Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 4. 2024,
4.47

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,64

Natisni članek

Kawhi Leonard Kyrie Irving Jason Kidd Los Angeles Clippers Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Liga NBA

Sobota, 27. 4. 2024, 4.47

1 teden, 2 dneva

Liga NBA, 26. april

Dallas s sanjsko predstavo, Dončić nasmejan, Westbrook izključen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,64
Luka Dončić Dallas Mavericks | Luka Dončić je dosegel 22 točk. | Foto Reuters

Luka Dončić je dosegel 22 točk.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so v velikem slogu dobili tretjo tekmo prvega kroga končnice v ligi NBA. Zasedba Jasona Kidda je na prvi domači tekmi v končnici v American Airlines Areni s 101:90 premagala Los Angeles Clippers in prišla do vodstva v seriji z 2:1. Luka Dončić je bil z 22 točkami, desetimi skoki in devetimi asistencami najboljši posameznik srečanja.

Luka Dončić Russell Westbrook
Sportal Dončić o sporu z Westbrookom in posebnem obisku v Dallasu

Dallas Mavericks : Los Angeles Clippers 101:90

Strelci: Dončić 22, Irving 21, Lively II 13, Jones Jr. 11, Washington 10; Harden in Powell 21, Zubac 19 (8 sk.)

Učinek Luke Dončića: 22 točk (4/12 za 2, 3/13 za 3, 5/7 prosti meti), 10 sk., 9 as., 2 ukr. žogi, 5 izg. žog v 40:21

Vrhunci tekme:

Če je še kdo pred tretjim obračunom prvega kroga končnice v ligi NBA med Dallas Mavericks in Los Angeles Clippers dvomil v obrambne sposobnosti zasedbe Jasona Kidda, so Mavsi s predstavo v American Airlines areni zagotovo prepričali tudi tiste največje dvomljivce. Mavericks so še drugič zapored Clipperse z granitno obrambo pustili pod mejo stotih doseženih točk, še bolj pomembno pa je dejstvo, da so po izjemni ekipni predstavi še drugič zapored v seriji okusili slast zmage in so zdaj na polovici poti do konferenčnega polfinala.

V vročem dogajanju Dallasovega domačega parketa je navdušila moštvena igra Mavericksov, ki so z izjemo prve četrtine in nekaj kriznih trenutkov v tretji četrtini z odliko opravili svoje delo. Luka Dončić je bil z 22 točkami, desetimi skoki in devetimi asistencami prvo ime srečanje, velik delež je v ključnih momentih znova prispeval tudi Kyrie Irving, ki je obračun končal pri 21 točkah, čeprav je bil v zaključku tretje četrtine le pri dveh, obe vodji ekipe iz Teksasa pa sta ob lagodni prednosti ob stoječih ovacijah navijačev v Dallasu lahko srečanje zaključila že nekaj minut pred koncem. Ob simultanki Dallasa so nekajkrat živci pošteno popustili gostujoči zasedbi, na igrišču se je nekajkrat pošteno zaiskrilo, še posebej je bil na tapeti Russell Westbrook, ki je bil v zadnji četrtini tako kot P. J. Washington izključen.

"Vedeli smo, kaj nas čaka, da bodo na to tekmo pripravljeni veliko bolj kot na zadnjo, še posebej name in na Luko. Čakali smo in dočakali svoje priložnosti. V zadnjih letih sem toliko dozorel, da vem, kdaj na srečanju pride moj trenutek, hkrati pa vem, kdaj pustiti priložnost tudi mojim soigralcem. Ni važno, ali dosežem dve točki ali nobene, pomembna je le zmaga," je v prvem komentarju po drugem uspehu v seriji dejal Irving.

