Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2024,
16.45

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,52

Natisni članek

liga ABA ABA Eurocup Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Zmago Sagadin

Ponedeljek, 22. 4. 2024, 16.45

1 teden, 4 dni

Zmago Sagadin jasen: To je sramota

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,52
Zmago Sagadin | Zmago Sagadin je pokomentiral dogajanje pri Cedeviti Olimpiji. | Foto www.alesfevzer.com

Zmago Sagadin je pokomentiral dogajanje pri Cedeviti Olimpiji.

Foto: www.alesfevzer.com

Izpad Cedevite Olimpije v četrtfinalu lige ABA je za ljubljansko moštvo in navijače le še eno razočaranje več na seznamu neuspehov, ki so jih v ljubljanski ekipi spisali v sezoni za pozabo. "To je zgodba razočaranj brez konca, preprosto obstoječi koncept ne deluje," je po dveh porazih z Mego v pogovoru za Sportal o dogajanju v ljubljanskem klubu spregovorila legenda Olimpije Zmago Sagadin.

"Katastrofa, katastrofa," nam je ob našem klicu ob omembi Cedevite Olimpije kot iz topa izstrelil vedno neposredni Zmago Sagadin. Tudi on je sicer eden tistih, ki so ob predstavah nekoč ponosa slovenske klubske košarke že povsem otopeli in jim predstave, ki bi sicer morale sprožiti vse alarme, ne pridejo več do živega. Enako je bilo tudi v nedeljo, ko se je ljubljanski klub podpisal še pod drugi zaporedni poraz proti mladi zasedbi Megi (71:85), ki je s svojo mladostno vnemo povsem zasenčila anemične vrste slovenskih pokalnih zmagovalcev.

"Ta sezona je izgubljena, ne glede na razplet na domačem terenu, iskreno me to, kdo bo državni prvak, res ne zanima, ker to ni pokazatelj nobene kakovosti. Če sem iskren, sem Olimpijo v zadnjem času spremljal le z enim očesom, večkrat sem že poudaril, da slabe košarke res ne morem gledati. V tej sezoni je raven igre katastrofalna in trenutno res ne vidim veliko možnosti za bistvene spremembe," je dejal Sagadin.

Cedevita Olimpija je v nedeljo izpadla iz četrtfinala lige ABA. | Foto: www.alesfevzer.com Cedevita Olimpija je v nedeljo izpadla iz četrtfinala lige ABA. Foto: www.alesfevzer.com

"Ni več prave pripravljenosti niti želje, da bi še igrali v ligi ABA, verjetno si vsi samo še želijo, da bi bilo sezone čim prej konec. Proti koncu sezone je po takšnem tekmovalnem obdobju težko obrniti razpoloženje akterjev. Bolj, kot se je ekipa osramotila skozi evropsko sezono, mislim, da se sploh ne more. To je res sramota in novo dno in res upam, da bo to prineslo spremembe in da se takšna sezona ne bo spet ponovila. Edini pokazatelj kakovosti te ekipe sta dve tekmovanji – najprej liga ABA, še bolj pa evropski prostor, kjer je Olimpija pogorela na celi črti," je prepričan nekdanji trener ljubljanske zasedbe.

Učna ura za Olimpijo

Mega je v zadnjih dneh Olimpiji prisolila dve hudi zaušnici, obakrat pa zasedba Zorana Martića ni imela odgovora na igro tekmeca, ki bi moral biti sicer le ena izmed ovir ljubljanske ekipe na poti do polfinala. Čeprav je trener Martić po zadnji tekmi poudaril, da je bila želja in motivacija njegovih igralcev na drugi tekmi na pravi ravni, pa na igrišču tega ni bilo opaziti, približno dva tisoč navijačev v Stožicah pa je še enkrat v tej sezoni ljubljansko dvorano zapuščalo razočaranih.

