Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
19. 4. 2024,
15.50

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

Natisni članek

Julijske Alpe Vrh Skopice Porezen nasvet za izlet v hribe pohodništvo hribi Naj planinska koča

Petek, 19. 4. 2024, 15.50

1 teden, 5 dni

Nasvet za izlet v hribe (46.)

Porezen, najlepši razglednik v Cerkljanskem hribovju s posebnim pogledom na Julijce

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32
Porezen | Pogled z vrha Porezna proti Spodnjim Bohinjskim goram in za njimi tudi proti Triglavu | Foto Matej Podgoršek

Pogled z vrha Porezna proti Spodnjim Bohinjskim goram in za njimi tudi proti Triglavu

Foto: Matej Podgoršek

Visokogorje je v torek znova pobelil sneg, zato je v teh dneh bolje izbrati kakšnega od vrhov predalpske Slovenije. Se pa s teh odpirajo lepi pogledi na pobeljene vrhove. Julijske Alpe lahko iz zornega kota, ki za večino ni vsakdanji, opazujete z najlepšega razglednika v Cerkljanskem hribovju. To je Porezen (1.630 metrov). Vzpon s Petrovega Brda z več kot 800 višinci pa je pravi spomladanski preizkus hribovske kondicije.

Menina planina
Sportal Menina planina, sramežljiva soseda Velike planine #video

Vrha Porezna in za njim Julijske Alpe | Foto: Matej Podgoršek Vrha Porezna in za njim Julijske Alpe Foto: Matej Podgoršek Z Vrha Skopice smo konec marca že opazovali Spodnje Bohinjske in Tolminske gore, še precej od bliže in z nekaj višje perspektive pa jih lahko s Porezna (1.630 metrov). Ni čudno, da mu pravijo najboljši razglednik v Cerkljanskem hribovju. Greben najbolj južnih vršacev Julijskih Alp s strmimi golimi južnimi pobočji je namreč od tu kot na dlani: od Soriške planine na vzhodu, prek Črne prsti (1.844 metrov) in Vogla (1.922 metrov), pa vse do Tolminskega Kuka (2.095) na zahodu. Seveda, če imamo nekaj sreče z vremenom. Sam je ob nedavnem vzponu na Porezen nisem imel. Vršni greben je bil v oblaku, zato dodajam še nekaj starejših zimskih fotografij, ko pa sem imel dan brez oblačka. So pa tudi vzponi v nekoliko slabšem vremenu včasih dobrodošli, da ne pozabimo, da je treba biti v gorah pripravljen na vse letne čase. Nedavne visoke temperature naj vas ne zavedejo, kaj lahko se zgodi, da tudi spomladi potrebujete topla oblačila, kapo in rokavice.

Poglejte, kako je videti vzpon na Porezen s Petrovega Brda:

Vzpon po severnem pobočju s Petrovega Brda | Foto: Matej Podgoršek Vzpon po severnem pobočju s Petrovega Brda Foto: Matej Podgoršek Izhodišč in poti na Porezen je veliko, sam običajno izberem prelaz Petrovo Brdo (803 metri) med Baško grapo in Selško dolino. Iz Ljubljane je mimo Škofje Loke in Železnikov do izhodišča pri koči na Petrovem Brdu približno uro vožnje (preverite, ali so pri Železnikih in Zalem Logu občasne polovične zapore zaradi urejanja struge in cestnih del). Parkirnih mest ni veliko. Pohod si je mogoče skrajšati za 15 minut, če se zapeljemo po ozki asfaltni cesti v smeri proti zaselku Podporezen in parkiramo ob cesti, tik preden nas table za markirano pot usmerijo desno v gozd. Ta del vzpona po cesti je zložen, ko pa zavijemo v gozd, strmina postaja vse resnejša. Čaka nas dobra ura vzpona po strmem severnem pobočju Porezna. Se pa pot dviga cik-cak, tako da le ni prehudo, je pa vsekakor pravi vzpon za spomladansko nabiranje kondicije. Je pa v tem času, še posebej po snegu in dežju, pot lahko precej blatna in spolzka, saj je večji del dneva v senci.

Pohodniške ideje Mateja Podgorška lahko na Siol.net spremljate vsak petek.
Upamo, da najdete tudi nekaj zase. 
Mateja lahko spremljate tudi na Instagramu 
Instagram.com/matejtravels, naročite pa se še na njegov kanal na YouTubu.

