Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2023,
5.30

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

12

Natisni članek

Detroit Pistons Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 31. 1. 2023, 5.30

1 leto, 2 meseca

Liga NBA, 30. januar

Rapsodija Dončića, o kateri govori košarkarski svet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

12

Luka Dončić | Luka Dončić se je vrnil v velikem slogu. | Foto Reuters

Luka Dončić se je vrnil v velikem slogu.

Foto: Reuters

Ob pogledu na število točk, ki jih je dosegel Luka Dončić ob zmagi Dallas Mavericks proti Detroit Pistons s 111:105, bi lahko bilo jasno, da so težave z gležnjem zgodovina, a slovenski košarkarski virtuoz izpostavlja, da še ni tako. Pa vendarle, zaustavil se je pri neverjetnih 53 točkah, ob tem zbral še osem skokov in pet asistenc, statistiki onstran Atlantika pa so hitro izbrskali njegove nove mejnike. Dosegel je podvig, s katerim sta se v karieri lahko pohvalila tudi Michael Jordan in Kobe Bryant.

Navijači Dallas Mavericks se lahko v največji meri zahvalijo Luki Dončiću, da so v American Airlines Centru padli Detroit Pistons, saj so bili preostali košarkarji v večini tako hladni, kot so bile zunanje temperature, ki so padle pod ledišče.

Dolgo so se mučili, da so preskočili najslabšo ekipo vzhodne konference, ki po današnjem večeru ostaja pri zgolj 13 zmagah, medtem ko je Dallas vknjižil 27., s katero se je spet povzpel na šesto mesto - skupaj s Phoenix Suns ima identičen izplen -, ki po rednem delu zagotavlja neposredno uvrstitev v končnico.

Težko delo so imeli izbranci Jasona Kidda, velika zahvala pa gre Luki Dončiću, da so imeli gostitelji na koncu razlog za veselje. Njegov nastop je bil zaradi levega gležnja, ki si ga je zvil v noči na petek proti Phoenix Suns, pod vprašajem, a so mu zdravniki prižgali zeleno luč.

V velikem slogu je stopil pred navijače in že v prvi četrtini vknjižil 24 točk. Četrtič v sezoni se je zgodilo, da je v eni četrtini presegel mejo 20 točk, skupno pa 15. v karieri. Pohvali se lahko, da ni košarkarja v ligi, ki bi v tej sezoni v prvih 12 minutah igre dosegel toliko točk.

Na koncu se je zaustavil pri 53 točkah (met za 3 točke 5/11, za 2 12/13, prosti meti 14/18). Po novem je v tej sezoni štirikrat presegel mejo 50 točk – še štirim košarkarjem v ligi je uspel tovrstni podvig, a "le" dvakrat.

Primerjav, ki so jih izbrskali Američani, s tem še ni konec. V zadnjih 50 letih so bili le trije košarkarji, ki so pred začetkom februarja štirikrat dosegli 50 ali več točk. In komu je to uspelo? Legendarnima Michaelu Jordanu in Kobeju Bryantu ter Jamesu Hardnu, ki se lahko pohvali s trikratnim tovrstnim dosežkom.

Kako pa je dejansko šlo Dallasu na parketu? Začetnih 10:0 je obetalo, nato pa je sledila hladna prha. Do konca polčasa so gostje nadigrali domače in z nizom 57:43 vodili s 57:53. Slabo se je pisalo tudi sredi tretje četrtine, ko so košarkarji Detroita vodili z enajstimi točkami razlike, pa čeprav je imel Luka izjemen večer. Ob koncu tretje četrtine je bil pri 45 točkah, ko so Mavs prav po Dončićevih zadetih dveh prostih metih zaostajali le še za točko (83:84).

Ko je slovenski košarkarski virtuoz odšel na krajši počitek, je Dallasu uspelo povesti z 92:86 in te prednosti ni izpustil do konca. Največje zadovoljstvo v vrstah teksaškega moštva ni le zmaga, ki je pomembna v boju za končnico, ampak dejstvo, da je Lukov gleženj zmožen igranja na takšni ravni. Tudi zabijanje tri sekunde in 51 stotink pred koncem za 103:98 je to dodatno potrdilo. Vseeno pa je Dončić po koncu dvoboja dal vedeti, da gleženj še ni stoodstoten: "Še vedno daleč od tega, vendar se približujemo pravemu stanju."

Nekaj upanja gostom je slabi dve minuti pred koncem vlil hrvaški ostrostrelec Bojan Bogdanović (29 točk), ki je Detroit približal na vsega dve točki zaostanka (105:107), a je Luka hitro odgovoril in zmaga je vendarle ostala doma.

Da so bili preostali košarkarji Mavs v noči na petek bolj bledi, se lahko prepričamo tudi ob pogledu na statistične kolone. Luka je zadel pet trojk, preostali košarkarji le pet. Spencer Dinwiddie, ki je ob Lukovi odsotnosti na zadnjih dveh tekmah dosegel 71 točk, je tokrat tekmo končal pri 12 točkah in ob tem zgrešil vseh šest metov za tri točke. Tim Hardaway jr. je spravil le eno žogo skozi obroč iz šestih poskusov za tri točke …

Njihovo pomoč bo Luka v naslednjih dvobojih krvavo potreboval, saj se bo Dallas pomeril s tekmeci v boju za končnico na zahodu. Kar sedem tovrstnih tekem Mavs čaka do konca tedna All-Star, na katerem bo soj žarometov usmerjen tudi v slovenskega košarkarskega čarodeja, ki ima zagotovljeno mesto v prvi peterki.

Liga NBA, 30. januar:

Lestvica:

Preberite še:

Giannis Antetokounmpo
Sportal Eksplozija Giannisa Antetokounmpa, kar nekaj vprašanj v Dallasu
Ne spreglejte