Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
12. 8. 2022,
21.22

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,39

24

Natisni članek

Slovenska košarkarska reprezentanca Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić EuroBasket 2022 EuroBasket

Petek, 12. 8. 2022, 21.22

1 leto, 8 mesecev

Pripravljalni tekmi Slovenije v zlatem Istanbulu

Zlati kapetan Dragić junak turške drame, vklopil je "Gogi mode"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,39

24

Goran Dragić Luka Dončić | Goran Dragić je v podaljšku igral simultanko in pokoril Turke. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Goran Dragić je v podaljšku igral simultanko in pokoril Turke.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nova tekma, nova zmaga slovenske košarkarske reprezentance v sklopu priprav na avgustovske kvalifikacije za svetovno prvenstvo in septembrsko evropsko prvenstvo. V dvorani Sinan Erdem, kjer je naša izbrana vrsta pred petimi leti osvojila EuroBasket, je v pravi drami po podaljšku pokorila gostitelje Turke. Najboljša strelca pri zmagovalnem moštvu sta bila Goran Dragić z 28 – enajstimi v podaljšku – in Luka Dončić s 23 točkami. Zadnji je zaključek tekme in podaljšek presedel na klopi, v podaljšku pa je blestel zlati kapetan Dragić in sam rešil slovensko barko pred brodolomom. Vlatko Čančar je po zmagi nazorno povedal, kakšno predstavo je prikazal koseški zmaj in kako so reprezentante njegove besede dvignile.

Turčija : Slovenija 103:104 (90:90, 62:73, 40:46, 26:21) /po podaljšku/

Turčija: Korkmaz 33, 7 sk., 4 as., Osman 24, Sengün 19, 9 sk.
Slovenija: G. Dragić 28 (met za 3 1/3, za 2 9/15, prosti meti 7/8), 5 sk., 3 as., Dončić 23 (met za 3 2/7, za 2 6/9, prosti meti 5/8), 10 sk, 5 as., Prepelič 14, Čančar 12, Murić 10, 11 sk., Z. Dragić 6

Prosti meti: Turčija 36:50, Slovenija 20:28.
Met za dve točki: Turčija 17:30, Slovenija 28:47.
Met za tri točke: Turčija 10:38 (Korkmaz 5, Osman 2, Sanli 2, Sengun, Saybir), Slovenija 9:31 (Prepelič 2, Čančar 2, Dončić 2, G. Dragić, Murić, Samar).
Skoki: Turčija 44 (30 + 14), Slovenija 43 (33 + 10).

Dončić zablestel v prvi četrtini

Za nekatere košarkarje, ki so v slovenski ekipi, je bila petkova tekma posebna, saj so jo odigrali v dvorani Sinan Erdem, v kateri so pred petimi leti osvojili naslov evropskega prvaka. V Turčiji so prvič v sklopu priprav na avgustovske kvalifikacije za svetovno prvenstvo in septembrsko evropsko prvenstvo zaigrali Vlatko Čančar, Luka Dončić, Goran Dragić, Edo Murić in Mike Tobey, ki na tekmah v Celju še niso bili aktivni.

Dončić se je reprezentanci priključil celo v Turčiji in v svojem NBA-slogu vstopil v obračun. Po njegovih domiselnih potezah je Slovenija kmalu vodila s 7:4 in 9:6.

Sledila je nova mojstrovina, ko je tekmecu spustil žogo med nogama, podal čez vse igrišče Miku Tobeyju, čigar zabijanje pod obročem je bilo na žalost blokirano. Kazen je sledila na drugi strani, kjer so Turki zadeli dve trojki zapored za vodstvo z 12:9.

Član Dallas Mavericks je bil tisti, ki je imel v slovenskih vrstah dirigentsko palico in dosegel deset točk – enajst v prvi četrtini – za novo vodstvo s 14:13, nato so gostitelji pobegnili na +5 (20:15). Sloveniji je največ preglavic povzročal Furkan Korkmaz, ki je do tega trenutka dosegel deset točk, od tega dve trojki.

In prav trojke so bile tiste, ki so grenile življenje slovenski vrsti. Turki so jih namreč v uvodni četrtini dosegli pet in imeli pri 26:19 najvišjo prednost, prvi del igre pa se je končal po peti točki Klemna Prepeliča (26:21).

Samar in Prepelič vrnila s trojkama, Slovenci so se razleteli

Z novo trojko so Turki vstopili tudi v drugo četrtino, a je hitro vrnil udarec mladi Žiga Samar, ki kaže vse boljše predstave in je resen kandidat, da si ob takšnem nadaljevanju zagotovi mesto med dvanajsterico za evropsko prvenstvo.

