Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 3. 2024,
19.28

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

NŠ Mura FC Koper NK Olimpija NK Olimpija NK Rogaška NK Radomlje NK Maribor NK Maribor NK Domžale NK Celje NK Bravo NK Aluminij Prva liga Telemach 1. SNL

Sobota, 30. 3. 2024, 19.28

4 tedne

1. SNL, 28. krog

Olimpija skoraj zapravila vodstvo, kar 36 strelov Celja premalo za zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
prva liga NK Olimpija Timi Max Elšnik | Timi Max Elšnik je z bele točke dosegel prvi gol na tekmi v Stožicah. | Foto www.alesfevzer.com

Timi Max Elšnik je z bele točke dosegel prvi gol na tekmi v Stožicah.

Foto: www.alesfevzer.com

Po reprezentančni akciji se je nadaljeval slovenski prvoligaški ples, zaradi velikonočnih praznikov so se tekme igrale v petek in soboto. Derbi 28. kroga je bil v Ljubljani, kjer je Olimpija s 3:2 premagala Koper. Celjani so na zadnji tekmi z Aluminijem igrali 2:2, potem ko je mladi vratar Lan Jovanović branil strel za strelom vodilne ekipe lige. S tekmo manj Olimpija zdaj za Celjem zaostaja za deset točk. V petek popoldne je v Rogaški Slatini z 2:0 padel Bravo. Nadaljevalo se je pred praznimi tribunami v Mariboru. Domači so Radomlje premagali z 1:0. Navijači vijoličnih so imeli pred stadionom množično druženje. Petkov večer v Domžalah pa je postregel s kar osmimi goli in zmago Mure s 5:3.

Aljoša Matko
Sportal Prometna nesreča mu je spremenila življenje, v Celju je našel mir

1. SNL, 28. krog:

Petek, 29. marec:

Sobota, 30. marec:

 

Toni Lun Bončina Nafta
Sportal Strelska rapsodija Bončine pri Nafti, Grosupeljčani zadržali prednost

 Zoran Zeljković je po štirih tekmah posta le zmagal. | Foto: www.alesfevzer.com Zoran Zeljković je po štirih tekmah posta le zmagal. Foto: www.alesfevzer.com Še drugič v kratkem obdobju sta se v Ljubljani pomerila Olimpija in Koper. Če sta se v pokalu srečala na stadionu ŽAK, saj so v Stožicah prenavljali zelenico, je bila zdaj ta na največjem stadionu v državi pripravljena za spopad. V Šiški so kanarčki svojega nekdanjega trenerja Zorana Zeljkovića spravili v slabo voljo. Zmagali so s 4:2 in iz boja za pokalno lovoriko izločili enega od favoritov. Zeleno-belim tako grozi, da bodo, če ob koncu sezone ne bo čudežnega preobrata in krize Celja, sezono sklenili brez lovorike. To bi bil po lanski dvojni kroni udarec za vodstvo kluba, ki želi Olimpijo zasidrati na vrhu.

Podajalec Nemanja Motika in strelec Raul Florucz sta se podpisala pod vodstvo Olimpije z 2:0. | Foto: www.alesfevzer.com Podajalec Nemanja Motika in strelec Raul Florucz sta se podpisala pod vodstvo Olimpije z 2:0. Foto: www.alesfevzer.com Ljubljančani so tekmo začeli odločneje in v deveti minuti se je mreža že zatresla. A je sodnik gol Ivana Durdova razveljavil, saj je bil ob sprejemu žoge v prepovedanem položaju. Po dobre pol ure igre pa so domači le potrdili terensko premoč. Najprej je po prekršku v kazenskem prostoru z bele za 1:0 zadel Timi Max Elšnik, dobre tri minute pozneje pa je po protinapadu zelo razigranega Nemanje Motike Raul Florucz prednost povišal na 2:0. 

