Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2024,
17.12

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,27

Natisni članek

Georg Steinhauser Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sreda, 22. 5. 2024, 17.12

1 teden, 4 dni

Dirka po Italiji, 17. etapa (Selva di Val Gardena–Passo Brocon, 159 km)

Zmaga kariere za 22-letnega Nemca, nečaka Jana Ullricha, Pogačar varno v cilju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,27
Georg | Georg Steinhauser je z etapno zmago na Giru poskrbel za svojo prvo profesionalno zmago in največji uspeh v karieri.  | Foto LaPresse

Georg Steinhauser je z etapno zmago na Giru poskrbel za svojo prvo profesionalno zmago in največji uspeh v karieri.

Foto: LaPresse

22-letni nemški kolesar Georg Steinhauser (EF Education), sin nekdanjega kolesarja Tobiasa Steinhauserja in nečak Jana Ullricha, je veliki zmagovalec zahtevne 17. etape Dirke po Italiji. Tadej Pogačar je rožnato majico v cilj pripeljal brez težav, znova povečal prednost pred tekmeci, in znova dokazal, da je na tej dirki razred zase. Tudi v sredo se je izkazal najmlajši kolesar na Giru, Giulio Pellizzari (VF Group - Bardiani CSF - Faizanè) in prvi prečkal cilj, ki so ga organizatorji izbrali za Cimo Coppi. Ta prinaša prestiž in finančno nagrado. Kolesarji so morali na poti od Selve di Val Gardene do prelaza Passo Brocon prečkati pet gorskih ciljev, tudi cilj etape je bil na vrhu prelaza.

PODROBNEJE: 17. etapa Dirke po Italiji (Selva di Val Gardena–Passo Brocon, 159 km):

Results powered by FirstCycling.com

Cilj! Georgu Steinhauserju je uspelo! Etapna zmaga na Giru je v njegovih rokah.

Z zaostankom 1:24 minute je v cilj pripeljal Tadej Pogačar, ki danes ni ciljal na etapno zmago, je pa reagiral na pospeševanje tekmecev in znova dokazal, da je na tej dirki razred, ali celo dva, zase. Ostali favoriti (Tiberi, Thomas, Martinez, Rubio, Bardet) so v cilj pripeljali skupaj, z zaostankom 1:42 minute. Pogačar ima zdaj 7:42 minute naskoka pred drugim Kolumbijcem Danielom Martinezom (Bora-hansgrohe) in 8:04 minute pred tretjeuvrščenim Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers). Preostala Slovenca na sta bila danes v ozadju. Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) je za zmagovalcem zaostal 32:16 minute in zasedel 89. mesto, medtem ko je bil Domen Novak (UAE Team Emirates) 106. z zaostankom 41:36 minute. V skupnem seštevku je Tratnik 40., Novak pa 72.

2 km do cilja: Georg Steinhauser ima še vedno lepo prednost, v ozadju se začenja merjenje moči med favoriti. Tadej Pogačar se je odpeljal brez težav in znova pokazal, da je brez dvoma najmočnejši na dirki. 

Osem km do cilja: Ali 22-letni Georg Steinhauser (EF Education - EasyPost), novinec na Giru in tritedenskih dirkah nasploh, drvi svoji prvi etapni zmagi naproti? Glavnina, kjer zdaj vajeti prevzemajo kolesarji Ineosa, zaostaja že več kot tri minute.  

22-letni Georg Steinhauser ima bogato kolesarsko ozadje. Njegov oče je nekdanji kolesar 
Tobias Steinhauser, Jan Ullrich pa je njegov stric. | Foto: Guliverimage 22-letni Georg Steinhauser ima bogato kolesarsko ozadje. Njegov oče je nekdanji kolesar Tobias Steinhauser, Jan Ullrich pa je njegov stric. Foto: Guliverimage

25 km do cilja: Dežuje! Na spustu bo varnost na prvem mestu. 

32 km do cilja: Georg Steinhauser (EF Education - EasyPost) je že prečkal gorski cilj na Passo Brocon in pobral 18 točk v razvrstitvi za modro majico najboljšega na gorskih ciljih. Iz glavnine sta napadla dva kolesarja – Marco Frigo (Israel - Premier Tech), ki je z napadom danes že poskušal, in Christian Scaroni (Astana Qazaqstan Team).