Izenačena le prva četrtina

"Let's go Mavs! (Gremo, Mavs, op. p.)" je že nekaj minut pred začetkom srečanja bučno odmevalo v American Airlines areni pred prvo domačo tekmo Dallasa v letošnji končnici, na kateri je Luko Dončića spremljal tudi nekdanji šef in predsednik Real Madrida Florentino Perez. Pri Dallasu je bil pred tretjim obračunom praktično vse do prvega sodniškega meta pod vprašajem nastop Daniela Gafforda, ki ima težave s hrbtom in v četrtek ni treniral, a je stisnil zobe in se kot prvi na tekmi vpisal na rezultatsko tabelo ter Mavse popeljal v vodstvu z 2:0. Je pa tokrat le s tribune zaradi zvina gležnja dogajanje spremljal Tim Hardaway Jr. 

Dončića je na tekmi spremljal tudi Florentino Perez:

Prve minute v domovanju zasedbe Jasona Kidda so napovedale izredno izenačen boj za vsako žogo, saj si nobeni izmed ekip ni uspelo priigrati prednosti višje od koša. Clippers, pri katerih je še drugo tekmo zapored kljub vprašanju pred srečanjem zaigral Kawhi Leonard, so nato dobre tri minute pred koncem prve četrtine po trojki Normana Powlla povedli z 19:14, na drugi strani pa je imel Dallas ogromno težav z metom z razdalje, saj so Mavs zgrešili prvih osem poskusov za tri. Za nameček pa je ob enem izmed prodorov neugodno padel Dončić, ki je ob tem odšepal iz igrišča, se ob zapisnikarski mizi prijel za koleno in se z velikimi težavami podal do klopi svoje ekipe, a se nato na veselje domačih navijačev hitro vrnil na parket, James Harden pa je zatem ravno čez Dončića zadel trojko za vodstvo s 23:18, s katero je postavil tudi izid prve četrtine.

Dallas v drugi četrtini zagospodaril na parketu

Pravi MVP je bil pričakovano tudi na tem obračunu tarča izjemno agresivne obrambe Clippersov, a je znova izjemno zaposloval svoje soigralce. V devetem poskusu je za prvo trojko Mavsov na začetku druge četrtine poskrbel Josh Green, nato je svojo prvo dosegel še Dončić, ki je znižal zaostanek Dallasa na 28:32 in s tem začel delni izid Dallasa 12:0, v katerem je slovenski as prispeval še eno trojko.

Dončić je v prvem polčasu dosegel 14 točk, od tega dvanajst v drugi četrtini. | Foto: Reuters Dončić je v prvem polčasu dosegel 14 točk, od tega dvanajst v drugi četrtini. Foto: Reuters

Ob tem je Dallas v drugi četrtini opravil izjemno delo v obrambi, v kateri so Mavsi zaklenili raketo, na račun tega pa je stekla tudi igra v napadu. Po asistenci Dončića je dobri dve minuti pred koncem prvega polčasa po alley-oopu Derecku Livelyju II Dallas prvič na srečanju povedel z dvomestno razliko (49:39). Dallas je drugo četrtino dobil s kar 36:18, na glavni odmor pa se je podal s prednostjo 54:41. Dončić je prvi polčas končal s 14 točkami – dvanajst jih je dosegel v drugi četrtini – in šestimi skoki, točko manj je ob izjemnem sodelovanju z Dončićem dodal Lively, 14 točk pa je na drugi strani prispeval Harden.

Clippersi zapretili, odgovoril Irving  Kyrie Irving je v zaključku tretje četrtine dosegel osem zaporednih točk Dallasa. | Foto: Reuters Kyrie Irving je v zaključku tretje četrtine dosegel osem zaporednih točk Dallasa. Foto: Reuters

Tam, kjer je Dallas končal drugo četrtino, je začel tudi tretjo, s step backa je trojko za vodstvo s 57:41 zadel Dončić. A po številnih dobrih potezah je sledilo nekaj slabših minut Dallasa, ki je imel nekaj težav predvsem z igro v napadu. Pomembno trojko je dobre štiri minute pred koncem tretje četrtine zadel Maxi Kleber (68:54), a so nato Clippers kljub temu slabi dve minuti in pol pred koncem tretjega dela po košu in še zadetem dodatnem prostem metu Ivice Zubca zaostanek po dolgem času znižali na manj kot deset točk (59:68).