Gostujoči trener Aleksandar Radosavljević je na začetku drugega polčasa potek tekme poskušal obrniti z menjavami (vstopili so Bede Osuji, Timothee Nkada in Nik Omladić), a pri tem ni bil uspešen. Domači so igro precej uspavali, Zeljković je tako posegel po menjavah (Admir Bristrić, Ivan Posavec) in v 66. minuti je po podaji Motike za 3:0 zadel še en rezervist Marko Brest. To je bil mladeničev tretji gol v dresu Olimpije. A gostje se niso predali, 20 minut do konca tekme je s svojim sedmim golom sezone na 1:3 znižal Nkada. Ob koncu tekme je dobil priložnost za dokazovanje Vall Janković, ki je v petek dopolnil 20 let. Vnuk ljubljanskega župana je zabeležil svoj tretji nastop v prvi ligi. Ob nekaj nezbranosti v obrambi je Olimpija ob koncu še trepetala za zmago. Končni izid 3:2 je po lepem prodoru Karla Bručića postavil dotlej skoraj nevidni Osuji.

Aluminij znova ponagajal Celju

Luka Bobičanec je zadel za 2:2. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Luka Bobičanec je zadel za 2:2. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Položaj na lestvici priča o premoči Celja. Izbranci Damirja Krznarja so z naskokom prvi. V dozdajšnjem delu sezone so zbrali kar 37 točk več od štajerskih sosedov iz Kidričevega. A nepredvidljivost, kar zadeva razplete srečanj v 1. SNL, je ogromna tudi v tej sezoni. Jeseni, ko so Celjani v deseti krog vstopili brez poraza, so doma nepričakovano doživeli udarec prav proti Aluminiju (1:3). Celjani imajo v svojih vrstah golgeterja Aljošo Matka (12 zadetkov), medtem ko Aluminij ni zadel na zadnjih treh tekmah. No, zdaj je zadel prvi, po protinapadu že v 14. minuti Stanislav Krapuhin. So si pa v prvem polčasu kar sledile priložnosti vodilnih na lestvici. Zadeli pa so šele z bele točke. Za svoj 13. gol v sezoni je 11-metrovko uspešno izvedel Matko (35. minuta). Če domači niso izkoristili niti enega od štirih strelov znotraj okvira vrat (ob 72-odstotni posesti žoge), so gostje tudi drugega. V 39. minuti je Aluminij znova vodil, po še eni napaki Celja v obrambi je zadel Tom Kljun.

Premoč Celja, tudi s številnimi priložnostmi, se je nadaljevala tudi v drugem polčasu, a kot bi bil gol zanje zaklet. Najlepši primer je 70. minuta, ko je z roba kazenskega prostora močno streljal Egor Prucev, a je žoga zadela najprej prečko, nato vratnico, a se odbila nazaj v polje. Nekaj minut pozneje je dobro streljal še Luka Bobičanec, a se 18-letni Lan Jovanović ni pustil premagati. Mladi vratar je postajal junak tekme, v 78. minuti je branil še Edmilsonu. A ob vse več napadalno usmerjenih igralcih Celja na zelenici je gol vendarle moral pasti. V 82. minuti je Jovanovića le premagal Bobičanec. Je pa nato Jovanović dvakrat mojstrsko branil strela Gregorja Bajdeta. Tekma se je tako končala z delitvijo točk za izid 2:2. Statistika strelov na gol pa se zdi neverjetna: 10:3 znotraj okvira vrat in kar 36:5 proti golu. Ob tekmi več ima Celje zdaj deset točk prednosti pred Olimpijo.

Bede Osuji
Sportal Koper pobegnil Muri, Žlogarju ni uspelo niti v šesto
Po petkovem porazu z Mariborom prihaja do menjave na trenerskem mestu Radomelj. Sporočili so, da Oliver Bogatinov ni več trener prve ekipe. Gre za sporazumno prekinitev pogodbe. Ta je bil v trenerski vlogi v klubu leto in pol.

Prazne tribune, polna ploščad in tri točke za Maribor

Takole so navijači Maribora ostali pred zaprtim stadionom Ljudski vrt. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Takole so navijači Maribora ostali pred zaprtim stadionom Ljudski vrt. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Prazen Ljudski vrt – kot v času pandemije | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Prazen Ljudski vrt – kot v času pandemije Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Prvoligaški petek v Ljudskem vrtu je potekal pred praznimi tribunami. Vijolice zaradi kazni (navijaški incident Viol na tekmi z Muro) proti Radomljam niso mogle računati na pomoč občinstva. Kljub zaprtim vratom na stadion pa so domači vseeno čutili vsaj delček podpore, saj je klub na južni ploščadi organiziral tako imenovani "miting", kjer je bilo moč ob spremljevalnem programu tekmo spremljati na velikem zaslonu.

