Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2019,
13.10

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Ljubljanski maraton

Nedelja, 27. 10. 2019, 13.10

4 leta, 5 mesecev

Zmagovalca malega maratona na 24. Ljubljanskem maratonu

Krevs do zmage v družbi Šveda, Kršinarjeva z osebnim rekordom in upanjem na OI #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Ljubljanski maraton 2019 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

S polmaratonsko razdaljo sta v Ljubljani najhitreje opravila Mitja Krevs (1;09:08) in Neja Kršinar (1;16:23). Krevs je od 17. kilometra tekel v družbi švedskega tekača, ki je meril na maratonsko razdaljo, a pregorel v želji in odstopil.

Mitja Krevs je v Ljubljani pritekel že do svoje četrte zmage, tretjič je zmagal na malem maratonu, enkrat pa v teku na deset kilometrov. Leta 2017 sicer ni zmagal, je pa postal državni prvak v maratonu. Mnogi se ga morda spomnite, ko je v cilj pritekel v krčih in se zgrudil, potem pa so ga odnesli na nosilih.

Maraton 2019
Sportal Ljubljanski maraton dočakal veliki rekord #foto #video
Maraton.
Sportal Volkswagen 24. Ljubljanski maraton: Ste se že našli na fotografiji?

Letos o nastopu na kraljevski razdalji, ki bo štela za državno prvenstvo, ni razmišljal. Sezono je povsem posvetil polmaratonskim razdaljam in teku na deset kilometrov, kjer je postavil kar dva državna rekorda. Najprej junija na Nočni 10ki, septembra pa še v Slovenskih Konjicah (31:13). Drugega je prav danes presegel zmagovalec teka na deset kilometrov Jan Kokalj, ki je "desetko" pretekel v rekordnem času 30:52. Krevs mu je za rekord čestital in napovedal revanšo.

Ljubljanski maraton 2019 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Razmere za tek so bile zahtevne, predvsem zaradi visokih temperatur, a so bile za vse enake. Temperature so bile vsake pol ure višje, še veliko težje bo za maratonce," je napovedal Krevs, ki je v začetku meseca s časom 1;08:20 zmagal tudi na Novomeškem polmaratonu.

"Z današnjo zmago sem zadovoljen, rezultat pa bi lahko bil boljši. Moj osebni rekord je 1;06:15. Noge že od začetka niso bile prav lahke, očitno se pozna, da sem že septembra in v začetku oktobra odtekel dva polmaratona in se udeležil državnega prvenstva v teku na deset kilometrov.

Nekaj utrujenosti je prisotne, tudi prav zdrav nisem bil v zadnjih dneh in očitno se je vse to seštelo in odrazilo na času. Zmaga v Ljubljani, pred tako številnim občinstvom, je vedno eden od vrhuncev moje sezone. Vsako leto se z veseljem vračam," je priznal 30-letnik iz Mirne Peči, ki je od 17. kilometra tekel v družbi švedskega tekača (dolgoprogaša Mikaela Ekvalla, op. a.). Ta bi moral teči na maratonski razdalji, a si je med potjo premislil in odstopil.

Krevs je zadnje kilometre pretekel v družbi švedskega dolgoprogaša Mikaela Ekvalla, ki je tekel na maratonski razdalji, a odstopil. | Foto: Sportida Krevs je zadnje kilometre pretekel v družbi švedskega dolgoprogaša Mikaela Ekvalla, ki je tekel na maratonski razdalji, a odstopil. Foto: Sportida

Zmagovalni oder si je Krevs delil s Timotejem Bečanom, ki je tekel pod uro in desetimi minutami (1;09:51), in triatloncem Davidom Plešetom (1;10:31).

Rezultati:

Polmaraton, moški:

  1. Mitja Krevs 1;09:08
  2. Timotej Bečan 1;09:51
  3. David Pleše 1;10:31
    ...

Neja Krišinar se je v cilju veselila s trenerjem Dejanom Lenartom. | Foto: Ana Kovač Neja Krišinar se je v cilju veselila s trenerjem Dejanom Lenartom. Foto: Ana Kovač

Kršinarjeva z osebnim rekordom ubranila naslov

V ženskem polmaratonu smo videli ponovitev lanskega razpleta. Prva je v cilj z osebnim rekordom pritekla slovenska atletinja Neja Kršinar (1;16:23). Svoj lanski rezultat z ljubljanskih ulic je popravila za minuto in 20 sekund. Po prihodu v cilj ni skrivala veselja, prav tako ga ni njen trener Dejan Lenart, ki mu je skočila v objem.

"Zelo sem zadovoljna. Vse, kar je boljše od osebnih rekordov, je uspeh in neka lepa popotnica za december. Pa ne samo za december (maraton v Valencii, op. a.), saj ne treniram samo za ta maraton, ampak tudi za naprej. Vesela sem, da počasi gradim svojo formo, da sem v trenažnem procesu zdrava, nepoškodovana, predvsem pa, da treniram z nekim zagonom in veseljem. Ko si v trenažnem procesu za maraton, nisi nikoli spočit, ves čas si malo utrujen. Ko ti trener reče, da si sposoben takega in takega rezultata, si seveda lahko malo v dvomih, a če jih premagaš in si dokažeš, da zmoreš, je veselje še toliko večje," je pripovedovala Kršinarjeva, ki je spomladi v Rotterdamu odtekla svoj prvi maraton (2;45:47).

Ljubljanski maraton 2019 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Nehvaležno je govoriti o rezultatih

Kršinarjeva misli usmerja k novi maratonski razdalji, ki jo decembra čaka v Valencii, ne skriva pa želje po olimpijskem nastopu v Tokiu prihodnje leto, za katerega še ni vrgla puške v koruzo, čeprav so norme zelo zahtevne (okoli 2;30:00).

"Pri maratonu je nehvaležno govoriti o rezultatih, bi se pa v Valencii rada spustila pod mejo svojega prvega maratona. Pustimo se presenetiti. Vemo, kakšne so norme za olimpijske igre. Zame osebno je nedosegljiva. Vsaj trenutno. A če pridem v rang 80 maratonk z najboljšim rezultatom, bi imela vstopnico za Tokio v žepu."

Najhitrejša ženska trojica na 21 km:

 1. Neja Kršinar (Slo)                 1:16:23
 2. Ana Štefulj (Hrv)                  1:18:43
 3. Laura Guzelj Blatnik (Slo)         1:21:03

Ne spreglejte