Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 10. 2021,
15.17

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Ljubljanski maraton Barbara Železnik Danilo Ferjančič Volkswagen Ljubljanski maraton

Torek, 19. 10. 2021, 15.17

2 leti, 6 mesecev

v nedeljo jubilejni 25. Volkswagen Ljubljanski maraton

"Posebni časi zahtevajo posebne ukrepe" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Potem ko je koronavirus lani preprečil izvedbo 25. Volkswagen Ljubljanskega maratona in ga tudi letos postavil pod vprašaj, so se pri organizacijskem odboru odločili, da jubilejno prireditev 24. oktobra vendarle izpeljejo. Potekala bo v okrnjeni obliki, s precej spremembami, brez povabljenih vrhunskih tekačev, z maratonom, ki bo štel tudi za državno prvenstvo, v dveh krogih ... Za zdaj je prijavljenih dobrih pet tisoč tekačev, prijave bodo mogoče tudi v petek in soboto na Trgu republike, vsi sodelujoči pa morajo izpolnjevati pogoj PCT. 

Vse spremembe na letošnjem jubilejnem Volkswagen ljubljanskem maratonu:

Ljubljanski maraton
Sportal Vse, kar morate vedeti: po četrt stoletja bo ljubljanski maraton drugačen kot kadarkoli prej

Tekači bodo v nedeljo zavzeli ljubljanske ulice na jubilejnem 25. Volkswagen Ljubljanskem maratonu, ki bo potekal v okrnjeni obliki. Prijavljenih je dobrih pet tisoč tekačev, prijave bodo mogoče še v petek in soboto. | Foto: Tekači bodo v nedeljo zavzeli ljubljanske ulice na jubilejnem 25. Volkswagen Ljubljanskem maratonu, ki bo potekal v okrnjeni obliki. Prijavljenih je dobrih pet tisoč tekačev, prijave bodo mogoče še v petek in soboto.

"Letošnji maraton bo zagotovo drugačen, nekaj posebnega, pa ne le zato, ker je to naš jubilejni ljubljanski maraton, ki bi moral biti že lani, ko smo imeli grenko izkušnjo in smo ga morali v zadnjem trenutku odpovedati, kar je pustilo določen strošek, poseben bo tudi zato, ker ga moramo organizirati v zelo zaostrenih okoliščinah. Mesece in mesece smo si glavo belili, ali maraton sploh bo in kakšen bo, če ga bo mogoče organizirati. Preudarno smo se odločili, da nekakšna prireditev, če ne bo prehudih zapletov, bo. Ta bo osnovna, s teki le v nedeljo, a organizirana na visoki profesionalni ravni," je o tem, da so dolgo razmišljali, ali in kako sploh se lotiti projekta 25. Volkswagen Ljubljanski maraton, na novinarski konferenci pojasnil predsednik organizacijskega odbora Danilo Ferjančič.

Trase letošnjega tekaškega praznika:

Ljubljanski maraton
Sportal Kam (in kdaj) bo ljubljanski maraton tekače "peljal" letos?

Po dveh desetletjih brez vabljenih elitnih tekačev, po letu 2014 znova dva kroga

Zaradi pozne odločitve o tem, da letos sploh izpeljejo maraton, ne bodo računali na vrhunske povabljene afriške tekače, ki so v Ljubljani tekli vse od leta 1999.

Maraton, štel bo tudi za državno prvenstvo (tudi med prijavljenimi Slovenci po besedah organozatorja ni najboljših slovenskih atletov), bo prvič po letu 2014 speljan v dveh krogih, in sicer po trasi polmaratona. Limit maratona je šest ur. Tekači na 42.195 metrov, ki bodo imeli na vmesnem času pri 20 kilometrih slabši čas od 2:30 (neto), bodo preusmerjeni v cilj in uvrščeni na rezultatski seznam teka na 21.098 metrov. 

Povabljenih elitnih tekačev letos ne bo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Povabljenih elitnih tekačev letos ne bo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na sporedu ostajata Garmin 10ka in preizkušnja ročnih kolesarjev na 21 kilometrov, stalnica ostaja tudi tolkalna skupina StrojMachine, ki bo ogrevala ozračje. Sobotni program, namenjen (naj)mlajšim, je nadomestil tako imenovani maratonski izziv, ki se je začel 1. oktobra in se bo končal na dan maratona, 24. oktobra. Bistvo izziva je, da otroci iz vrtcev, osnovnošolci in dijaki kilometre nabirajo štafetno. 

Rožnati maraton
Sportal "Domov mora priti res zadovoljen in si želeti še"

Prijavite se lahko še v petek in soboto na Trgu republike

Če je bilo v predkoronskih časih leta 2019 na nedeljske teke prijavljenih več kot 12 tisoč tekačev, bo številka na letošnjem, ki ga bodo izvedli ob upoštevanju priporočil NIJZ in upravne enote, precej nižja.

"Merili smo na tri tisoč tekačev, ta hip je prijavljenih dobrih pet tisoč tekačev, 850 na maratonski razdalji, vsi bodo tekli ob upoštevanju PCT-pogoja. Zanimanje je bilo konec septembra, ko smo morali zapreti prijave, vse večje. A tudi če ste zamudili te prijave, boste v nedeljo lahko tekli," je Ferjančič pojasnil, da bo število tekačev še lahko naraslo. "Poudarjamo, da je letošnji maraton absolutna izjema in da tak osnovni maraton ne bo pravilo v prihodnosti, saj pogledujemo k organizaciji velikega, profesionalnega maratona z množično udeležbo," pravi predsednik Danilo Ferjančič. | Foto: Sportal "Poudarjamo, da je letošnji maraton absolutna izjema in da tak osnovni maraton ne bo pravilo v prihodnosti, saj pogledujemo k organizaciji velikega, profesionalnega maratona z množično udeležbo," pravi predsednik Danilo Ferjančič. Foto: Sportal

Dodatne prijave bodo namreč mogoče na Trgu republike v prijavnem šotoru v petek in soboto med 9. in 19. uro, štartnina pa bo znašala 50 evrov.

