (olimpijske igre, op. a.)."

Preberite še:

Peter Slatnar
Sportal Slatnar pripravil posebno presenečenje za Niko in Petra Prevca #video
Peter Slatnar Peter Prevc
Sportal Slatnar dal vedeti, da bo nastala zelo velika luknja
Peter Prevc navijač Planica
Sportal Čustveno srečanje Petra Prevca z navijačem, ki ga je v Planici zadela srčna kap
Peter Prevc Planica 2024
Sportal Planici dali zaključno besedo
Kamil Stoch
Sportal Bo Kamil Stoch v prihodnji sezoni sodeloval z Michalom Doležalom?
Ne spreglejte