Delni izid 8:0 v korist Clippersov pa je nato s tremi zadetimi prostimi meti dokončal Powell, ki je goste približal na 62:68. A na veselje glasnega domačega občinstva je Dallas hitro odgovoril, najprej je zadel Gafford, zatem pa je za novo dvomestno prednost Mavericksov s svojo prvo trojko na tekmi poskrbel Kyrie Irving (73:62). Ta je bil do tistega trenutka tudi ob težavah z osebnimi napakami precej neviden, v zaključku tretje četrtine pa je ob počitku Dončića z osmimi zaporednimi točkami povlekel voz Dallasa, ko je bilo to najbolj potrebno. Gostitelji so se v zadnjo četrtino podali s prednostjo 78:67.

Luka Dončić Dallas Mavericks Josh Green | Foto: Reuters Foto: Reuters

Westbrook in Washington izključena

Da je bilo v tretji četrtini le nekaj kriznih trenutkov, so Mavericks pokazali že na uvodu v zadnjo četrtino, ko so se znova razleteli po igrišču. Po slabi minuti igre v zadnjem delu je trojko za vodstvo s 84:67 dosegel Irving, z noro blokado nad Paulom Georgom pa je nato American Airlines areno v ekstazo spravil Gafford. Clippers so prvi koš v zadnji četrtini dosegli po šele dobrih dveh minutah in pol igre, ko je na delni izid Dallasa 8:0 s trojko odgovoril Harden.

A Mavericks so nadaljevali v svojem ritmu, slabih osem minut pred koncem je za prednost s +21 trojko dosegel Irving (91:70). Z vse višjo prednostjo Dallasa pa so vse bolj popuščali živci Clippersom. Po grobi osebni napaki Russlla Westbrooka na srečanju, ko je rokoborsko prijel Dončića, je ta nato še želel obračunati s P.J. Washingtonom, ki se je postavil v bran Slovencu. Tako Westbrook, ki je že v prvem polčasu prejel eno nešportno napako, kot Washington pa sta bila po prejetih tehničnih napakah izključena.

Izključitev Westbrooka in Washingtona:

Clippers so nato še poskušali ujeti priključek, a je Dallas vedno znova odgovoril in ni pustil, da bi njihova prednost padla pod dvomestno številko. Ob visoki prednosti sta se lahko že nekaj minut pred koncem na klop usedla tako Irving kot Dončić, Dallas pa je srečanje mirno pripeljal do konca v svojo korist in se na koncu veselil zmage s 101:90.

Poleg Dončića in Irvinga so bili na koncu pri Dallasu dvomestni še Lively, ki je dosegel trinajst točk, enajst jih je dodal Jones Jr., točko manj pa Washington. Pri Clippersih, ki so izgubili kar 19 žog, sta Harden (5/8 za 3) in Powell (4/6 za 3) srečanje končala pri 21 točkah, 19 jih je ob osmih skokih dodal Zubac. Leonard, ki po poškodbi vidno še ni nared za največje napore, je tokrat dosegel devet točk in devet skokov, povsem je zatajil George z le sedmimi točkami, izključeni Westbrook pa je v dobrih 19 minutah na parketu vknjižil le točko.

Naslednja tekma v seriji Dallas Mavericks in LA Clippers čaka v nedeljo, ko se bosta ekipi v American Airlines areni pomerili že ob 21.30 po srednjeevropskem času.

Steph Curry
Sportal Curry "gospod Clutch" rednega dela sezone 2023/24 v ligi NBA

Indiana po podaljšku povedla z 2:1

Infarktno srečanje se je odvilo v Indiani, kjer so domači Pacers po podaljšku s 121:118 premagali Milwaukee Bucks, ki niso mogli računati na poškodovanega Giannisa Antetokounmpa, in v seriji po drugi zaporedni zmagi povedli z 2:1.