Dogajanje na 25. Volkswagen Ljubljanskem maratonu boste lahko v nedeljo, 24. oktobra, spremljali v neposrednem prenosu na www.siol.net. Prenos ljubljanskega maratona se bo začel ob 8.55, pred štartom teka na deset kilometrov, maratonce in polmaratonce pa bomo spremljali vse do konca teka, predvidoma do 15. ure.

Prenos v živo si bo mogoče ogledati tudi na zunanjih zaslonih po Ljubljani, ki so postavljeni na lokacijah, kjer bo potekala trasa maratona.

Sportal V Ljubljani padla rekorda, kako je potekal maraton? #video

Pri IAAF so imeli visoko stopnjo posluha

Ljubljanski maraton bo kljub okrnjeni izvedbi ohranil zlato značko IAAF Gold Label, s katero je leta 2019 postal del elitne družine maratonov. "Kljub temu, da to ni maraton, kot ga poznamo iz preteklosti, se nam je z IAAF uspelo dogovoriti, da smo ohranili zlati, elitni znak. Ta status so nam nekako zamrznili. Odgovorni so pokazali visoko stopnjo razumevanja, tako da ohranjamo ta znak. Poudarjamo, da je letošnji maraton absolutna izjema in da tak osnovni maraton ne bo pravilo v prihodnosti, saj pogledujemo k organizaciji velikega, profesionalnega maratona z množično udeležbo," še pravi Ferjančič in dodaja, da se bodo novembra temeljiteje posvetili strategiji za prihodnost ljubljanskega maratona. Kljub okrnjeni izvedbi bo Ljubljanski maraton zadržal zlato značko. | Foto: vw-ljubljanskimaraton.si Kljub okrnjeni izvedbi bo Ljubljanski maraton zadržal zlato značko. Foto: vw-ljubljanskimaraton.si

Zahvala Zalokarju 

Ta letos prinaša še eno veliko spremembo. Organizacije ne vodi več Gojko Zalokar, dolgoletni direktor Timinga Ljubljana in ljubljanskega maratona, ki se je upokojil, temveč Barbara Železnik, vršilka dolžnosti direktorja Timinga Ljubljana, ki z maratonom raste že od leta 2000. 

"Brez njega takšnega ljubljanskega maratona, kot ga poznamo, ne bi bilo, a nasledila ga je Barbara Železnik, ki je že dolgo vpeta v organizacijo. Kljub vsem spremembam in dejstvu, da bo maraton drugačen, smo veseli, da bo. Posebni časi terjajo posebne ukrepe. Proračun bo precej nižji, kot je bil še pred dvema letoma. Za zdaj kaže, da bomo 'pozitivni' in da bomo vsaj del izgube, ki ni nastala le lani, pokrili," je še dodal predsednik organizacijskega odbora, ki o konkretnih številkah še ni želel govoriti.

Eden od očetov Ljubljanskega maratona Gojko Zalokar je štafeto predal Barbari Železnik, ki z največjim slovenskim tekaškim praznikom raste že od leta 2000. | Foto: Vid Ponikvar Eden od očetov Ljubljanskega maratona Gojko Zalokar je štafeto predal Barbari Železnik, ki z največjim slovenskim tekaškim praznikom raste že od leta 2000. Foto: Vid Ponikvar

Več vzporednih akcij

Železnikova je pojasnila, da bosta dva osrednja prireditvena prostora, Trg republike, kjer bo vsak tekač lahko prevzel svojo štartno številko in na katerem bodo v petek in soboto potekale prijave, in Kongresni trg, na katerem bo cilj (štart bo na Slovenski cesti).

Do konca oktobra poteka tudi rožnati maraton z dobrodelno noto. | Foto: Grega Valančič/Sportida Do konca oktobra poteka tudi rožnati maraton z dobrodelno noto. Foto: Grega Valančič/Sportida

Dodala je, da vzporedno ob nedeljskem osrednjem teku tečeta še rožnati in virtualni maraton. "Od 9. do 31. oktobra poteka še rožnati maraton, udeležilo se ga je kar lepo število ljudi. Organizacijski odbor Volkswagen Ljubljanskega maratona bo za vsakega od tekačev daroval en evro v sklad združenja Europa Donna. Prav tako do 23. oktobra poteka virtualni maraton, a glede na to, da bomo letos imeli maraton, ni veliko odziva."

Časovnica 25. Volkswagen Ljubljanskega maratona (nedelja, 24. oktober):

8.30 - nastop tolkalne skupine STROJMACHINE

8.55 - štart ročnih kolesarjev na 21 km

9.00 - štart Garmin teka na 10 km

9.15 - štart maratona in polmaratona (štart teka je na Slovenski cesti, cilj na Kongresnem trgu)

Sportal Zakaj je na maratonu potrebno odteči 195 dodatnih metrov?
Sportal NAGRADNA IGRA: Kakšen tip tekača ste?
ljubljanski maraton
Sportal Na traso ljubljanskega maratona vse do konca oktobra − za dober namen!
 
Ne spreglejte