Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2017,
16.16

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

3

Natisni članek

Obrazi Ljubljanskega maratona Ljubljanski maraton

Sreda, 25. 10. 2017, 16.16

5 let, 6 mesecev

Pred Volkswagen 22. Ljubljanskim maratonom

Kdaj je tek lahko škodljiv in zakaj je tako pomembno, da pri teku poslušamo svoje telo? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

3

Teža.

Nekdanji atlet, vaditelj atletike in novinar Sportala Peter Kastelic, je v studiu oddaje Dan. na Planet TV odgovarjal na številna vprašanja s področja teka. Beseda je med drugim tekla o pravilni tehniki teka, o primernosti teka za različne starostne skupine, o najbolj primernem tempu teka, pa tudi o negativnih učinkih te priljubljene dejavnosti.

Tek poleg hoje sodi med najbolj osnovne človekove dejavnosti. Poleg vseh pozitivnih lastnosti in učinkov, kamor sodi skrb za fizično in psihično zdravje, pa ima tek tudi negativne učinke.

Zakaj naj bi se človek ukvarjal s tekom?

"Gre za poškodbe, ki se zgodijo zaradi prevelike želje, ko še posebej začetniki prehitro želijo preveč," je izpostavil Kastelic. Naslednji dejavnik, ki lahko vodi v poškodbe, je slaba tehnika teka, pri čemer prednjači tek po petah (pojavlja se pri kar 90 odstotkih tečajnikov), ki predstavlja veliko obremenitev za sklepe, pri tem pa trpijo kolki, gležnji in kolena."

Več o pravilni tehniki teka izveste v videu:

Ali je tek primer za ljudi s prekomerno telesno težo?

Kaj pa starost? Do kdaj lahko se še vedno lahko ukvarjamo s tekom? "Za tek ni starostnih omejitev, to dokazujejo tudi številni slovenski tekači. Pozorni bodite le na regeneracijo, sicer pa vam telo samo pove, kdaj je čas za počitek in kdaj za naslednji trening," je še povedal Kastelic, ki že sedem let dela kot vaditelj teka pri podjetju Gibit.

Tekačem bolj priporoča trimčkanje, seveda odvisno od predpriprav in želje po napredku, tek pa je priporočljivo kombinirati z drugimi dejavnostmi, kot so plavanje, nordijska hoja in funkcionalna vadba, s čimer boste aktivirali in okrepili vse mišične skupine. 

Ne spreglejte