Ante Šimundža proti mlinarjem, ki so spomladi Ljudski vrt že zavili v črno v pokalnem tekmovanju (2:1), ni imel na voljo kaznovanih Hilala Soudanija in Blaža Vrhovca. Tako sta v prvi enajsterici začela Marcel Lorber in Marko Božić, ki je s strelom tik pod prečko že v deveti minuti ogrel roke gostujočega vratarja Emila Velića. Brez dveh pomembnih igralcev je bil tudi Oliver Bogatinov. Strateg Radomelj je pogrešal Tina Hrvoja in Roka Ljutića. Sredi polčasa sta imela lepa strela še Arnel Jakupović in Maks Barišič, v nadaljevanju polčasa pa domači ob čvrsti in organizirani obrambi gostov niso imeli prave priložnosti za vodstvo.

Marko Božić je zapravil prvo lepo priložnost Maribora. Po prvem polčasu je ostalo pri začetnih 0:0. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Marko Božić je zapravil prvo lepo priložnost Maribora. Po prvem polčasu je ostalo pri začetnih 0:0. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Menno Bergsen je ubranil 11-metrovko. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Menno Bergsen je ubranil 11-metrovko. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Po odmoru je Maribor silovito krenil proti golu Radomelj. Božić in Barišič sta Velića ogrozila že v prvi minuti in s ploščadi se je zaslišalo tudi Viole z vzkliki "Maribor, šampion". Vijolični so bili na začetku drugega polčasa bistveno konkretnejši kot v prvem in v 58. minuti so to tudi kronali z golom. S svojim 12. v sezoni je za vodstvo z 1:0 poskrbel Jakupović. Le nekaj minut pozneje je na zelenici in ploščadi spet zavrelo. Četrti sodnik je glavnega pozval na ogled posnetka, ko je sumil na igro z roko (Pijus Sirvys). Šlo je za mejno odločitev, a se je glavni sodnik Mihael Antič odločil za strel z bele točke. Mariborčani so protestirali, kapetan Josip Iličić je dobil rumeni karton. Streljal je Dejan Vokić, a mu je z lepo parado branil nizozemski vratar Menno Bergsen. Zadnjih 15 minut tekme so morali domači odigrati z igralcem manj, saj je bil zaradi ostrega štarta izključen Japonec Itsuki Urata. Radomljani so v zaključku igrali pogumnejše, a niso zabili. Mariborčani so po zadnjem sodnikovem žvižgu odšli na južno ploščad in se navijačem zahvalili za podporo.

Rogaška v 2024 doma ostaja neporažena

Rogaška je spomladi izgubila samo enkrat. | Foto: www.alesfevzer.com Rogaška je spomladi izgubila samo enkrat. Foto: www.alesfevzer.com Hrvaški napadalec Patrik Mijić, ki je pozimi okrepil Rogaško, je po štirih tekmah strelskega posta spet zadel, z njegovim petim golom v prvi ligi so Slatinčani povedli v 23. minuti prve tekme 28. kroga prve lige, ko so na domači zelenici gostili Bravo. Ta je bil, sicer četrti na lestvici, v prvem polčasu v podrejenem položaju, napadalec Matej Poplatnik pa neviden. Ob koncu polčasa je imel nevaren strel še Oliver Kregar, ki je v res dobri formi, a je bil na pravem mestu Matija Orbanič. Po 45 minutah je bilo tako na semaforju 1:0. Slatinčani so bili na dobri poti, da dosežejo še sedmo zmago zapored (pet v ligi, ena v pokalu). Z izjemo poraza proti vodilnemu Celju (1:4) na prvih osmih tekmah spomladanskega dela lige niso izgubili. 

V drugem polčasu je imel Bravo več žogo, a premalo odločnosti v zaključkih napadov. Pri teh so bili Slatinčani bolj podjetni in v 72. minuti tudi nagrajeni. Mijić je zadel še drugič na tekmi. Do konca tekme je imel Hrvat še dve lepi priložnost za hat-trick. Ostalo je pri 2:0. Rogaška še na tretji tekmi zapored ni dobila gola, z novimi tremi točkami pa je vse bližje mirnemu zaključku sezone in obstanku v prvi ligi, česar jim jeseni ni nihče pripisoval.