Indiana je sicer na začetku drugega polčasa še vodila s 17 točkami naskoka, a je Milwaukee do konca ujel priključek in se vrnil v boj za zmago. Za Pacers je sedem sekund pred koncem rednega dela za vodstvo s 111:108 dva prosta meta unovčil Aaron Nesmith, a je nato podaljšek s trojko iz zahtevnega položaja slabi dve sekundi pred koncem izsilil Khris Middleton. Ta je s trojko izid poravnal tudi osem sekund pred koncem podaljška (118:118), veliki junak Indiane pa je nato po samostojni akciji dve sekundi pred koncem s floaterjem postal Tyrese Haliburton, nad katerim je bil ob tem storjena še osebna napaka, Haliburton pa je nato s črte prostih metov le še potrdil veliko zmago Indiane.

Trojka Middletona za podaljšek:

Koš Haliburtona za zmago:

Myles Turner je ob zmagi gostiteljev dosegel 29 točk, pobral je devet odbitih žog, Haliburton je kljub skromnemu metu (1/12 za 3) obračun končal s trojnim dvojčkom – 18 točk,  deset skokov, 16 asistenc. Middleton je na drugi strani ob odsotnosti grškega orjaka prispeval 42 točk in deset skokov, 28 točk je dodal Damian Lillard, Bobby Portis pa je ob 17 točkah ujel 18 odbitih žog.

"Bila sta odlična tekma in podaljšek, kaj več bi si lahko še želeli? Bilo je tudi odlično vzdušje. V vsakem primeru bi se v zadnjem napadu odločil za met, ne glede na vse, začutil sem svojo priložnost, odprla se je pot na sredini igrišča. Vesel sem, ker sem imel danes porazen met," je po zmagi dejal Haliburton, ki je iz igre metal 8/22, Indiana pa je dobila še šesto medsebojno tekmo z Milwaukeejem v tej sezoni, ki ima dve zmagi.

Anthony Edwards in Rudy Gobert | Foto: Reuters Anthony Edwards in Rudy Gobert Foto: Reuters Še tretji udarec za Phoenix

V praktično izgubljenem položaju so se po tretji tekmi znašli košarkarji Phoenix Suns, ki so še tretjič izgubili proti Minnesoti Timberwolves. Tokrat so bili Suns prvič v seriji nemočni na domačem parketu, kjer jih je v Footprint Centru Minnesota nadigrala s 126:109, Phoenix pa ni vodil niti enkrat na celotni tekmi. Timberwolves, ki so vodili z največ 24 točkami, so na koncu zbrali kar 22 skokov več od nasprotnika (50:28). Anthony Edwards je tokrat ob zmagi dosegel 36 točk in devet skokov, Rudy Gobert je 19 točkam dodal 14 skokov. Pri Phoneixu je Bradley Beal dosegel 28 točk, Kevin Durant jih je dodal 25.

Joel Embiid
Sportal Embiid s 50 točkami junak tekme v Philadelphii #video

Liga NBA, 26. april:

Liga NBA, prvi krog končnice:

Vzhodna konferenca:
Boston Celtics (1) – Miami Heat (8) /1:1/
Cleveland Cavaliers (4) – Orlando Magic (5) /2:1/
Milwaukee Bucks (3) – Indiana Pacers (6) /1:2/
New York Knicks (2) – Philadelphia 76ers (7) /2:1/
 
Zahodna konferenca:

Oklahoma City Thunder (1) – New Orleans Pelicans (8) /2:0/
Los Angeles Clippers (4) – Dallas Mavericks (5) /1:2/
Minnesota Timberwolves (3) – Phoenix Suns (6) /3:0/
Denver Nuggets (2) – Los Angeles Lakers (7) /3:0/

// izid v zmagah, igrajo na štiri zmage

Luka Dončić Kawhi Leonard
Sportal Luka Dončić in Kyrie Irving utišala navijače LA Clippers, Dallas izenačil na 1:1 #video
Luka Dončić
Sportal Luka Dončić zaprl usta kritikom: Vedno bodo govorili, da … #video
Luka Dončić
Sportal Čarobne številke Luke Dončića, ki se mu klanja svet
Ne spreglejte