Po spustu se bodo kolesarji še enkrat zapeljali na Passo Brocob, le da se bodo tokrat nanj podali z druge strani, iz Pieve Tesina. Dolžina tega klanca bo 11,8 kilometra s povprečno 6,6-odstotno naklonino (največ 13 odstotkov). Prelaz ni na visoki nadmorski višini (1610 metrov), a to ne pomeni, da po napornem dnevu ne bo težko. Štirikilometrski odsek bo imel približno na sredini več kot desetodstotni naklon. 

34 km do cilja: Dobra dva kilometra pred vrhom prelaza Passo Brocon je Georg Steinhauser (EF Education - EasyPost) pospešil in se odlepil od kolega v begu Amanuela Ghebreigzabhierja (Lidl-Trek). Je danes njegov dan? Izkazal se je že v nedeljski etapi s ciljem v Livignu in si prislužil častno omembo vodilnega na Giru Tadeja Pogačarja. Glavnina zaostaja 1:37 minute.

40 km do cilja: Glavnina je že ulovila Marca Friga (Israel - Premier Tech), medtem ko Georg Steinhauser (EF Education - EasyPost) in Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl-Trek) še vedno vztrajata na čelu dirke in imata že minuto in pol prednosti pred glavnino. 

45 km do cilja: Kolesarji se približujejo zadnjemu vzponu današnje etape, prelazu Passo Brocon, ki bo odločil o zmagovalcu etape. Kolesarji se bodo nanj povzpeli dvakrat, vendar z različnih smeri. Georg Steinhauser (EF Education - EasyPost) in Amanuel Ghebreigzabhier iz ekipe Lidl - Trek, ki sta bila že del prvotnega bega etape, imata dobro minuto prednosti pred zasledovalcem Marcom Frigom iz ekipe Israel - Premier Tech, medtem ko je Jana Hirta (Soudal Quick-Step) in Juliana Alaphilippa (Soudal Quick-Step) pogoltnila glavnina. 

56 km do cilja: Nemški kolesar Georg Steinhauser (EF Education - EasyPost), nečak Jana Ullricha, ki se je dokazal že v nedeljski etapi do Livigna, je dohitel Amanuela Ghebreigzabhierja iz ekipe Lidl - Trek, in zdaj skupaj nadaljujeta vožnjo. Pred zasledovalcema Janom Hirtom (Soudal Quick-Step) in Julianom Alaphilippom (Soudal Quick-Step) imata 42 sekund prednosti. 

60 km do cilja: Glavnina je po zaslugi ekipe dsm močno navila tempo in ujela ubežnike. Eritrejec Amanuel Ghebreigzabhier iz ekipe Lidl - Trek se s tem ne strinja in v udarnem tempu vozi naprej. Bil je tudi prvi, ki je prečkal ciljno črto gorskega cilja na Passo Gobera in pobral devet točk v razvrstitvi za modro majico. Vajeti narekovanja tempa glavnine zdaj prevzemajo kolesarji ekipe Ineos Grenadiers.  

63 km do cilja: Karavana se že vzpenja na Passo Gobbera. Glavnina, kjer tempo narekujejo kolesarji ekipe dsm-firmenich PostNL, zaostaja samo še 20 sekund. Do vrha prelaza so še štirje kilometri. Romain Bardet je pospešil, a mu Pogačar sledi, hitro so ju ujeli tudi ostali favoriti. Slovenski šampion je sicer pred etapo dejal, da lova na etapno zmago danes nima v načrtu. 

84 km do cilja: Kolesarji so spuščajo s prelaza Passo Rolle in se približujejo naslednjemu. Še 20 kilometrov jih loči do vznožja prelaza Passo Gobbera. Čaka jih 5.7km dolg klanec s 5.8-odstotnim povprečnim naklonom. Ubežna deseterica, v kateri je kar pet italijanskih kolesarjev, ima samo še pol minute prednosti pred glavnino, kjer tempo narekujejo kolesarji ekipe dsm-firmenich PostNL. Njihov kapetan Romain Bardet ima danes visoke načrte.

