Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 2. 2021,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

Natisni članek

Lisa Theresa Hauser Avstrija Avstrijska Koroška Dunja Zdouc Pokljuka 2021 Pokljuka 2021

Torek, 16. 2. 2021, 4.00

3 leta, 3 mesece

Dunja Zdouc

Koroška Slovenka uživa na Pokljuki: Le malo toplejše bi lahko bilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

"Pokljuko malo dojemam kot domače prizorišče. Sem ponosna koroška Slovenka, zelo rada sem tukaj," pravi Dunja Zdouc, ki se je že prvi dan svetovnega prvenstva na Pokljuki z avstrijsko mešano štafeto veselila srebrnega odličja, na nedeljskem zasledovanju pa s še eno odlično predstavo napovedala, da bi lahko bila nevarna tudi na torkovi 15-kilometrski posamični tekmi.

Dunja Zdouc je že na uvodni tekmi svetovnega prvenstva na Pokljuki prišla do uspeha kariere. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dunja Zdouc je že na uvodni tekmi svetovnega prvenstva na Pokljuki prišla do uspeha kariere. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Sedemindvajsetletnica z Radiš na avstrijskem Koroškem je že na prvi tekmi letošnjega svetovnega biatlonskega prvenstva na Pokljuki prišla do uspeha kariere, ko si je z avstrijskimi kolegi Davidom Komatzem, Simonom Edrom in Liso Thereso Hauser priborila srebro na tekmi mešanih štafet. V nedeljo je na zasledovalni tekmi za kar 27 mest izboljšala dosežek s sprinta, za nameček pa se z avstrijskimi sotekmovalci veselila še enega srebra za naše severne sosede, ki ga je osvojila odlična Hauserjeva.

Pokljuka Tiril Eckhoff
Sportal Norvežanka še tretjič zlata, spet presenečenje iz Avstrije

V cilju jokala, a ne od veselja, temveč od bolečin

"Za Liso se zelo veselim, bili sva namreč sošolki na smučarski gimnaziji, osvojila je srebrno medaljo, vsa ekipa je navdušena," je tudi slovenskim novinarjem v slovenščini v nedeljo razlagala zadovoljna Zdoučeva. Sama je po neposrečenem sprintu, ki ji je prinesel 38. startno mesto na zasledovalni tekmi, v nedeljo zablestela in s strelsko ničlo napredovala na 11. mesto.

"Zame je bila res dobra tekma, zelo dobro sem se počutila, sem bila zelo pri sebi, tako da sem bila osredotočena pri streljanju. Res mi je lepo uspelo, da sem zadela vse tarče, tudi na progi sem se počutila zelo dobro, le v zadnjem krogu sem se zelo mučila. V cilju sem bila izčrpana in imela sem čisto zmrznjene prste, zato sem na žalost jokala, ne od veselja, temveč od bolečin," nam je premražena razlagala v ciljni areni.

Norveška Pokljuka svetovno prvenstvo
Sportal Norvežani ubranili naslov prvakov, srebro s "slovenskim pridihom"

"Le malo toplejše bi lahko bilo"

Pokljuko, kjer je zima ob koncu tedna pokazala zobe in se temperature v času tekem niso povzpele nad minus 10 stopinj Celzija, dojema kot domače prizorišče, pravi: "To je meni tudi najbližji biatlonski stadion. Kot mladinka sem bila tukaj velikokrat, zdaj malo manj, ampak sem zelo rada tukaj." 

Pokljuko ima rada, dojema jo kot domače prizorišče, le mraz ji ni po godu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pokljuko ima rada, dojema jo kot domače prizorišče, le mraz ji ni po godu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Za svetovno prvenstvo so sicer pokljuške steze doživele nekaj sprememb, postavitev je zdaj težja, a s tem za Zdoučevo ni izgubila svojega čara. "Pokljuka mi je všeč, profil je zahteven, ampak vseeno je tukaj dobro teči," nam je odgovarjala smeje in pristavila: "Le malo toplejše bi lahko bilo."

Tiril Eckhoff - Pokljuka 2021
Sportal Kaj je motiviralo norveško šampionko? Pokljuka!

Posamična preizkušnja priložnost za dobro strelko

Sicer pa Zdoučeva velja za močno strelko, v povprečju zadene 91 odstotkov strelov, kar bo nedvomno njena prednost na torkovi individualni tekmi (štart ob 12.05), kjer zgrešen strel prinese minuto časovnega pribitka.

Prav z individualnih tekem ima članica športnega društva DSG Sele-Zell najboljše posamične rezultate, na zadnji postaji svetovnega pokala v Anterselvi je bila na najdaljši tekmi deseta, deseta je tudi v seštevku te discipline v svetovnem pokalu. Njena reprezentančna kolegica Lisa Theresa Hauser bo danes ena izmed favoritinj za odličje, zmagala je tudi na zadnji posamični tekmi pred prvenstvom v Anterselvi.

Pokljuka Tiril Eckhoff
Sportal Norveška veselica na Pokljuki, Slovenke ostale brez zasledovalne tekme

"Doma govorimo slovensko. V narečju, ampak ja."

Zdoučeva in Hauserjeva sta bili sošolki na smučarski gimnaziji v Saalfeldnu, na katero se je Dunja prepisala po petih letih šolanja na slovenski gimnaziji v Celovcu, mestu, kjer je bila tudi rojena. S starši živi na Radišah, kakšnih deset kilometrov od Celovca. "Doma govorimo slovensko. V narečju, ampak ja," nam je povedala, pa je v biatlon prišla po klasični poti, najprej je bila smučarska tekačica, nato si je leta 2009 še oprtala puško.

Koroška Slovenka pomemben del preporoda avstrijskega biatlona. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Koroška Slovenka pomemben del preporoda avstrijskega biatlona. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Koroška sicer ni tradicionalno avstrijsko biatlonsko okolje, še pove Zdoučeva. "Mesotitsch je bil, veliko drugih pa ne," se je spomnila na zdaj že upokojenega biatlonca Daniela Mesotitscha iz Šentjakoba v Rožu iz okolice Beljaka, a zdaj sama ob Lisi Theresi Hauser sodeluje v nekakšnem biatlonskem prebujenju v sicer z alpskim smučanjem obsedeni Avstriji. 

"Biatlon se v Avstriji dviga, upam, da se bo s tema dvema kolajnama še bolj. Pričakujem, da se bo tudi v medijih pojavljal pogosteje, in tega se seveda zelo veselim," nam je še povedala, preden je pohitela na toplo.

Danes bodo tekmovalkam, tudi Zdoučevi, seveda, temperature bolj naklonjene, po napovedih vremenoslovcev naj bi se celo približale plusu.

Preberite še:

Miha Dovžan
Sportal Dovžan še enkrat zmagovalec slovenske tekme v tekmi
Krešimir Crnković
Sportal Hrvaški osmoljenec, ki mu je Jakov Fak vzor, Pokljuka pa drugi dom

 

Ne spreglejte