Žiga Samar pogumno igra v dresu slovenske reprezentance. | Foto: Vid Ponikvar Žiga Samar pogumno igra v dresu slovenske reprezentance. Foto: Vid Ponikvar

Dobra obramba je bila nato tista, ki ji je uspelo zajeziti turško vrsto, v napadu pa sta svoje dodala Žiga Dimec in Prepelič z novo trojko, s katero je ekipi poravnal pri 29:29 ter prisilil prvega moža turške reprezentance Ergina Atamana, da se je odzval z minuto odmora.

Slovenski košarkarji so se v nadaljevanju razleteli. V napadu so zaigrali poletno, kot smo od njih vajeni. Hitro so pobegnili na +8 (44:36), ko je žogo lepo v koš položil Zoran Dragić, temu je nekaj trenutkov pozneje zavrela kri ob stiku s Cedijem Osmanom.

Sekulićeva četa je drugo četrtino dobila s 25:14 in posledično odšla na nekoliko daljši odmor s prednostjo šestih točk (46:40).

Tobey predčasno končal tekmo, dvojec Dončić-Dragić naredil razliko

Preglavice so aktualnim evropskim prvakom povzročale osebne napake Tobeyja, ki je že ob vstopu v drugi polčas prejel peto in moral hitro končati dvoboj. V vsega sedmih minutah in 39 sekundah igranja si je prislužil predčasno pot pod prho. 

Zbranost v obrambi je spet nekoliko popustila, kar je bila voda na mlin Turkom, ki so na krilih navijačev znižali na vsega točko zaostanka (50:51). Korkmaz se je lahko pohvalil s štirimi trojkami in skupno že 20 točkami, na drugi strani pa je bil Dončić takrat pri številki 18.

Goran Dragić se je v tretji četrtini razletel in dosegel 11 točk. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Goran Dragić se je v tretji četrtini razletel in dosegel 11 točk. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Stvari so se kmalu postavile na pravo mesto. Slovenija je na krilih Dončića in Dragića pobegnila na 11 točk prednosti (67:56). Kapetan zlate reprezentance je v tretji četrtini prispeval kar 11 točk in bil hitro za Dončićem drugi najboljši strelec. S svojo hitrostjo je bil nerešljiva uganka za Turke.

Sodniki ukradli zmagoviti slovenski koš, Dončić ob koncu ni igral

V zadnji četrtini so slovenski košarkarji nekako držali vajeti v svojih rokah in sprva niso pustili Turkom, da bi se konkretneje približali. Nekoliko bližje so bili pri 69:75, ko so Slovenci ostali tudi brez drugega centra, saj je peto osebno napako prejel še Dimec. Videti je bilo, da imajo naši košarkarji vse pod nadzorom, a se je na koncu izkazalo, da ni bilo tako.

Odsotnost visokih igralcev so gostitelji izkoriščali in v raketo pošiljali Alperena Sengüna, nad katerim je bila storjena kopica prekrškov, 24 sekund pred koncem so bili Turki le še pri minus tri (86:89). 

Met Eda Murića v zaključku je bil nepravilno oviran, a sodniška trojka ni priznala koša. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Met Eda Murića v zaključku je bil nepravilno oviran, a sodniška trojka ni priznala koša. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Murić je na drugi strani šel na polaganje, žoga se je že dotaknila table, ko jo je turški košarkar odbil, domači sodniki pa niso priznali koša. Tako so se gostitelji vsega 10 sekund pred iztekom igralnega časa približali na zgolj točko zaostanka (88:89). Pričakovano je bil storjen prekršek. Na linijo prostih metov je 6,2 sekunde pred koncem šel Zoran Dragić, ki je zadel le enega (90:88). Turki so poskušali s trojko priti do zmage, a je met blokiral Čančar, odbito žogo pa je nato Sengün položil v koš in izsilil petminutni podaljšek.

Brez Dončića v zaključku in podaljšku, breme na ramena prevzel Goran Dragić

Slovenija je ves zaključek igrala brez prvega zvezdnika Dončića, ki ni stopil na parket niti v podaljšku. V tem se je slovenskim igralcem smejalo po trojki Murića za 93:92, a so nato na krilih navijačev Turki poleteli in nekoliko pobegnili. Goran Dragić se s takšnim razpletom ni strinjal, breme je prevzel na svoja ramena ter začel polniti turški koš. Za konec mu je uspela še velika trojka 18,2 sekunde pred koncem za 104:103.