91 km do cilja: Ubežniki so že dosegli drugi gorski cilj današnje etape. Na prelazu Passo Rolle je bil znova najhitrejši mladi Italijan Giulio Pellizzari (VF Group - Bardiani CSF - Faizanè), najmlajši kolesar na letošnjem Giru, ki je včeraj zaostal zgolj za Pogačarjem, in je tudi danes v izjemni formi. Danes je na gorskih ciljih nabral kar 90 točk (od tega 50 na Cima Coppi) in je trenutno drugi v razvrstitvi najboljšega na gorskih ciljih. Tudi tam vodi Tadej Pogačar, ki ima 206 točk, medtem ko jih ima Pellizzari na svojem računu zdaj 146. 

Najmlajši kolesar na letošnjem Giru Giulio Pellizzari je včeraj osvojil izjemno 2. mesto, prehitel ga je zgolj njegov vzornik Tadej Pogačar, ki mu je po etapi podaril očala in rožnato majico.  | Foto: LaPresse Najmlajši kolesar na letošnjem Giru Giulio Pellizzari je včeraj osvojil izjemno 2. mesto, prehitel ga je zgolj njegov vzornik Tadej Pogačar, ki mu je po etapi podaril očala in rožnato majico. Foto: LaPresse

96 km do cilja: Kolesarji imajo še 4.5 kilometra do vrha prelaza Passo Rolle. Ubežna skupina je povečala prednost pred glavnino (ta zdaj znaša nekaj manj kot dve minuti), kjer zdaj tempo narekujejo kolesarji ekipe dsm. 

108 km do cilja: Nicola Conci in Attila Valter sta se uspela pridružiti ubežni skupini, ki zdaj šteje deset kolesarjev. Pred njimi je nov vzpon, Passo Rolle, ki je dolg 19,8 kilometra in ima 4,8-odstoten povprečni naklon. Sestavljen je iz dveh strmejših delov, pri katerem bo največji naklon znašal deset odstotkov. Prednost ubežne skupine počasi kopni, zdaj je padla že pod minuto. Medtem je Giro ostal še brez enega kolesarja, odstopil je nizozemski sprinter David Dekker (Arkéa - B&B Hotels), zadnji v skupnem seštevku Gira. 

112 km do cilja: Kolesarji so že na letečem cilju v Predazzu. Prvi je ciljno črto prečkal Davide Ballerini iz Astane, kar mu je prineslo 12 točk. Ubežna skupina osmih kolesarjev (Alaphilippe, Ballerini, Steinhauser, Quintana, Frigo, Ghebreigzabhier, Pellizzari in Caruso) ima 1.38 minute prednosti pred glavnino. V ozadju se jima približujeta Nicola Conci in Attila Valter. 

126 km do cilja: Še 13 km do letečega cilja v Predazzu. Na čelu dirke je zdaj osem kolesarjev (Julian Alaphilippe, Davide Ballerini, Nairo Quintana, Georg Steinhauser, Marco Frigo, Amanuel Ghebreigzabhier, Giulio Pellizzari in Damiano Caruso), ki so si uspeli nabrati skoraj minuto prednosti pred glavnino. Ponovno dežuje, Tadej Pogačar, ki je v pogovoru za Eurosport priznal, da ga je včerajšnja etapa precej izmučila, se je zapeljal do ekipnega vozila in prevzel anorak za zaščito.

135 km do cilja: Kolesarji se spuščajo proti Predazzu, kjer jih čaka leteči cilj. Na spustu sta si nekaj prednosti privozila Eritrejec Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl - Trek) in Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), tesno za njima sta Italijan Giulio Pellizzari (VF Group - Bardiani CSF - Faizanè), dobitnik prestižne in finančne nagrade Cima Coppi, in Nairo Quitnana (Movistar). Tadej Pogačar je gorski cilj na Passo Selli prečkal kot šesti. 

142 km do cilja: Fotofiniš je pokazal, da je uvodni gorski cilj današnje etape, ki so ga organizatorji določili za Cima Coppi letošnjega Gira, prvi prečkal najmlajši kolesar letošnjega Gira, 20-letni Giulio Pellizzari (VF Group - Bardiani CSF - Faizanè).

