Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 11. 2017,
16.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Simon Božič odbojka sede odbojka

Petek, 3. 11. 2017, 16.43

6 let, 7 mesecev

Kljub pomlajeni zasedbi in dvema poškodbama želijo obraniti medaljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
odbojka sede Slovenija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Hrvaški Poreč bo naslednji teden gostil evropsko prvenstvo v odbojki sede. Pri moških Slovenija ne bo imela ekipe, ženska reprezentanca Slovenije pa meri visoko, nenazadnje je na zadnjem takšnem tekmovanju pred dvema letoma v Podčetrtku osvojila bronasto medaljo.

Ekipa se bo na prizorišče tekmovanja odpravila v soboto, tekmovalni del se bo začel v ponedeljek. Slovenija bo v bližnji soseščini branila bronasto odličje, ki ga je osvojila pred dvema letoma na domačih tleh - evropsko elito je takrat gostil Podčetrtek, prvakinje so postale Ukrajinke.

"Kitajska, z njo smo odigrali zadnji pripravljalni tekmi, je bila tekmec po meri. Pravi test pred prvenstvom. Želeli smo igrati proti močni ženski ekipi, zato smo jim hvaležni, ker so se odzvale našemu vabilu. V minulih dneh smo se odpočili, na evropsko prvenstvo odhajamo pripravljeni," pred odhodom na Hrvaško razmišlja selektor Simon Božič.

"Naša igra je na dokaj visoki ravni. Imeli pa smo smolo, ker sta se zadnji mesec pred prvenstvom poškodovali Senta Jeler in Marina Cencelj. Kljub temu verjamem, da nam bosta lahko pomagali. V nadaljevanju prvenstva se nam bo pridružila tudi Saša Kotnik Hren," prvenstvo napoveduje Božič, ki z ekipo stavi na igro 5+1.

So ena redkih reprezentanc, ki igrajo le z eno podajalko. | Foto: Vid Ponikvar So ena redkih reprezentanc, ki igrajo le z eno podajalko. Foto: Vid Ponikvar

Slovenke s posebnostjo

"Pomladili smo ekipo, njej pa prilagodili sistem igre. Smo ena redkih zasedb, ki igra z eno samo podajalko. Na treningu je to izvrstno delovalo. Če bo tako tudi na Poreču, bomo zelo nevarni za konkurenco," še dodaja Božič.

Ob Sloveniji so kandidatke za medalje še Ukrajina, močna Rusija in vedno neugodno Nizozemska.

Slovenija bo na Hrvaškem nastopila v postavi: Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Jasmina Zbil, Larisa Pirih, Jana Ferjan, Mira Jakin, Senta Jeler, Danica Gošnak, Klavdija Antolin, Tia Vrhovnik, Marina Cencelj, Nadja Ovčjak in Saša Kotnik Hren. Trenerju Simonu Božiču bo pomagal Branko Mihorko, zdravnik reprezentance pa je Dejan Fabčič.

V predtekmovalni skupini A bodo poleg Slovenije še Hrvaška, Finska in Madžarska. V skupini B bodo igrale Rusija, Ukrajina, Nizozemska, Nemčija in Italija. Slovenija bo uvodno tekmo igrala 6. novembra proti Finkam, 7. novembra z domačinkami in 8. novembra z Madžarkami. Prva ekipa iz vsake skupine se bo neposredno uvrstila v polfinale, drugo- in tretjeuvrščeni iz obeh skupin pa se bodo za preostali vstopnici za polfinale merili v četrtfinalnih tekmah.

Uvrstitve Slovenije na dosedanjih EP ter razpored tekem slovenske ekipe:

1995 - 3. mesto
1997 - 4. mesto
1999 - 1. mesto
2001 - 2. mesto
2003 - 2. mesto
2005 - 3. mesto
2007 - 3. mesto
2009 - 3. mesto
2011 - 4. mesto
2013 - 3. mesto
2015 - 3. mesto

Spored tekem Slovenije:

Ponedeljek, 6. november:
15.00 Slovenija - Finska

Torek, 7. november:
17.30 Hrvaška - Slovenija

Sreda, 8. november:
15.45 Slovenija - Madžarska

Četrtek, 9. november:
četrtfinale:
2B - 3A
2A - 3B

Petek, 10. november:
2B/3A - 1A
2A/3B - 1B

Sobota, 11. november:
finale/3. mesto

Ne spreglejte