Junak dvoboja je bil zlati kapetan Goran Dragić, ki je blestel v podaljšku, v katerem je dosegel 11 od skupno 28 točk. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Junak dvoboja je bil zlati kapetan Goran Dragić, ki je blestel v podaljšku, v katerem je dosegel 11 od skupno 28 točk. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

In izkazalo se je, da je bila odločilna, saj Turkom v zadnjem napadu ni uspelo spraviti žoge skozi obroč. Zlati Gogi je v podaljšku dosegel 11 od skupno 28 točk ter bil na koncu prvo ime dvoboja. Verjetno pa bi bila zgodba razrešena že prej, če bi bil na parketu tudi Dončić, vendar se bo ta postopno vključeval v pogon, saj se je ekipi priključil šele v Turčiji. Povrhu vsega pa je tudi dobrodošlo, da je selektor Sekulić videl, kako se košarkarji odzovejo brez njegove pomoči v ključnih trenutkih dvoboja. 

Dragićeve besede koristile, nato je vklopil "Gogi mode" in nas popeljal do zmage

"Tekma je bila odličen približek tega, kar nas čaka na Eurobasketu. Prvenstvo bo eno najmočnejših v zgodovini in take tekme v pripravah nam lahko samo koristijo. Goran Dragić je v svoji dvorani pokazal, zakaj je naš kapetan. Pred podaljškom nam je povedal nekaj spodbudnih besed na klopi, v podaljšku pa je vključil svoj 'Gogi mode' in nas popeljal do zmage," je po zmagi povedal Vlatko Čančar.

Selektor Aleksander Sekulić je bil zadovoljen, kako so njegovi izbranci odreagirali v podaljšku. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Selektor Aleksander Sekulić je bil zadovoljen, kako so njegovi izbranci odreagirali v podaljšku. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Težko je igrati v Istanbulu, saj so navijači glasni, sodniki pa so na koncu tudi dodali svoje in naredili tekmo zanimivo. Pokazali smo karakter. Pred podaljškom smo se zbrali na klopi in si dejali, da imamo na vročem gostovanju priložnost za zmago, ki smo jo na koncu tudi dosegli. Zavedamo se, da je pred nami še nekaj težkih tekem, zato smo veseli vsake zmage. Takšne pa še posebej dobro vplivajo na moralo ekipe in nas delajo še močnejše," je razmišljal junak Gogi, selektor Sekulić pa je tekmo povzel z naslednjimi besedami: "Takšne tekme so vedno dobrodošle. Vzdušje je bilo pravo, veliko je bilo energije, emocij in imeli smo kar nekaj izzivov. Goran Dragić je pokazal svojo vrednost in bil vlečni konj v zaključku tekme. Luka Dončić je bil vseskozi na svojem nivoju, odlično delo pod obročema pa sta opravila Edo Murić in Vlatko Čančar, ki sta morala nadomestiti odsotnost centrov, ki sta obsedela na klopi zaradi petih osebnih napak."

Pripravljalna tekma

Sobota
19.00 Slovenija - Ukrajina

Pripravljalne tekme

Petek, 12. avgust 2022, ob 19.00 (SLO čas) - Carigrad
Turčija -  Slovenija

Sobota, 13. avgust 2022, ob 19.00 (SLO čas) - Carigrad
Slovenija  
-  Ukrajina

Sreda, 17. avgust 2022, ob 20,15 - Ljubljana
Slovenija  
-  Srbija

Sobota, 20. avgust 2022, ob 20.15 - Celje
Slovenija  
-  Hrvaška

Kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2023

1. krog, četrtek, 25. avgust 2022
Slovenija 
- Estonija

2. krog, nedelja, 28. avgust 2022
Nemčija - Slovenija  

Skupina J:
1. Nemčija 5 zmag - 1 poraz
2. Finska 5 - 1
3. Slovenija 4 - 2
4. Izrael 3 - 3
5. Švedska 2 - 4
6. Estonija 2 - 4

*Na prvenstvo se uvrstijo tri najboljše reprezentance. Naša izbrana vrsta bo v drugem delu igrala doma in v gosteh proti Nemčiji, Izraelu in Estoniji.

Evropsko prvenstvo

1. september ob 17.15
Slovenija
– Litva

3. september ob 20.30
Madžarska - Slovenija

4. september ob 17.45
Slovenija – Bosna in Hercegovina

6. september ob 20.30
Nemčija - Slovenija

7. september ob 17.15
Francija - Slovenija

 

Ne spreglejte