Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 8. 2022,
13.59

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

29

Natisni članek

Gremo na tek Gremo na tek Volkswagen Ljubljanski maraton predsedniške volitve Ljubljanski maraton

Sreda, 31. 8. 2022, 13.59

1 leto, 7 mesecev

23. oktober – datum, ko sovpadata izvedbi predsedniških volitev in ljubljanskega maratona

Bo zaradi volitev treba prestaviti ljubljanski maraton?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

29

Ljubljanski maraton | Bo zaradi sovpadanja datuma s prvim krogom predsedniških volitve treba prestaviti letošnji ljubljanski maraton? Oboje je napovedano za nedeljo, 23. oktobra.  | Foto Vid Ponikvar

Bo zaradi sovpadanja datuma s prvim krogom predsedniških volitve treba prestaviti letošnji ljubljanski maraton? Oboje je napovedano za nedeljo, 23. oktobra.

Foto: Vid Ponikvar

Glede na to, da je datum izvedbe predsedniških volitev in ljubljanskega maratona, največje tekaške prireditve v Sloveniji, razpisan za isti dan, 23. oktober, so na državni volilni komisiji organizatorje maratona, torej Mestno občino Ljubljana in Timing Ljubljana, pozvali, naj na dan izvedbe maratona, ko je Ljubljana že tradicionalno polna cestnih zapor, zagotovijo nemoten dostop do volišč ali pa razmislijo o možnosti prestavitve maratona. Zaradi podobnega sovpadanja datumov so lani v Franciji za teden dni prestavili izvedbo kultne kolesarske dirke Pariz-Roubaix. Kaj o sovpadanju terminov sporočata urad predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič in Državna volilna komisija (DVK)? 

Iz državne volilne komisije (DVK) so slaba dva meseca pred razpisanimi predsedniškimi volitvami organizatorje ljubljanskega maratona opomnili, da morajo volivke in volivci imeti v nedeljo, 23. oktobra, ves čas glasovanja, torej med 7. in 19. uro, zagotovljen neoviran dostop do volišč, kar bi bilo zaradi cestnih zapor v času maratona najverjetneje močno oteženo ali nekaterim celo onemogočeno.

DVK zato organizatorje poziva, da naj z vidika uresničevanja volilne pravice zagotovijo nemoten dostop do volišč v času glasovanja oziroma v nasprotnem primeru razmislijo o možnosti prestavitve termina maratona.

Spoštovani,

Državna volilna komisija se je na 39. seji, dne 30. 8. 2022, seznanila z dopisom organizacijskega odbora Ljubljanskega maratona, s katerim ste nas obvestili, da bo maraton potekal v nedeljo, 23. oktobra 2022, torej isti dan, kot glasovanje na volitvah predsednika republike.

Volilke in volilci morajo imeti ves čas glasovanja, torej med 7. in 19. uro, zagotovljen neoviran dostop do volišč, kar bi bilo zaradi zapor cest v času maratona zagotovo močno oteženo in nekaterim celo onemogočeno. Državna volilna komisija z vidika zagotavljanja uresničevanja volilne pravice organizatorje maratona zato poziva k zagotovitvi nemotenega dostopa do volišč v času glasovanja. Če organizator ocenjuje, da to ni mogoče, predlagamo razmislek o možnosti prestavitve termina maratona.

Uresničevanje volilne pravice je namreč zagotovljeno z Ustavo republike Slovenije in je steber demokracije. Državna volilna komisija pa je dolžna poskrbeti za zakonito in pošteno izvedbo volitev ter zagotoviti neoviran dostop do volišč vsem volilkam in volilcem.

Zato predlagamo, da čim prej skličete sestanek, na katerega bi poleg vodstva Državne volilne komisije povabili tudi predstavnike Mestne občine Ljubljana in Upravne enote Ljubljana, da skupaj najdemo najbolj optimalno rešitev.

Peter Golob, predsednik Državne volilne komisije

DVK bo obvestila tudi predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki je razpisala datum volitev, ljubljanskega župana Zorana Jankovića in ljubljansko upravno enoto, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Ljubljanski maraton je največja tekaška prireditev v Sloveniji.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Ljubljanski maraton je največja tekaška prireditev v Sloveniji. Foto: Grega Valančič/Sportida

Kronologija: 

Termin 26. ljubljanskega maratona je bil razpisan že novembra lani, prijave pa so začeli sprejemati sredi junija letos.
Prvi krog predsedniških volitve je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič razpisala 20. julija.

Na Timingu bodo odločitev sprejeli z Mestno občino Ljubljana

Z vprašanji o možnosti prestavitve datuma ljubljanskega maratona smo se obrnili na Timing Ljubljana, kjer so nam pojasnili, da bodo glede na to, da tema zadeva tudi Mestno občino Ljubljana, odgovor pripravili skupaj.

Vprašanja smo poslali tudi na Mestno občino Ljubljana, državno volilno komisijo in kabinet predsednice državnega zbora, kjer so nam odgovorili, da predsednica DZ ob podpisu odloka o razpisu volitev za predsednika republike s to okoliščino ni bila seznanjena.

"O tem, ali je mogoče tako veliko prireditev, kot je ljubljanski maraton, prestavljati, ne more soditi, želi pa si, da bi se pristojnim organom v tem oziru in vezano predvsem na zakonito izvedbo volitev uspelo dogovoriti glede potrebnih rešitev in prilagoditev. Poleg legalnosti volitev je namreč zelo pomembno tudi to, da jih tako volivci kot tudi kandidati ocenijo kot legitimne," so še zapisali v odgovoru za Sportal. 

Na odgovor MOL še čakamo in ga bomo objavili takoj, ko jih dobimo.

Na dan izvedbe ljubljanskega maratona je Ljubljana že tradicionalno polna cestnih zapor.  | Foto: Klemen Korenjak Na dan izvedbe ljubljanskega maratona je Ljubljana že tradicionalno polna cestnih zapor. Foto: Klemen Korenjak

Predsedniške volitve in ljubljanski maraton so razpisani na isti dan, v nedeljo, 23. oktobra 2022. Bi morali zato prestaviti maraton?

  • Seveda!
    31,55 %
    407 glasov
  • Nikakor, kaj je z vami?
    42,33 %
    546 glasov
  • Vse lahko uredimo v istem dnevu.
    15,12 %
    195 glasov
  • Vseeno mi je.
    11,01 %
    142 glasov
Oddanih 1290 glasov

26. izvedba ljubljanskega maratona tudi v živo na Siol.net

Ljubljanski maraton je največja tekaška prireditev v Slovenji in za številne slovenske ljubitelje teka tudi glavni test njihove tekaške forme. Prireditve (vključno s soboto, ki je namenjena otrokom) se v povprečju vsako leto udeleži okrog 20 tisoč tekačev, le lani jih je bilo zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo covid-19, in odpovedi sobotnega programa precej manj. Maraton, ki bo letos na sporedu že 26., bomo prenašali na naši spletni strani.

Zaradi predsedniških volitev so prestavili tudi kultno kolesarsko dirko 

Do podobnega sovpadanja datumov je letos prišlo tudi v Franciji, kjer so bile na isti dan, 10. april, razpisane predsedniške volitve in legendarna kolesarska dirka Pariz-Roubaix. Organizatorji so dirko prestavili za teden dni, na 17. april, s tem da so to odločitev sprejeli in sporočili že septembra lani, torej pol leta pred kolesarsko dirko.

 

 

Ne spreglejte