Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

tek rekreacija Ljubljanski maraton

Četrtek, 26. 10. 2017, 4.00

5 let, 6 mesecev

Pogled nazaj

Kako je rasel in zrasel ljubljanski maraton? #infografika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
21. Ljubljanski maraton | Foto Sportida

Foto: Sportida

Konec tedna bo na Volkswagen 22. Ljubljanskem maratonu ulice preplavilo skoraj 20 tisoč tekačev. Premiernega leta 1996 se je udeležilo le 673 tekačev, med katerimi so se nekateri celo izgubili. V dobrih dveh desetletjih je dogodek prerasel v največji slovenski tekaški praznik. Sprehodili smo se skozi leta in preverili, kako je rasel.

Neposredni prenos maratona na Siol.net in Planetu! Letošnji ljubljanski maraton (vključno s tekom na 10, 21 in 42 kilometrov) boste v nedeljo, 29. 10. 2017, v neposrednem prenosu lahko spremljali na Siol.net in Planetu. Na kanalu Planet 2 bo prenos vsega dogajanja s komentarjem (enako bo tudi na naši spletni strani), na Planetu pa se bodo oglašali z vklopi.

Dobri dve desetletji je od krstnega ljubljanskega maratona, ko so organizatorji privabili okoli 670 najbolj zavzetih tekačev.

21 let pozneje je na dvodnevni tekaški praznik – sobota bo namenjena predvsem predšolskim otrokom in šolarjem, pa tudi zabave željnim, v nedeljo bodo na svoj račun prišli maratonci, polmaratonci in rekreativci na desetkilometrski preizkušnji – prijavljenih več kot 25 tisoč tekačev. Na prav vse tri nedeljske razdalje je prijavljenih največ ljubiteljev teka do zdaj. Predvideno je, da bo tistih najbolj zagrizenih na 42 kilometrov več kot 2.600.

Od božanja sončnih žarkov do zasneženih cest

Vremenski obeti za konec tedna so do tekačev precej prijazni. Sobota bo radodarna s soncem, nedelja pa bi lahko bila bolj oblačna, a dežja ne gre pričakovati, pravijo vremenoslovci.

Leta 2012 so tekači tekli v precej zimskih razmerah. | Foto: Sportida Leta 2012 so tekači tekli v precej zimskih razmerah. Foto: Sportida

Na splošno je bilo vreme v času ljubljanskih maratonov precej prijazno do tekačev in organizatorjev. Zima jo je zagodla leta 2012, ko je ljubljanske ulice pobelil sneg in prirediteljem naložil dodatno delo, nekatere tekače pa odvrnil od tega, da bi prišli na štart. To je bilo eno redkih let, ko številke kažejo upad tekačev.

Kenijska prevlada

Največ zmag na ljubljanskih maratonih so vknjižili Kenijci, ki so v moški konkurenci slavili devetkrat. V ženski konkurenci so največkrat, petkrat, slavile Slovenke in Kenijke. Moški rekord pripada Etiopijcu Getachewu Limenihu, leta 2015 je ciljno črto prečkal s časom 2:08:19. Lastnica najboljše ljubljanske ženske znamke je Kenijka Caroline Kilel Cheptonui, ki je leta 2009 v cilj pritekla s časom 2:25:24.

Getachew Limenih z 2:08:19 drži uradni rekord ljubljanskega maratona. | Foto: Vid Ponikvar Getachew Limenih z 2:08:19 drži uradni rekord ljubljanskega maratona. Foto: Vid Ponikvar

Podrobneje si o rasti ljubljanskega maratona lahko ogledate v spodnji infografiki.

 


Obrazi Ljubljanskega maratona:


Ne spreglejte