Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2024,
19.00

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

Natisni članek

Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Kyrie Irving

Petek, 19. 4. 2024, 19.00

1 teden, 5 dni

Kyrie Irving

Kyrie Irving o kemiji z Dončićem in očitkih, da je "rak za garderobo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83
Luka Dončić Kyrie Irving | Kyrie Irving in Luka Dončić sta v Dallasu našla pravo zmagovito kemijo. | Foto Guliverimage

Kyrie Irving in Luka Dončić sta v Dallasu našla pravo zmagovito kemijo.

Foto: Guliverimage

Po lanskem prihodu Kyrieja Irvinga v Dallas so mnogi dvomili, da se bo kontroverzni ameriški košarkar ujel s slovenskim super zvezdnikom Luko Dončićem, še več, napovedovali so, da bo njegov prihod za teksaški klub poguben, a letos sta zvezdnika našla kemijo in postala najnevarnješi dvojec v ligi NBA. "On je Batman in jaz sem Robin," je soigralcu pred časom polaskal 25-letni Ljubljančan in se postavil v vlogo stripovskega vajenca.

Prihod Kyrieja Irvinga v Dallas se je izkazal za zadetek v polno, čeprav v prvi sezoni z Luko Dončićem še nista našla prave kemije, so se letos stvari postavile na svoje mesto. Zvezdnika se odlično dopolnjujeta, če Ljubljančan Mavericks praviloma vleče v začetku tekme, vajeti ob koncu v svoje roke prevzema 32-letni v Avstraliji rojeni Američan. "V prvi sezoni tega ni bilo, letos pa lahko vidite, kako odlično se razumeta in si zaupata," je o sožitju dveh zvezdnikov, gonilnih sil moštva povedal glavni trener Dallas Mavericks Jason Kidd.

Oprijel se ga je sloves "težavnega košarkarja"

Izkušeni Irving, prvak lige NBA s Cleveland Cavaliers leta 2016, se je po pričevanjih njegovih soigralcev izkazal tudi kot nekakšen mentor mlade ekipe, soigralcem je vselej na voljo z nasveti, v Dallasu je našel dom, mir in se spet povsem osredotočil "na tisto, kar edino šteje," kot pravi, košarko. To pa je povsem v nasprotju s pričakovanji in napovedmi ameriških košarkarskih komentatorjev. Ti so namreč opozarjali, da bo Kyrie Irving pokvaril vzdušje v ekipi, v zadnjih sezonah pred prihodom v Dallas se ga je namreč oprijel sloves "težavnega košarkarja".

Po Clevelandu, kjer je odlično sodeloval z LeBronom Jamesom, je nekaj težavnih sezon preživel v Bostonu in Brooklynu, kjer v zvezdniških zasedbah ni upravičil visokih pričakovanj. Navijačem se je zameril tudi z zapletanjem v obkošarkarske škandale, na družbenih omrežjih delil antisemitske vsebine in raznorazne teorije zarot. V Brooklynu je imel težave v času pandemije covida-19, zavračal je cepljenje in s tem jezil trenerja, soigralce in navijače.

Z Dončićem imata to, kar sta imela z LeBronom

V Dallas je lani tako prišel obremenjen z vso to neprijetno "prtljago", letos pa je spet našel pravi fokus na košarki in s kapetanom ekipe Dončićem vzpostavil odličen odnos. "Imava to, kar sva imela z LeBronom. Vzajemno spoštovanje. Ko napoči trenutek, da jaz prevzamem tekmo ali pa on, si to dovoliva. So tudi trenutki, ko se morava spodbuditi s kakšno bolj krepko besedo. Luki lahko rečem, daj človek, dvigni ritem, prav tako on meni, le da me po navadi spodbuja kar v svojem jeziku," je o razmerju s slovenskim asom ameriškim novinarjem razlagal Irving.

V sezoni 2023/24 je odigral 58 tekem. V povprečju je dosegal 25,6 točke, pet skokov in 5,2 asistence na tekmo.  | Foto: Reuters V sezoni 2023/24 je odigral 58 tekem. V povprečju je dosegal 25,6 točke, pet skokov in 5,2 asistence na tekmo. Foto: Reuters

Z neprikritim zadovoljstvom se je odzval tudi na komentarje skeptikov. "V tej ekipi smo bili tarča številnih kritikov, zanikovalcev, bilo je veliko hrupa. Tako je tudi v ostalih ekipah, ampak pri nas je bilo še bolj očitno. Nekako so me označili za 'agenta kaosa', pojavila se je zgodba, da sem 'rak za garderobo'. Vse te stvari … To je bolj cirkus medijskih komentatorjev. Nimam težav, če sem predmet posmeha, moti pa me, če je to na račun mojih soigralcev in kluba. Prejel sem veliko udarcev, a sem se naučil braniti. Braniti sebe, svoje brate in sestre in ostati osredotočen na glavno stvar," je dejal.

Želijo si največjih izzivov

Zdaj sta z Dončićem in soigralci iz Dallasa osredotočena na Los Angeles Clippers. Prva tekma prvega kroga končnice bo že v nedeljo zvečer po slovenskem času. V taboru kalifornijske ekipe se te dni ubadajo predvsem z vprašanje, ali bo za veliki spopad nared Kawhi Leonard. Irving poudarja, da si želijo Mavericks spopada z najmočnejšimi nasprotniki. "Na velikih tekmah resnično dvignemo raven igre, uživamo v dvobojih z največjimi igralci v naši ligi. Želimo si biti izzvani od najboljših in menim, da je to šampionski pedigre, ki ga potrebujemo."

Preberite še:

Luka Dončić Kawhi Leonard
Sportal Kawhi Leonard v posebni bitki s časom
Jimmy Butler, Miami Heat
Sportal Hud udarec za Miami ob najbolj nerodnem času
Luka Dončić Dallas Mavericks Sacramento Kings
Sportal Neporavnani računi Luke Dončića
Ne spreglejte