Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 10. 2014,
12.55

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Pahor

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 12.55

6 let, 8 mesecev

"Ko se združita mlada energija in zrela modrost, ni vrag, da se ne bi izcimilo nekaj dobrega" (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če so Slovenci v zrelih letih zadnja leta odkrivali skrivnosti računalniških znanj, jih v tem tednu čaka spoznavanje novih športnih zvrsti in vadb. Na Simbiozi giba se je razmigal tudi Borut Pahor.

Vse do nedelje, 19. oktobra, bodo imeli na voljo vadbo na več kot 200 lokacijah, ob tem pa pomoč prostovoljcev in znanih Slovencev. Tako bodo v okviru medgeneracijskega projekta Simbioza giba že jutri v Parku Thermana v Laškem lahko plavali v družbi Mikija Mustra, legendarnega očeta prikupnih Trdonje, Lakotnika in Zvitorepca, v Ljubljani telovadili z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, v Arboretumu Volčji potok skupaj z Janezom Hočevarjem - Rifletom spoznavali čar in pomen tibetanskih vaj, balinali skupaj s humoristom Borisom Kobalom ali igrali golf s pevko Nušo Derenda. To je seveda le del aktivnosti, ki vas čakajo v tem tednu. Lokacije najdete na spodnjem zemljevidu, dejavnosti pa na brezplačni telefonski številki 080 14 64 ali spletni strani www.simbioza.eu.

Projekt Simbioza giba je uradno in javno zaživel danes, ko ga je na Fakulteti za šport, ki velja za neuradno valilnico športnega kadra, odprl predsednik republike Borut Pahor, ki je častni pokrovitelj akcije, spregovorila pa sta tudi Žiga Vavpotič, pobudnik Simbioze, in Milan Žvan, dekan Fakultete za šport.

Začelo se je z babico in vprašanjem, kaj hudiča je to www

In kako se je pravzaprav rodila Simbioza? Tista prva, ki je pri starejših razbijala tabuje, povezane z uporabo računalnik. "Babica mi je na enem od kosil precej jezna vrgla časopis na mizo in vprašala, kaj hudiča je zdaj to www. Tako se je začelo. Takrat smo želeli pokazati, da računalniki niso noben bavbav, zdaj so prerasli v trajnostno zgodbo Simbioze," je uvodoma povedal pobudnik Simbioze Žiga Vaupotič. Zdaj so se odločili, da je prava smer v medgeneracijskem sodelovanju na področju gibanja. Ta je, kot se je pohvalil Vaupotič, že obrodila sadove.

"Naša družinska prijateljica Polona se je pred kratkim upokojila. S precejšnjo težavo je prehodila pot od 'Prešerca' do Pošte, zdaj to pot opravi z lahkoto, še več, ravno v soboto mi je poslala SMS, da je prehodila več kot osem kilometrov," je vzneseno pripovedoval Vaupotič, ki je s Simbiozo očitno spodbudil zanimanje tujine, saj se je odprtja Simbioze giba udeležila tudi petčlanska delegacija iz Nizozemske, ki se zanima za projekt.

Pahor bolj mlad kot moder?

Tudi predsednik republike Borut Pahor, ki se je za govorniškim odrom v svojem značilnem slogu označil za bolj mladega kot modrega, je poudaril pomen sodelovanja med najmlajšo generacijo, ki razpolaga s silovito energijo, in najstarejšo, ki pa slovi po zakladnici modrosti.

"In če se to dvoje združi, ni vrag, da se ne bi zgodilo nekaj dobrega," je napovedal Pahor, ki v Simbiozi giba vidi priložnost, da se poudari zdrav način življenja, pomen skupnega dela in začetek nekaj lepega, kar združuje in ne razdvaja.

Dekan Fakultete za šport: Smo Slovenci res športni narod?

Milan Žvan, ravnatelj Fakultete za šport, je pred polnim avditorijem FŠ dejal, da so ponosni, da so del tako široke akcije, še posebej zato, ker pričakujejo, da bodo z njo pri vsakem udeležencu spodbudili občutek in vzgib, da se bo tudi v prihodnje ukvarjal z gibalnimi dejavnostmi.

"Avtorji projekta so že na začetku postavili temeljni namen akcije, ki poleg preventivnih učinkov gibanja in zdravega načina življenja izpostavlja tudi druženje različnih generacij," je dejal in spomnil na pomen sokolstva, ki je bilo generator slovenskega nacionalnega prebujanja ter vzpostavljanja slovenske samobitnosti in ponosa. "Zato mora šport postati ena od osnovnih substanc družbe, ki bo omogočala preživetje slovenskega naroda," je poudaril Žvan. "Smo Slovenci res športni narod? Ali to sploh drži?" se je vprašal prvi mož Fakultete za šport in pozval: "Naj bo Simbioza giba začetek drugačnega razmišljanja vseh."

Ne spreglejte