Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2019,
15.27

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

6

Natisni članek

državno prvenstvo maraton Ljubljanski maraton Saša Pisk Primož Kobe

Nedelja, 27. 10. 2019, 15.27

4 leta, 6 mesecev

Državna prvaka v maratonu

Kobe s "penzionističnim" tempom, Piskova z osebnim rekordom na slovenski maratonski tron #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

6

Ljubljanski maraton 2019 Primož Kobe | Primož Kobe je najhitrejši Slovenec v cilju kraljevske razdalje na 24. Ljubljanskem maratonu.  | Foto Ana Kovač

Primož Kobe je najhitrejši Slovenec v cilju kraljevske razdalje na 24. Ljubljanskem maratonu.

Foto: Ana Kovač

Kraljevska razdalja 24. Volkswagen Ljubljanskega maratona je letos štela za državno prvenstvo. Z najdaljšo razdaljo je najhitreje opravil Primož Kobe, nekdaj najboljši slovenski maratonec, ki pa se zadnja leta spopada s številnimi poškodbami. S časom 2;29:53 je uresničil svoj rezultatski cilj, teči pod dvema urama in 30 minutami, in izrazil željo po spremembi programa ljubljanskega maratona. V ženski konkurenci je s časom 2;56:50 naslov državne prvakinje v maratonu osvojila Saša Pisk.

Maraton 2019
Sportal Ljubljanski maraton dočakal veliki rekord #foto #video

Primož Kobe, ki je maratonsko razdaljo nazadnje pretekel leta 2016, ko je še lovil normo za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, je novi državni prvak v maratonu. Čas 2;29:53 je bil najboljši med slovenskimi tekači, v absolutni konkurenci pa je zadostoval za 9. mesto.

Ljubljanski maraton 2019 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

zmagovalec ljubljanski maraton
Sportal Etiopijec hvalil Ljubljano, Kenijka uresničila cilje organizatorjev

Želi si spremembe programa

38-letni Novomeščan, ki se je za nastop v Ljubljani odločil maja, je bil kljub pomanjkanju treninga s svojim nastopom zadovoljen, je pa izrazil željo, da bi bil maraton v prihodnje na sporedu v zgodnejših urah.

"Sam bi to uredil tako, da bi tek na deset kilometrov prestavil na soboto, polmaraton in maraton pa bi v nedeljo prestavil na bolj zgodnjo jutranjo uro, saj bi bila ta bolj podobna časom, ob katerih običajno treniramo. Mislim, da bi tudi kenijski tekači dosegli še boljše čase. Popoldanski termin ni najboljši, takrat običajno počivamo," je svoj predlog utemeljil Kobe, ki si želi več maratoncev na štartu ljubljanskega maratona.

Ljubljanski maraton 2019
Sportal Krevs do zmage v družbi Šveda, Kršinarjeva z osebnim rekordom in upanjem na OI #video

"Hitrost imam, manjka pa mi vzdržljivosti, moči in kilometrov"

"Štartali smo nekoliko prehitro in v drugem krogu sem plačal davek prehitrega začetka. V prvem delu sem tekel skupaj s Simonom Navodnikom, tempo pa je narekoval tudi Peter Kastelic, ki je tekel na polmaratonu. Ljubljanski maraton je zelo lep maraton, nova trasa je boljša kot prejšnja, ni pa najlažja.

Tekel sem zelo sproščeno, a so bili zadnji kilometri zame precej naporni. Pozna se, da letos v nogah nimam prav veliko kilometrov - vsega skupaj nekaj čez dva tisoč, zato sem se tudi odločil za zame bolj penzionističen tempo. Za v prihodnje se bom poskusil čim bolje pripraviti. Kot opažam, hitrost imam, mi pa manjka vzdržljivosti, kilometrov in moči. Računam, da bom novembra tekel še v Veroni, kjer sem prijavljen na polmaraton," je napovedal udeleženec olimpijskih iger v Londonu leta 2012, ki je še vedno rekorder ljubljanske maratonske polovičke. Leta 2010 je 21 km pretekel v času 1;04:55.