Mura v 2024 prvič zmagala na zelenici

Tonči Žlogar je le dočakal prvo zmago na klopi Mure. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Tonči Žlogar je le dočakal prvo zmago na klopi Mure. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Domžale in Mura sta igrala za šesto mesto. V obeh taborih pogrešajo zmage, ki bi v slačilnico prinesle več mirnosti ter dvignile samozavest. Če imajo črno-beli, ki pod vodstvom Tončija Žlogarja v prvi ligi sploh še niso zmagali, še možnost za polepšanje sezone v pokalu, pa v prvenstvu nizajo neuspehe. Na prejšnjih šestih tekmah so osvojili le tri točke. Še več: Mura je edino spomladansko zmago dosegla za zeleno mizo proti Mariboru, potem ko je bila tista tekma zaradi navijaškega incidenta predčasno končana in registrirana s 3:0.

Gostovanje v Domžalah so črno-beli začeli pogumno, Amadej Maroša je v deseti minuti zatresel okvir vrat. A je bil ob sprejemu žoge v nedovoljenem položaju. Po pol ure igre so gostje vendarle povedli, podal je Julien Lamy, zadel pa Sandi Nuhanović. Še pred koncem polčasa je isti nogometaš še drugič zatresel domžalsko mrežo. Premoč Mure v prvem polčasu je bila očitna: 6-0 v strelih znotraj okvira vrat. So pa črno-beli takšno prednost proti Domžalam to sezono enkrat že zapravili. In po glavnem odmoru so domači zaigrali bolje: drugi strel znotraj okvira vrat je bil tudi gol. Na 1:2 je v 67. minuti znižal Dario Kolobarić

A Muraši vodstva tokrat niso zapravili. Po napakah Domžalčanov v obrambi so prednost samo še povišali, na 4:1. V razmaku dobrih dveh minut sta zadela Robert Čaks in Maroša. Ob koncu tekme je obojim zbranost padla in videli smo še tri gole: Almin Kurtović je najprej povišal na 5:1, Jan Đapo znižal na 2:5, Jošt Pišek pa v sodnikovem dodatku na končni izid 3:5 (žogo je dobil s precej sreče, ko se je odbila od igralca, ki je v bolečinah ležal na tleh).

Prvoligaški klubi med premorom niso mirovali. Številni so odigrali prijateljske tekme in kot po tekočem traku izgubljali proti hrvaškim tekmecem. Izjema je le Maribor, ki je v Ljudskem vrtu ugnal hrvaško Gorico (2:1), za katero je zadel nekdanji slovenski reprezentant Tim Matavž. Celjani so doma, tekma je trajala kar 120 minut, izgubili proti Rudešu (2:3), Olimpija proti Slavenu Belupu (0:1), Domžale pa so brez številnih mladih reprezentantov doživele polom na Rujevici proti Rijeki (0:6).
Zoran Zeljković
Sportal Ljubljančan, ki si je prisodil petico

1. SNL, 28. krog:

Petek, 29. marec:

Sobota, 30. marec:

Lestvica:

Najboljši strelci:

13  Aljoša Matko (Celje) 
12  Arnel Jakupović (Maribor)
10 – Rui Pedro (Olimpija), Matej Poplatnik (Bravo)
9 – Madžid Šošić (Radomlje)
8 –  El Arabi Hilal Soudani (Maribor) 
7 – Nejc Gradišar (Rogaška), Josip Iličić (Maribor), Mario Krstovski (Domžale), Timothe Nkada (Koper), Dardan Shabanhaxhaj (Mura)
– Timi Max Elšnik (Olimpija), Raul Alexander Florucz (Olimpija), Amadej Maroša (Mura), Tin Matić (Aluminij), Patrik Mijić (Rogaška), Nemanja Motika (Olimpija), Danijel Šturm (Domžale)
...

Josip Iličić
Sportal Velika zmaga Maribora za tretje mesto na krilih Josipa Iličića
Robert Koren Mura
Sportal Trenerja Beltincev razočarala poteza Mure, črno-beli pojasnjujejo: Nismo hoteli ponagajati
Dejan Vokić
Sportal Slovenec, ki je užival v Italiji, a je bilo žal konec idile
Kolaž Ronaldo Planica Henriques
Sportal Kakšna smola! Treniral je Ronalda, obožuje Planico, a …
Ne spreglejte