Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2024,
10.04

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

Mathieu Van der Poel Liege-Bastogne-Liege Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sobota, 20. 4. 2024, 10.04

1 teden, 6 dni

Pred dirko Liege-Bastogne-Liege (254 km)

Tom Dumoulin: Bodimo iskreni, Pogačar ima v nedeljo večje možnosti za zmago.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30
Tom Dumoulin | Nekdanji kolesar Tom Dumoulin ne dvomi v zmago Tadeja Pogačarja na nedeljski dirki Liege–Bastogne–Liege.  | Foto Guliverimage

Nekdanji kolesar Tom Dumoulin ne dvomi v zmago Tadeja Pogačarja na nedeljski dirki Liege–Bastogne–Liege.

Foto: Guliverimage

"Bodimo iskreni, Pogačar ima v nedeljo večje možnosti za zmago. Lahko si izmislite na stotine scenarijev, v katerih Mathieu van der Poel ali kdo drug premaga Pogačarja, vendar mislim, da se bo, če bo Pogačarjeva ekipa imela vse pod nadzorom in bo imel takšne noge, kot v začetku sezone, odpeljal naprej, kadarkoli bo želel," pred jutrišnjim kolesarskim spomenikom Liege-Bastogne-Liege (254 km) napoveduje nekdanji svetovni prvak v kronometru in zmagovalec Dirke po Italiji Tom Dumoulin. V zmago Pogačarja je prepričan tudi Nathan van Hooydonck, nekdanji kolesar Jumbo-Visme, ki je zaradi težav s srcem lani moral zaključiti kolesarsko kariero. "Po dirki Strade Bianche pričakujem drugi 'Veliki Pogačar šov," napoveduje Belgijec.

Ljubitelji kolesarstva nestrpno pričakujejo nedeljski obračun Tadeja Pogačarja (UAE Emirates) in Mathieuja van der Poela (Alpecin - Deceuninck) na najstarejšem kolesarskem spomeniku Liege–Bastogne–Liege, kjer se je Pogačar lani poškodoval in izgubil dragocen čas v pripravi na Dirko po Franciji. Nekdanji svetovni prvak v kronometru in zmagovalec Dirke po Italiji Tom Dumoulin Slovenca izpostavlja kot nesporno glavnega favorita.

Tadej Pogačar si je v petek ogledal zadnjih 90 kilometrov trase dirke Liege-Bastogne-Liege, medtem ko je Mathieu van der Poel ogled trase izpustil.  | Foto: Guliverimage Tadej Pogačar si je v petek ogledal zadnjih 90 kilometrov trase dirke Liege-Bastogne-Liege, medtem ko je Mathieu van der Poel ogled trase izpustil. Foto: Guliverimage

"No, če bo Pogačar vzpon na La Redoute (1,6 kilometra dolg klanec z 9,4-odstotnim naklonom, 34 km pred ciljem, op. a.) odpeljal na polno, potem mislim, da se glede tega ne da kaj dosti narediti. Če sem povsem iskren, Mathieuju ne pripisujem veliko možnosti za zmago. Ker je močneje grajen, bo za zmago enostavno prekratek," meni Dumoulin. Tudi scenarij, po katerem bi Nizozemec in Slovenec v cilj pripeljala skupaj in bi o zmagovalcu odločil sprint, se mu zdi malo verjeten.

Profil trase dirke LiegeBastogneLiege:

Liege 2024 TRASA | Foto:

"Bodimo iskreni, Pogačar ima v nedeljo večje možnosti za zmago. Lahko si izmislite na stotine scenarijev, kako lahko Mathieu van der Poel ali kdo drug premaga Pogačarja, vendar mislim, da se bo v primeru, da bo Pogačarjeva ekipa imela vse pod nadzorom in bo imel takšne noge, kot jih je imel v začetku sezone, odpeljal naprej, kadarkoli bo želel."