Dobro minuto za njim je v cilj pritekel Matic Modic, lanski zmagovalec (2;31:06), ki je dosegel osebni rekord, a ni uresničil rezultatskega cilja - teči pod dvema urama in 30 minutami -, prav tako ni bil prijavljen na državno prvenstvo, kamor so se tekmovalci morali prijaviti prek Atletske zveze Slovenije.

Maraton.
Sportal Volkswagen 24. Ljubljanski maraton: Ste se že našli na fotografiji?

Najhitrejša moška slovenska trojica v maratonu za državno prvenstvo:

1. Primož Kobe 2;29:53
2. Blaž Orešnik 2;39:26
3. Martin Ocepek 2;44:50

*Matic Modic je bil s časom 2;31:06 drug najhitrejši Slovenec, a ni bil prijavljen za DP, tako da ni stal na zmagovalnem odru

24. Ljubljanskega maraton: 10 kilometrov
Sportal Rekordno že na najkrajši razdalji, Kokalj in Lukanova slavila z državnim rekordom #foto #video

Saša Pisk je nova slovenska državna prvakinja v maratonu. V cilj je pritekla z 12. časom v absolutni ženski konkurenci. | Foto: Ana Kovač Saša Pisk je nova slovenska državna prvakinja v maratonu. V cilj je pritekla z 12. časom v absolutni ženski konkurenci. Foto: Ana Kovač Piskova z osebnim rekordom do zmage

Nova državna prvakinja v maratonu - kraljevska razdalja je štela za DP - je postala amaterska tekačica Saša Pisk, lani tretja na kraljevski razdalji na ljubljanskih ulicah, ki je dosegla 12. čas v absolutni ženski konkurenci.

Ciljno črto je prečkala s časom 2;56:50 ter za dobre tri minute in pol ugnala drugo najboljšo Slovenko Barbaro Trunkelj, ki ni bila prijavljena za državno prvenstvo, tako da na koncu ni stala na zmagovalnem odru. Sta se pa tam Piskovi pridružili Helena Javornik (3;06:50) in Katja Rakušček (3;24:24).

"Do 35. kilometra sem se izredno dobra počutila, zadnjih pet kilometrov pa sem imela malo težav. Sem zadovoljna. Nad pričakovanji. V prvi polovici mi je močno pomagalo vzdušje, ki je bilo res odlično. Nisem se veliko ukvarjala s tem, ali bom prva, druga ali tretja, sem si pa zadala osebni cilj, da grem na osebni rekord, in ga uresničila," je po naslovu državne prvakinje dejala Piskova.

"Letos sem malo več vložila v trening in pokazalo se je, da kar vložiš, dobiš, tako da je več treninga zagotovo pripomoglo k temu času," pravi slovenska državna prvakinja. | Foto: Ana Kovač "Letos sem malo več vložila v trening in pokazalo se je, da kar vložiš, dobiš, tako da je več treninga zagotovo pripomoglo k temu času," pravi slovenska državna prvakinja. Foto: Ana Kovač

Svoj lanski rezultat z ljubljanskega maratona je izboljšala za deset minut. "Letos sem malo več vložila v  trening in pokazalo se je, da kar vložiš, dobiš, tako da je več treninga zagotovo pripomoglo k temu času," je skromno pripovedovala najboljša Slovenka, ki so ji všeč nižje temperature: "Bolj mi je ustrezalo lansko vreme, ko je deževalo. Zrak je bil sicer dober, dalo se je dihati, si se mogel pa na okrepčevalnicah malo več hidrirati, tako da je na koncu kar šlo."

Najhitrejša ženska slovenska trojica v maratonu za državno prvenstvo*:

1. Saša Pisk 2;56:50
2. Helena Javornik 3;06:50
3. Katja Rakušček 3:24:24

*Barbara Trunkelj je bila s časom 3;03:30 druga najhitrejša Slovenka, a ni bila prijavljena za DP, tako da ni stala na zmagovalnem odru

Preberite še:
Valary Aiyabei
Sportal Afričanke niso postavljale rekordov le v Ljubljani

 

Ne spreglejte