150 km do cilja: Za nagrado Cima Coppi, ki prinaša finančno in prestižno nagrado, sta se pomerila včerajšnji junak etape Giulio Pellizzari (VF Group - Bardiani CSF - Faizanè), najmlajši kolesar na letošnjem Giru, in izkušeni Nairo Quintana (Movistar). Skoraj hkrati sta prečkala črto na prvem gorskem cilju današnje etape, na Passo Selli, kar pomeni, da bo o dobitniku nagrade Cima Coppi odločal fotofiniš. Kolesarji se že spuščajo v dolino, čaka jih skoraj 40 kilometrov dolg spust do Predazza, kjer je Franci Petek leta 1991 postal svetovni prvak v smučarskih skokih, Peter Prevc pa je tam pred enajstimi leti na nordijskem svetovnem prvenstvu osvojil srebrno in bronasto medaljo.

153 km do cilja: Jimmy Janssens (Alpecin - Deceuninck), Pelayo Sanchez (Movistar) in Alessandro Di Marchi (Jayco AlUla) so si uspeli privoziti nekaj prednosti pred glavnino. Do vrha prelaza Passo Sella (2.244 m), ki je po novem Cima Coppi letošnjega Gira, ki prinaša prestižno nagrado, so še slabi trije kilometri. Brutalen začetek etape je že terjal davek, Domen Novak, pomočnik Tadeja Pogačarja, in Jan Tratnik se mučita v ozadju glavnine. 

157 km do cilja: Kolesarji se vzpenjajo na Passo Sella, nekaj kolesarjev se je uspelo odlepiti od glavnine, a si niso uspeli privoziti večje prednosti. 

Pri ekipi Bahrain-Victorious se danes želijo potegovati za etapno zmago, se pa zavedajo, da ne smejo pozabiti na Antonia Tiberija, 5. v skupnem seštevku in najboljšega mladega kolesarja na Giru: 12.40 - Ljubitelji kolesarstva, pozdravljeni! Pred nami je še ena gorska etapa, ta ponuja kar pet kategoriziranih gorskih ciljev, od tega dva I. kategorije. Naporno bo že od kilometra nič. Kolesarji se bodo najprej povzpeli na Passo Sella v dolžini 8,9 kilometra, ki bo imel 7,4-odstotno povprečno naklonino (največja naklonina bo 11-odstotna). Na višini 2244 metrov nad morjem bodo dosegli vrh.
Galerija s starta 17. etape Dirke po Italiji (foto: LaPresse)
Fotogalerija
1
 / 14

Kaj prinaša 17. etapa Dirke po Italiji?

Ob pogledu na skupno razvrstitev Dirke po Italiji je jasno, da spremljamo dirko v dirki. Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki ima ob sebi velikega pomočnika tudi v Domnu Novaku, je v svoji ligi, medtem ko v ozadju poteka boj za drugo mesto in dnevni uspeh. Daniel Martinez (BORA - hansgrohe) si je v kaotični torkovi etapi na zaključnem vzponu prikolesaril drugo mesto in prehitel Gerainta Thomasa (Ineos Grenadiers), ki je imel nekoliko slabši dan. A sta oba svetlobna leta oddaljena od Pogija, ki ima pred njima 7:18 oziroma 7:40 prednosti.

Dirka po Italiji 17. etapa Passo Sella | Foto: Danes bodo morali kapetani ekip spet pokazati močne noge, saj jih na 154 kilometrov dolgi trasi čaka kar pet kategoriziranih gorskih ciljev. S starta se bodo najprej povzpeli na Passo Sella v dolžini 8,9 kilometra, ki bo imel 7,4-odstotno povprečno naklonino (največja naklonina bo 11-odstotna). Na višini 2244 metrov nad morjem bodo dosegli vrh, kjer bo v okolici prisoten sneg.

Sledil bo daljši spust, ki bo dolg skoraj 40 kilometrov. Do Predazza, kjer je Franci Petek leta 1991 postal svetovni prvak v smučarskih skokih, Peter Prevc pa pred enajstimi leti tam na nordijskem svetovnem prvenstvu osvojil srebrno in bronasto medaljo.

Kolesarje bo tam čakal začetek vzpona na Passo Rolle. Dolg bo 19,8 kilometra in bo imel 4,8-odstotno povprečno naklonino. Sestavljen je iz dveh strmejših delov, pri katerem bo največji naklon znašal deset odstotkov.