Dumoulin meni, da je edina možnost Van der Poela, da se v trenutku nepozornosti tekmecev na blagem vzponu s polno hitrostjo odpelje naprej in če bi se tekmeci za trenutek predolgo obotavljali, bi imel nekaj možnosti. "To se mi zdi še najbolj logičen scenarij. Ampak nikoli ne reci nikoli. Kaj če je Pogačar vsaj nekaj odstotkov slabši kot v začetku sezone, saj se je pravkar vrnil z višinskih priprav in da Mathieu spet najde formo, kot jo je kazal na letošnji dirki po Flandriji ali dirki Pariz–Roubaix? V tem primeru se ga Pogačar ne bo mogel otresti. In če bi prišlo do sprinta, ima na ravnini Mathieu več možnosti za zmago," razmišlja nekdanji moštveni kolega Primoža Rogliča, ki je kariero končal leta 2022 in občasno deluje kot komentator kolesarskih dirk. 

Na startni listi nista samo Pogačar in MVDP

Tako kot je že Pogačar opozoril na petkovi novinarki konferenci, bo moral biti pozoren tudi na ostale kolesarje, enako meni tudi Dumoulin.

"Od srede (od zmage na Valonski puščici, op. a.) je treba računati tudi na Stephena Williamsa (Israel-Premier Tech)! To je bilo res impresivno, je pa res, da dogajanje prejšnjo sredo zaradi vremena ne more biti pravi pokazatelj dogajanja na nedeljski dirki," meni Nizozemec. "V resnici imamo v igri za zmago samo dve imeni. Ne vem, če lahko v Liegu veliko pričakujem od Toma Pidcocka (Ineos Grenadiers). Sodeloval bo v finalu, dvomim pa, da Pogačarju lahko oteži dirko."

Stephen Williams je v sredo zmagal na Valonski puščici, ki jo je zaradi brutalnih vremenskih razmer končalo samo 44 kolesarjev. | Foto: Guliverimage Stephen Williams je v sredo zmagal na Valonski puščici, ki jo je zaradi brutalnih vremenskih razmer končalo samo 44 kolesarjev. Foto: Guliverimage

Omenil je še Michaela Matthewsa in Simona Yatesa (oba Jayco-AlUla), Pogačarjevega moštvenega kolega pri UAE Joãja Almeido, pogojno še Danca Mattiasa Skjelmoseja (Lidl-Trek), ki je v sredo skoraj zmrznil na Valonski puščici, a obljublja, da je povsem okreval, in Francoza Benoïta Cosnefroya (Decathlon AG2R).

"Kakorkoli, če je Pogačar zdrav in se z višinskih priprav vrača v dobri formi, potem kot resnega izzivalca vidim zgolj Mathieuja van der Poela. Bo pa tudi zanj precej težak izziv," se strinja Dumoulin.

Van Hooydonck pričakuje ponovitev šova v slogu Pogačarja

V zmago Pogačarja je prepričan tudi Nathan van Hooydonck, nekdanji kolesar Jumbo-Visme, ki je zaradi težav s srcem lani moral zaključiti kolesarsko kariero. "Po dirki Strade Bianche pričakujem drugi 'Veliki Pogačar šov," napoveduje Belgijec. Spomnimo, Pogačar se je na italijanski makadamski klasiki tekmecev otresel že 81 kilometrov pred ciljem.

110. izvedba dirke Liege–Bastogne–Liege se bo jutri začela ob 10.15 in končala okoli 16.30 po skupno 254,5 km ter 4.000 višinskih metrih. Zahtevnih je predvsem zadnjih 100 kilometrov s kratkimi in strmimi klanci, med katerimi priložnost za napad v zadnjih 50 km ponujajo predvsem prelazi Desnie (1,6 km/8,1 %), Redoute (1,6 km/9,4 %), Forges (1,3 km/7,8 %) ter Roche-aux-Faucons (1,3 km/11 %).

Preberite še:

Primož Roglič Jan Tratnik
Sportal Bo Jan Tratnik spet združil moči s Primožem Rogličem?
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar: Pogrešam Remca, dvoboja z njim sem se veselil od začetka leta
Nathan Van Hooydonck Tadej Pogačar
Sportal "Lahki kolesarji, kot je Tadej Pogačar, bodo trpeli"
Tadej Pogačar dirka Milano - Sanremo
Sportal Tadej Pogačar rekordnih 144 tednov na vrhu svetovne lestvice

 

 

Ne spreglejte