Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
14. 1. 2020,
8.07

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,61

9

Natisni članek

Dalila Jakupović OP Avstralije

Torek, 14. 1. 2020, 8.07

4 leta, 4 mesece

OP Avstralije

Šok v Avstraliji: slovenska igralka se je zgrudila na igrišču #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,61

9

Dalila_thumb | Foto Twitter

Foto: Twitter

Na teniškem OP Avstralije so se začele kvalifikacije za nastop na glavnem turnirju. Prva velika žrtev onesnaženega zraka zaradi požarov v Avstraliji je postala naša Dalila Jakupović, ki se je sredi dvoboja zgrudila in morala dvoboj predati. Kaj je po predaji povedala prestrašena Jakupovićeva.

Slovenska teniška igralka Dalila Jakupović je ponoči začela kvalifikacije na prvem grand slamu sezone, OP Avstralije, čeprav se dim in posledično močno onesnažen zrak zaradi požarov še ni razkadil. Naša igralka je proti Stefanie Vögele vodila s 6:4 in 5:6. Kar naenkrat je imela težave z dihanjem in se je kmalu zatem zgrudila. Težave so bile tako hude, da Jakupovićeva ni mogla nadaljevati dvoboja.

Blaž Kavčič
Sportal Blaž Kavčič uspešno skozi prvi krog kvalifikacij OP Avstralije

Dalila Jakupović | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images "Kaj takšnega se mi še ni zgodilo"

Naša igralka je po predaji, ko si je opomogla, dejala, da je žalostna in jezna, ob tem pa priznala, da se je zelo ustrašila, potem ko ni mogla dihati.

"Bilo je hudo. Še nikoli se mi ni zgodilo kaj takšnega in res sem se bala. Bala sem se, da bom izgubila zavest. Zato sem šla tudi na tla, ker nisem mogla hoditi. Nikoli pred tem nisem imela težav z astmo," je uvodoma dejala 28-letna teniška igralka.

"Mislim, da ni bilo pošteno do nas, ker to ni zdravo. Bila sem presenečena. Mislila sem, da danes ne bomo igrali. Nimam prav veliko izbire. Če ne gremo na igrišče, smo lahko tudi kaznovani. Morda bi bilo bolje, da bi počakali in videli, ali bi bilo naslednji dan kaj bolje. Še vedno imajo čas in nikomur se ne mudi," so na Dailymail zapisali besede naše igralke.

Marija Šarapova je prekinila dvoboj. | Foto: Gulliver/Getty Images Marija Šarapova je prekinila dvoboj. Foto: Gulliver/Getty Images

Marija Šarapova je imela dovolj

Marija Šarapova, nekdanja prva igralka sveta, je igrala ekshibicijski dvoboj (Kooyong Classic) proti Lauri Siegemund, a so se v drugem nizu odločili, da prekineta dvoboj.

"Mislim, da so danes začele kvalifikacije za OP Avstralije. Glede na to sem mislila, da je vse v redu. A po dveh urah in pol je bilo dovolj. Mislim, da sva obe igralki tako čutili," je po prekinitvi dvoboja povedala nekdanja prva igralka sveta.

Marija Šarapova | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images "Športniki moramo biti pripravljeni na vse mogoče razmere. Igrala sem v zelo vročih in tudi zelo hladnih razmerah. To je lepota tenisa, potem ko se moraš prilagoditi na vse razmere. V Melbournu je lahko zelo vroče, a tudi zelo hladno in priprava je zelo pomembna. Ta primer je očitno bolj ekstremen kot ostali, a tudi na to moraš biti pripravljen," je še dejala petkratna zmagovalka turnirjev za grand slam.

Zdravniško pomoč je zahtevala tudi Eugenie Bouchard, polfinalistka OP Avstralije leta 2014. Ta se je po nekaterih navedbah pritoževala, da jo duši v prsih.

OP Avstralije | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Nad pogoji se je pritoževal tudi britanski igralec

Naša igralka pa še zdaleč ni edina, ki je imela težave z dihanjem. Eden izmed njih je bil tudi Liam Broady, britanski igralec, ki ga je v prvem krogu kvalifikacij premagal Belorus Ilja Ivaška. Broady, ki meni, da je fizično zelo dobro pripravljen, je dejal, da ga je po štirih igrah povsem zadušilo.

"Pri izidu 6:3, 3:0 bi moral biti relativno svež, a sem se moral skloniti in zadihati. Moja fizična priprava je ena najboljših delov mojega tenisa, ampak dejansko se nisem dobro počutil. To jutro je bilo precej slabo. Ogreval sem se in najbolj presenečen sem bil, kako slabi pogoji so bili, ko sem prišel na igrišče," je povedal Broady in dodal, da je ozračje tako umazano, da z igrišč komaj vidiš stavbe v mestu.

Zrak v Melbournu trenutno ni najboljši. | Foto: Gulliver/Getty Images Zrak v Melbournu trenutno ni najboljši. Foto: Gulliver/Getty Images

Organizatorji so zjutraj treninge zaradi slabe kakovosti zraka začasno ustavili, a so pozneje vseeno začeli kvalifikacije. Organizatorji upajo, da se bo shladilo in da bo veter, ki je napovedan za konec tedna, razpihal moteči dim.

Mestne oblasti Melbourna odsvetovale zadrževanje zunaj

Če so organizatorji OP Avstralije menili, da je zrak dovolj dober za igranje tenisa, so bile mestne oblasti Melbourna drugačnega mnenja. Ti so svojim občanom svetovali, da naj se raje zadržujejo v zaprtih prostorih in naj imajo zaprta okna. Prav tako so svetovali, da naj bodo tudi domače živali v zaprtih prostorih.

kenguru, požar
Sportal Tudi ITF bo prispevala za odpravljanje posledic požarov v Avstraliji
Ne spreglejte