Mlada zasedba Mege je dvakrat nadigrala ljubljansko ekipo. | Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanovic Mlada zasedba Mege je dvakrat nadigrala ljubljansko ekipo. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanovic

"Po eni strani je Mega Olimpiji pokazala, da se da z mladimi, kjer v ekipi ni tujcev in zvezdnikov, narediti veliko. V večini to niso potencialni igralci NBA, kljub temu pa je to dovolj, da dosegajo boljše rezultate kot tujska legija Cedevite Olimpije. Mega je lahko na nek način zgled, kaj bi morala delati Olimpija, kjer se prav nič ne stori v smeri razvoja in produkcije košarkarjev," je opozoril Sagadin.

Znova z ničle

Ta se je s koncem jadranske sezone obrnil tudi že proti novemu poglavju ljubljanskega kluba, ki bo moral temeljito razmisliti, kako naprej. "Spet bo vse skupaj treba zgraditi z ničle, spet se bo povsem spremenila ekipa, kar je še en pokazatelj več, da v tej zasedbi ni kontinuitete in na ta način ni nobene možnosti narediti dober rezultat. Vsako sezono se gradi, a se nato vse skupaj hitro poruši, celotna hiša je na povsem majavih temeljih. To je zgodba razočaranj brez konca, preprosto obstoječi koncept ne deluje. V bistvu ta koncept ne deluje na področju celotne lige ABA. Tudi Partizan in Crvena zvezda v evroligi s pisano tujo zasedbo nista dosegla pričakovanih uspehov, Budućnost in Olimpija sta bili v Eurocupu brez možnosti, nista niti primerljivi z večino konkurence, prav tako je bila katastrofalna Igokea v ligi prvakov. Na ta način ne moreš s preskokom ustvarjati uspehov, na ta način se rušita tudi hierarhija in kemija v ekipah," je še dodal Sagadin.

Cedevita Olimpija želi sezono končati s tremi domačimi lovorikami, a to bi ob ponesrečenih predstavah v Eurocupu in ligi ABA pomenilo bore malo. | Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Cedevita Olimpija želi sezono končati s tremi domačimi lovorikami, a to bi ob ponesrečenih predstavah v Eurocupu in ligi ABA pomenilo bore malo. Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Čeprav bo Olimpija v prihodnji sezoni lahko računala na bolj zajeten proračun, pa ekipo, ki v tej sezoni ni dosegla pričakovanega, čaka zares zahtevna naloga. "Vodstvo kluba je postavilo ključne osebe v ekipi, glede na to, da se po njihovo vsi spoznajo na vse, mislim, da imajo tudi preveliko besedo pri sestavi moštva. Preprosto trener nima več prave vloge pri selekciji, tega koncepta nima več. Verjetno vsak vleče v svojo smer, kar pa na koncu tudi na podlagi rezultatov nikakor ni dobro. Iskreno ne vem, na čem bodo gradili v prihodnji sezoni."

"Pod pogodbo je Glas, tu je še Radovič, ki si ga po mojih informacijah v ekipi več ne želijo, neke možnosti ima še Šaškov in to je vse. Upal sem, da bodo v klubu po izpadu iz evropske sezone že začeli novačiti in iskati možnosti za prihodnjo sezono, kajti po koncu sezone bo za te korake že prepozno, saj igralcev na tržišču ne bo več. V klubu se morajo čim prej zbuditi, ker trenutno dogajanje ne kaže nič dobrega ne za klub ne za slovenski košarkarski klubski prostor, stik z Evropo pa se z vsako izgubljeno sezono le še izgublja in izgublja," je še dodal Sagadin.

Preberite še:

Jaka Blažič Cedevita Olimpija
Sportal Opravičilo Jake Blažiča po novi katastrofi
Cedevita Olimpija : Mega
Sportal Crvena zvezda zadnji polfinalist, za Cedevito Olimpijo konec regionalne sezone
Cedevita Olimpija
Sportal Pogled v ogledalo
Ne spreglejte