Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
27. 10. 2017,
11.50

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Peter Lamovec maraton 2017 Ljubljanski maraton Obrazi Ljubljanskega maratona

Petek, 27. 10. 2017, 11.50

5 let, 6 mesecev

Obrazi ljubljanskega maratona – Peter Lamovec

Največji osmoljenec lanskega ljubljanskega maratona letos le gledalec

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Peter Lamovec | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Peter Lamovec je na lanskem ljubljanskem maratonu zmagal na polmaratonski razdalji, ob tem pa je staknil poškodbo, zaradi katere še danes ne more teči, zato bo letos v prestolnici le v vlogi navijača.

Ljubitelji teka se verjetno spomnite, da je lani na ljubljanski "polovički" zmagal izkušeni gorski tekač Peter Lamovec. Prehitel je celo Roka Puharja, letos najuspešnejšega maratonca, ki je Slovenijo zastopal na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Londonu in bo v nedeljo glavni favorit za zmago na polmaratonski razdalji.

Huda poškodba, zaradi katere še danes ne sme teči

Lamovec je slavil s časom 1;07:51, tekel pa bi še nekoliko hitreje, če ne bi zadnjih približno 30 metrov poskakoval po eni nogi. Sprva so vsi mislili, da gre za manjšo poškodbo mišice, a ker po določenem času državni prvak v polmaratonu še vedno ni mogel stopiti na nogo, so posumili, da gre za težjo poškodbo. Odpeljali so ga na travmatologijo UKC, kjer je bil operiran.

Takole je lani po eni nogi priskakljal do zmage. Izkazalo se je, da je bila poškodba precej huda. | Foto: Vid Ponikvar Takole je lani po eni nogi priskakljal do zmage. Izkazalo se je, da je bila poškodba precej huda. Foto: Vid Ponikvar

"Lani sem imel zelo uspešno sezono. Po teku na Šmarni gori (s sedmim mestom je bil v močni mednarodni konkurenci najhitrejši Slovenec, op. p.) sem se odločil, da nastopim še na ljubljanskem maratonu. Nastop mi je dobro uspel, nisem pa se ustavil, čeprav sem čutil bolečino. Zgodila se je poškodba, zaradi katere sem izpustil celotno letošnjo sezono," je pred 22. Volkswagen Ljubljanskim maratonom dejal Lamovec, ki bo v nedeljo v vlogi gledalca: "Ljubljanski maraton se mi zaradi tega ni nič zameril, v nedeljo bom z veseljem ob progi navijal za sotekače."

Ker je že vse življenje v športu, mu v letošnjem letu brez teka ni bilo lahko, a pravi, da je bilo drugih dejavnosti, ki so mu zapolnile urnik, več kot dovolj: "Bolj aktiven sem postal v odboru za gorske teke, ogromno dela pa imam tudi na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, kjer sem zaposlen in učim. Čas izkoristim tudi za zasebno življenje, se pa udeležujem tekem kot gledalec. Kar zadeva aktivnosti, pa lahko kolesarim in plavam, tek in kakšni kontaktni športi pa bodo morali še malo počakati."


Članki iz rubrike Obrazi ljubljanskega maratona:


Prihodnje leto bo nared

Vse bolj vpet je v dogajanje na področju gorskega teka. | Foto: Peter Kastelic Vse bolj vpet je v dogajanje na področju gorskega teka. Foto: Peter Kastelic Zdravniki so mu obljubili, da bo kmalu lahko začel teči. Letos se je tekem udeleževal predvsem kot gledalec, prihodnje leto pa naj bi lahko že tekmoval.

"Računam, da se bom prihodnje leto že vrnil na tekaške terene. Vrnitev bo postopna, treba je biti previden, saj vrhunski šport zahteva ekstremne napore. Športniki smo pripravljeni majhno bolečino prezreti, kar se lahko vrne s kakšno težjo poškodbo. Že iz svoje situacije se moram naučiti lekcije in v prihodnje pametneje ravnati v podobnem trenutku," pravi tekač iz Žirov, ki pa je že kar nekaj let živi in dela v Ljubljani.

Svetovni mladinski podprvak

Svoj vrhunec tekaške kariere je doživel že pred mnogo leti. Bil je eden od članov zlate mladinske generacije, ki je slovenskemu gorskemu teku priborila prve moške medalje na svetovnih prvenstvih. Leta 2003 je na Aljaski postal mladinski svetovni podprvak, ima pa tri ekipne mladinske medalje s svetovnih prvenstev. Z gorskimi teki je nadaljeval tudi v članski kategoriji, kjer je najboljšo uvrstitev dosegel leta 2005 na svetovnem prvenstvu na Novi Zelandiji, kjer je bil 13.

Izbral je raziskovalno pot

Nato je kariero posvetil raziskovalni dejavnosti, na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo je leta 2008 diplomiral, leta 2013 pa še doktoriral. "Odločitev med vrhunskim športom in študijem ni bila lahka, saj sem imel šport, še posebej gorski tek, v srcu od mladih nog. Žal v gorskem teku razmere niso bile taka, da bi se s tem lahko preživljal, zato nisem nikoli razmišljal, da bi študij popolnoma opustil," je še za konec dejal 33-letni Lamovec.

Verjame, da se bo po hudi poškodbi prihodnje leto že vrnil na tekmovanja. | Foto: Peter Kastelic Verjame, da se bo po hudi poškodbi prihodnje leto že vrnil na tekmovanja. Foto: Peter Kastelic

Kakšna je prihodnost gorskih tekov?

Sogovornik prihodnost gorskih tekov vidi v povezovanju različnih disciplin znotraj panoge. "Če bi se gorski teki povezali tekmovanji Skyrace in vertikal kilometer, bi bili še bolj zanimivi za medije in sponzorje in to bi bila prava pot, da bi se ta panoga nekoč uvrstila tudi med olimpijske športe. Aktivni pogovori za to so se že začeli, verjamem, da smo na dobri poti, da se gorski tek razvija naprej in postane še bolj priljubljen," razmišlja Lamovec.
Ne spreglejte