Razmere v gorah niso vedno idealne, nedavno sem imel na vršnem grebenu vidljivost enako nič. | Foto: Matej Podgoršek Razmere v gorah niso vedno idealne, nedavno sem imel na vršnem grebenu vidljivost enako nič. Foto: Matej Podgoršek Ko strmina popusti, sledi najlepši del vzpona. Najprej nekaj minut po gozdu povsem po ravnem, nato prek manjše jase, s katere se nam desno prvič odpre pogled na Spodnje Bohinjske gore. Sledi še zadnji del vzpona, kakšnih 20 minut, proti vršnemu grebenu. Zadnjih 20 minut pa nato hodimo po golem in razglednem precej podolgovatem grebenu. Tudi mimo ostankov medvojnih italijanskih bunkerjev. Tu je namreč potekala Rapalska meja. Na temeljih italijanske kasarne je PD Cerkno po drugi svetovni vojni zgradilo dom na Poreznu (1.585 metrov). Koča stoji tik pod vrhom. Od junija do septembra je odprta vse dni v tednu, izven glavne planinske sezone pa ob koncih tedna. Od koče do vrha, kjer je spomenik padlim iz Kosovelove brigade, nas loči še nekaj minut hoje. Vse skupaj za vzpon na Porezen potrebujemo dve uri, morda dve in pol.

Greben Porezna. Pogled v smeri vzhoda seže vse do Karavank in Kamniških Alp. | Foto: Matej Podgoršek Greben Porezna. Pogled v smeri vzhoda seže vse do Karavank in Kamniških Alp. Foto: Matej Podgoršek

Koča na Poreznu
Sportal Koča na Poreznu (1585 m)
Porezen (1.630 metrov)

Izhodišče
: Petrovo Brdo (803 metri)
Višinska razlika po poti: 830 metrov
Čas za vzpon: dve uri
Zahtevnost: lahka markirana pot

Za Črno prstjo se prek grebena Spodnjih Bohinjskih gora vidita tudi Triglav in osrčje Julijcev. | Foto: Matej Podgoršek Za Črno prstjo se prek grebena Spodnjih Bohinjskih gora vidita tudi Triglav in osrčje Julijcev. Foto: Matej Podgoršek

Tudi Porezen aprila ponudi nekaj pomladnega cvetja, denimo bele žafrane. Razgled pa seveda ni samo proti Spodnjih Bohinjskim in Tolminskih goram, ampak se za njimi vidijo tudi najvišji vrhovi Julijskih Alp na čelu s Triglavom. Proti zahodu bomo prepoznali Blegoš in Ratitovec, na obzorju Karavanke in Kamniške Alpe, v smeri jugovzhoda pogled seže do Ljubljanske kotline. Proti jugu so pod nami Cerkno, Kojca, pa Trnovski gozd in Nanos, proti zahodu pa globoka Baška grapa. 

Sestop opravimo po isti poti.

Pogled proti Kojci, v smeri juga se iznad megle dviguje Snežnik. | Foto: Matej Podgoršek Pogled proti Kojci, v smeri juga se iznad megle dviguje Snežnik. Foto: Matej Podgoršek

Poiščite še več nasvetov za izlet v hribe:

Ratitovec
Sportal Novoletni pohod na Ratitovec na najboljši flancat #video
Kranjska Gora Podkoren
Sportal Zimski vzpon iz Rateč na Tromejo #video
Belopeška jezera in Rifugio Zacchi
Sportal Koča Zacchi – pravljica za pohodnike, turne smučarje in sankače
Dobrač
Sportal Dobrač, varen zimski pohod na dvatisočaka za vsakogar #video
Kum
Sportal Tri najlepše razgledne ture v spregledanem Posavskem hribovju #video
Boč velikonočnica
Sportal Pohod na štajerski Triglav, Boč, kjer marca cveti velikonočnica #video
žafrani Mrzli Vrh Žiri
Sportal Pohod po vijolični preprogi žafranov. Mrzli vrh nad Žirmi. #video
Vrh Skopice
Sportal Po pozabljenih poteh, mimo že 50 let zapuščenih kmetij na Skopico #video
Tenerife vulkan Pico Viejo narodni park El Teide
Sportal Vzpon na aktivni vulkan Pico Viejo, pod katerim trenira tudi Roglič #video
Ne spreglejte