Dirka po Italiji 17. etapa Passo Rolle | Foto: Ko bodo dosegli vrh, jih bo čakalo še 90 kilometrov vožnje do cilja. Po tehnično zahtevnejšem spustu bodo imeli kolesarji pred seboj klanec številka tri, ki bo najlažji med vsemi in ima predznak III. kategorije. Sliši na ime Passo Gobbera, vendar bo vrh nato pri Zortei. Pred tem se bodo 5,7 kilometra vzpenjali, povprečna naklonina bo znašala 5,8 odstotka.

Dirka po Italiji 17. etapa Canal San Bovo | Foto:

Lahko bi rekli, da bo do takrat ogrevanje pred velikim finalom, čeprav bodo kolesarji že prej naredili veliko višinskih metrov. Passo Brocon bo tisti prelaz, ki bo na koncu odločal, in nanj se bodo povzpeli dvakrat, vendar z različnih smeri.

Prvič po 13,3-kilometrski poti iz smeri Canala San Bova s 6,4-odstotnim povprečnim naklonom. Naklonina se bo na določenih mestih povzpela na 12 odstotkov.

Dirka po Italiji 17. etapa Brocon | Foto: Po spustu bodo kolesarji še enkrat pogledali proti istemu vrhu, ki bo predstavljal tudi zaključek dneva. Tokrat se bodo nanj podali iz Pieve Tesina. Dolžina tega klanca bo 11,8 kilometra s povprečno 6,6-odstotno naklonino (največ 13 odstotkov). Prelaz ni na visoki nadmorski višini (1610 metrov), a to ne pomeni, da po napornem dnevu ne bo težko.

Tadej Pogačar
Sportal Nezaustavljivi Pogačar spodbudil prijatelja, ki mu je odvrnil: Pojdi po novo!
Giulio Pellizzari Tadej Pogačar Giro 2024
Sportal Častitljiva gesta Pogačarja razveselila Italijana

Dirka po Italiji 17. etapa Brocon | Foto: Štirikilometrski odsek bo imel več kot desetodstotni naklon. A ne bo na koncu, temveč približno na sredini vzpona. Zagotovo lahko pričakujemo napade na tem mestu, vendar bo do konca še vedno nekaj kilometrov.

In kdo so favoriti? Če ubežna skupina ne bo imela prevelike prednosti, potem je jasno, da bi šesta etapna zmaga lahko zamikala slovenskega šampiona Pogačarja, ki ima trenutno pet zmag. A ni vse odvisno od njega in njegove ekipe. Če v torek ekipa Movistarja ne bi narekovala takšnega tempa in držala ubežnikov na varni razdalji, se Pogi ne bi vmešal v boj za etapno zmago. Verjetno bo identičen scenarij danes, razen če ne bo šel v beg kdo izmed najboljše deseterice.

Zanimiv boj se bo obetal med tistimi kolesarji, ki bi radi Giro zaključili na drugem mestu. Zdaj najbolje kaže Danielu Martinezu, ki ima 22 sekund prednosti pred Geraintom Thomasom, verjetno pa bo poskušal kaj storiti tudi Ben O'Connor, ki za Britancem zaostaja za minuto. Zanimivo bo tudi videti, ali bodo pri Ineos Grenadiers poskusili s kakšno taktično različico, saj imajo v elitni deseterici na šestem mestu Thymena Arensmana. Nosilec bele majice za najboljšega mladega kolesarja za drugim mestom zaostaja dobre tri minute.

Tadej Pogačar
Sportal Neverjetni Pogačar do nove zmage na kaotičen dan na Giru

Skupni vrstni red (16/21):

  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              59:01:09
  2. Daniel Martinez (Kol/Bora - hansgrohe)                 + 7:18
  3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  7:40
  4. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)                      8:42
  5. Antonio Tiberi (Ita/Bahrain-Victorous)                10:09
  6. Thymen Arensman (Niz/Ineos Grenadiers)               10:33
  7. Romain Bardet (Fra/DSM-firmenich PostNL)              12:18
  8. Filippo Zana (Ita/Jayco AlUla)                        12:43
  9. Einer Rubio (Kol/Movistar)                            13:09
 10. Jan Hirt (Češ/Soudal Quick-Step)                      14:07
...
 38. Jan Tratnik (Slo/Visma | Lease a bike)                1:20:50
 68. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                 2:21:01

...

Ne spreglejte